Prijeđi na sadržaj

B. B. King

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s B.B. King)
B. B. King
Ime u rodnom listuRiley B. King
Poznat/a i kaoB. B. King
Rođen/a16. rujna 1925.
Umro/umrla14. svibnja 2015.
Žanr/ovimemphis blues, soul-blues, ritam i blues
Zanimanjeglazbenik, skladatelj
Instrumentvokal, gitara, pianino
Djelatno razdoblje1947.2015.
Producentska kućaGeffen Records
Internetska stranicaSlužbene stranice
Značajni instrumenti
Lucille

Riley B. King poznatiji kao B. B. King (Itta Bena, Mississippi, 16. rujna 1925. - Las Vegas, Nevada, 14. svibnja 2015.), bio je legendarni američki blues gitarist, pjevač i skladatelj.

Smatra se jednim od najvećih blues gitarista u povijesti, časopis Rolling Stone smjestio ga je na treće mjesto u svom popisu "100 najvećih gitarista svih vremena". Za svoju glazbu dobio je 14 nagrada Grammy, uključujući i onu za životno djelo 1987. godine.

B.B. King rođen je pod imenom Riley B. King, od oca Alfreda i majke Nore u Itta Beni, država Mississippi. U Memphis je prvi put došao 1946. godine, ali je otišao nakon nekoliko mjeseci. Vratio se nakon bolje pripreme, i radio kao pjevač na mjesnoj radio postaji. Također je radio i kao DJ, gdje je pokupio i nadimak 'Beale Street Blues Boy', što je kasnije skraćeno na "B.B.", odatle i njegov pseudonim. Nastupao od 1947. godine i do kraja života je prikupio preko 15.000 nastupa.

Tijekom 1950-ih proslavio se nizom hitova, a njegove prve snimljene pjesme producirao je Sam Phillips, kasnije osnivač izdavačke kuće Sun Records. Nakon 12 uspješnica, proširio se izvan bluesa na pop i r&b tržište obradom pjesme Roya Hawkinsa "The thrill is gone". Njegova slava nastavila se povećavati tijekom 1970-ih, 1980-ih,1990-ih i od 2000. na ovamo. Osim glazbene karijere, gostovao je i u nizu televizijskih emisija, (Princ iz Bel Aira, Bračne vode). Pojavio se i u filmu Blues Brothers 2000, kao pjevač i gitarist sastava 'Louisiana Gator Boys'. U tom filmu radio je s nizom glazbenika, kao što su Eric Clapton i Bo Diddley, između ostalih. Njegov prvi rođak bio je slavni delta blueser Bukka White, a ujak mu je bio Sonny Liston.