Balkanska endemska nefropatija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 N15.0
MeSH D001449 (engl.)
thumb

Balkanska endemska nefropatija upalna je bolest bubrega (oblik intersticijskog nefritisa) nepoznatog uzroka koja se javlja na točno određenim područjima na Balkanu. Prvi puta je prepoznata 1920ih godina, među malim zajednicam duž rijeke Dunav i njenih pritoka, na području današnjih zemalja Hrvatske, Bosne, Srbije, Rumunjske i Bugarske. Najiznendađujuća značajka ove bolesti je lokaliziranost. Postoji otprilike desetak manjih područja gdje se bolest pojavljuje, koja su uglavnom ruralna. Između područja ne postoje nikakve poveznice osim bolesti. Balkanska endemska nefropatija je spora i napredujuća bolest, koja obično završava letalnim ishodom. Od bolesti jednako oboljevaju došljaci kao i starosjedioci, zbog čega se smatra da je uzročnik bolesti neki agens (tvar) iz okoliša.

Endemska nefropatija u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

U Hrvatskoj je jedino žarište endemska nefropatije u zapadnom dijelu bivše općine Slavonski Brod u 14 sela, omeđenim rijekom Savom na jugu, Diljem gorjem na sjeveru, Slavonskim Brodom na istoku i rijekom Orljavom na zapadu.

U žarištu je 14 sela i to: Kaniža, Banovci, Bebrina, Zbjeg, Šumeće, Slavonski Dubočac, Slavonski Kobaš, Živike, Pričac, Malino, Slobodnica, Stupnički Kuti, Brodski Varoš i Lužani, u kojima živi oko od 10.800 stanovnika.

Uzročnik[uredi VE | uredi]

Točan uzrok nastanka bolesti je nepoznat. Prema najnovijima istraživanjima mogući uzročnik bolesti je fitotoksin biljke Vučja stopa (lat. Aristolochia clematitis).

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Rezultati istraživanja endemska nefropatija (Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Slavonski Brod, Služba za epidemiologiju Perlustracija 2005. godine u selima Banovci, Bebrina, Kaniža i Klakar, te istraživnja iz ranijih godina)


Star of life2.svg Nedovršeni članak Balkanska endemska nefropatija koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!