Arapski vuk

Izvor: Wikipedija
Arapski vuk
Status zaštite

Status zaštite: Kritično
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Carnivora
Porodica:Canidae
Rod:Canis
Vrsta:C. lupus
Trojno ime
Canis lupus arabs
(Pocock, 1934.)
Rasprostranjenost

Tamnoplavo: staništa arapskih vukova
Baze podataka

Arapski vuk (Canis lupus arabs[1]) je podvrsta sivog vuka koji se nekada rasprostirao na cijelom Arapskom poluotoku, a danas samo u malenim izoliranim područjima u južnom Izraelu, jugozapadnom Iraku, Omanu, Jemenu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i nepotvrđeno u nekim dijelovima Sinajskog poluotoka u Egiptu. Te je stoga upisan na IUCN-ov crveni popis kritično ugroženih vrsta (CR).

Arapski vuk u zoološkom vrtu Tel Aviva (Izrael)
Arapski vuk snimljen u pustinji Arava (Izrael)

Arapski vuk je manji vuk prilagođen pustinjskoj klimi, visine oko 66 cm i težine od oko 18 kg. Uši su im veće u odnosu na tijelo od drugih vrsta vukova, kako bi se lakše rashlađivali. Još jedna razlika i je i način lova, naime arapski vukovi ne žive u čoporima, nego love u skupinama od 2-4 jedinke, te nikada ne zavijaju.[2] Još jedna jedinstvena odlika su spojena dva srednja prsta na šapama (odlika za koju se smatralo da je svojstvena samo afričkim divljim psima[3]), a od indijskog vuka se razlikuje svjetlijim krznom i manjom veličinom. Arapski vukovi imaju kratku dlaku i tanko krzno ljeti, a duge dlake na leđima ostaju duge tijekom cijele godine. Vjerojatno još jedna prilagodba protiv sunčeva zračenja.

Arapski vuk se hrani zečevima, glodavcima, kopitarima, i bilo kojim strvinama koje nađu, ali će napasti i manje domaće životinje do veličine koze. Zbog toga ih seljaci često ustrijeljuju, love u zamke i truju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Canis lupus arabs na Integrated Taxonomic Information System (engl.) Preuzeto 31. siječnja 2012.
  2. Barry Lopez, Of wolves and men, 1978., str. 320. ISBN 0743249364.
  3. David Macdonald, The Velvet Claw, 1992., str. 256. ISBN 0563208449.

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Canis lupus arabs
Wikivrste imaju podatke o taksonu Canis lupus arabs