Axl Rose

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Axl Rose

Axl Rose u ožujku 2010.

Axl Rose u ožujku 2010.
Ime u rodnom listu Jr. William Bruce Rose
Rođen/a 6. veljače 1962.
Žanr/ovi hard rock, heavy metal
Zanimanje glazbenik, skladatelj
Instrument Vokal, pianino, sintisajzer, udaraljke, gitar
Djelatno razdoblje 1979.-danas
Producentska kuća Geffen Records
Angažman Guns N' Roses, Hollywood Rose, L.A. Guns, Rapidfire
Internetska stranica Stranice Guns n' Rosesa
Portal o glazbi
Portal o životopisima

W. Axl Rose (Lafayette, Indiana, 6. veljače 1962.), pravoga imena William "Bill" Bailey, američki pjevač. Od 1985. godine je frontmen i pjevač hard rock banda Guns N' Roses. Prepoznatljiv je po svom iznimno svestranom vokalu koji doseže od onih najnižih do najviših tonova. Mnogi ga smatraju najutjecajnijim i najboljim vokalima u povijesti rocka.

Životopis[uredi VE | uredi]

Djetinjstvo[uredi VE | uredi]

Njegovi roditelji, majka Sharon E. Bailey i otac William Rose su se rastali kada je Axl imao samo 2 god, a odrastao je u vrlo religioznom okruženju pentekostalne crkve.

Majka mu se preudala za očuha Stephana Baileya, tako da je rođeni mali Bruce William dodao majčino prezime Bailley i postao Bruce Bailley, sve do svoje 17. godine života, kada si je sam promijenio ime u Axl Rose koje je anagram oralnog seksa (Oral sex).

Samim time Axl Rose je za pjesmu "Sympathy for the Devil" jednom izjavio kako su početne riječi zapravo 100% o njemu, jer u imenima Axl Rose , Billiam Bailey, Bruce Bailley ili Bruce William Rose, su sva imena Axla Rosea koja se mogu očitati u toj pjesmi, koja je originalno od Rolling Stonesa, a Gunsi su je obradili za soundtrack filma Intervju s vampirom. Axl u svojoj verziji pjeva Please to meet you, hope you'll guess my name, poigravajući se pogađanjem njegovog punog imena, nakon toliko imena i prezimena.

Glazbeni početci i G N’ R[uredi VE | uredi]

Sa 17 god. Axl je već imao podeblji dosje u policiji, i jednom je njegov socijalni službenik išao da mu prekine uvjetnu kaznu i stavi ga u zatvor, no Axl je tada sa 17 god. , pobjegao sa samo 20$ i jointom u džepu. Pobjegao je i došao je u (Grayhound -ime autoprijevoznika) Los Angeles 1982. g. s ciljem da istraži rock scenu i postigne nešto u životu, cilj mu se i ostvario. Godine 1987. kada su novopečena grupa Guns N’ Roses od tada 5 nepoznatih, a danas 5 najpoznatijih osoba sastavljeni u tu supergrupu da rasturaju svijetom izdali Appetite for Destruction, album.

Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Izzy te Steven Adler, su od 1985. do 1990. g. bili sastav koji je živio onim stilom koji su svima prodavali, a bio je to still rocka "Živi brzo i dobro i umri mlad i slavan." No, nakon te duge stanke od godine i pol dana, između polovice 1989. g. i kraja 1990 g. Axl Rose se izgubio, a onda početkom 1991. god. se vratio, ali više ne onako živi brzo, umri mlad, sada se Axl usredotočio, da nije dosta poharati svijet svojim glazbenim umijećem, nego da i ostavi nešto tom svijetu glazbe koji je toliko volio.Chinese Democracy[uredi VE | uredi]

Axl Rose nastavlja rad s novim članovima sastava, osim Dizzyja Reeda koji se sastavu pridružio 1990. Godine 2008. objavljuju Chinese Democracy.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se članak na temu: Axl Rose
Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Axl Rose
Wikiquote-logo.svg Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Axl Rose