BASE skakanje

Izvor: Wikipedija
BASE skok s mosta perrine
BASE skok sa zgrade

BASE skakanje (engl. Base jumping) je šport, pri kojem padobranac skače sa stojećih predmeta.

BASE je engleska kratica za Building (zgrada), Antenna (antena - stup), Span (most, luk, kupola), i Earth (stijena ili neka druga prirodna formacija).

Kratica ukazuje od kuda Base skakači obavljaju svoje skokove. U brojnim državama ta vrsta padobranstva je zabranjena, a brojni skakači ih izvode protuzakonito. BASE skakanje je ekstremni oblik padobranstva.

Većina BASE skakača dolazi iz redova padobranaca koji inače skaču iz zrakoplova. BASE skakanje se izvodi s posebno oblikovanim padobranom i posebnim načinom slaganje padobrana. Nema pričuvni padobran. S obzirom na relativno male visine od kojih BASE skakači skaču, pričuvni padobran je nepotreban, pa čak i može biti i opasan.

U Sjedinjenim Američkim Državama svake godine u listopadu (uvijek treća subota u mjesecu) organizira se vjerojatno najveći legalni događaj BASE skakanja na svijetu: Brige day (Most Dan) u Zapadnoj Virginiji: Most se nalazi u Parku prirode i skokovi su dopušteni unutar određenog vremenskog razdoblja - od devet ujutro do tri popodne.

Godine 2013. BASE skakač Valerij Rozov skočio je s Mount Everesta, a prije toga 2009. iz helikoptera sa 700 metara visine u aktivni vulkan Mutnovski na Kamčatki, što se niko ni prije ni nakon njega nije odvažio uraditi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Oko 1615. ili 1616. Hrvat Faust Vrančić je objavio crtež četverokutnog padobrana. Kao 65-godišnjak, teško bolestan i nedugo prije smrti - s takvim padobranom izveo je prvi uspješni skok (ovisno o izvoru) sa zvonika bazilike sv. Marka u Veneciji ili s 86 metara visokog zvonika katedrale svetoga Maritna u Bratislavi.

Poznata mjesta[uredi | uredi kôd]

Vidi[uredi | uredi kôd]

Vanjsske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Base-Jumping