Atanasije Stojković

Izvor: Wikipedija

Dr Atanasije Stojković (Ruma, 20. rujna 1773.1832.) je bio srpski filozof, romanopisac i prosvjetitelj, te prvi srpski fizičar. Njegovo životno djelo je bila trotomna Fisika, a napisao je i prvi srpski roman Aristid i Natalija.

Atanasije Stojković je rođen 20. rujna 1773. godine u Rumi koja je tada bila sastavni dio Habsburške monarhije. Završio je lokalnu tzv. "gramatikalnu" latinsku školu i potom otišao u zanat. Ipak mu je znanost bila pravi poriv, pa je u istoj školi koju je i završio postao i učitelj. Obišao je Europu nastavljajući školovanje u raznim mjestima - Požunu, Segedinu, Šopronju i Pešti, da bi se na kraju kao izvrstan student dobio stipendiju i upisao Sveučilište u Göttingenu, gdje je studirao fiziku i matematiku, stekavši i doktorat iz filozofije 1799. godine.

Umro je u Petrogradu u Ruskom Carstvu 2. lipnja 1832. godine.

Wikicitati »Ja se ni malo ne sumnjam da neće sad vsjakij moj čitatelj moći pričinu dati, začto se nam vidi u ljeto podrum hladen, a u zimu tepl. Bezsumnjenno jest to, da u zimu mnogo menšij stepen teplote jest i u podrumu, neželi u ljetu. No poneže mi u zimu iz nesravneno hladnašago vozduha uhodimo, činise nam, aki bi podrum teplšij bio.«
(iz Stojkovićeve Fisike)