Balkanska endemska nefropatija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klasifikacija i vanjske poveznice
MeSH D001449, D001449 (engl.)
thumb

Balkanska endemska nefropatija upalna je bolest bubrega (oblik intersticijskog nefritisa) koja se javlja na točno određenim područjima na Balkanu. Prvi puta je prepoznata 1920ih godina, među malim zajednicam duž rijeke Dunav i njenih pritoka, na području današnjih zemalja Hrvatske, Bosne, Srbije, Rumunjske i Bugarske. Najiznendađujuća značajka ove bolesti je lokaliziranost. Postoji otprilike desetak manjih područja gdje se bolest pojavljuje, koja su uglavnom ruralna. Između područja ne postoje nikakve poveznice osim bolesti. Balkanska endemska nefropatija je spora i napredujuća bolest, koja obično završava letalnim ishodom. Od bolesti jednako oboljevaju došljaci kao i starosjedioci.

Endemska nefropatija u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

U Hrvatskoj je jedino žarište endemska nefropatije u zapadnom dijelu bivše općine Slavonski Brod u 14 sela, omeđenim rijekom Savom na jugu, Diljem gorjem na sjeveru, Slavonskim Brodom na istoku i rijekom Orljavom na zapadu.

U žarištu je 14 sela i to: Kaniža, Banovci, Bebrina, Zbjeg, Šumeće, Slavonski Dubočac, Slavonski Kobaš, Živike, Pričac, Malino, Slobodnica, Stupnički Kuti, Brodski Varoš i Lužani, u kojima živi oko od 10.800 stanovnika.

Uzročnik[uredi VE | uredi]

Nakon svih teorija koje su kao uzrok navodile teške metale, vodu, olovo, raznorazne plijesni, temeljem drugih istraživanja u svijetu američko-hrvatski znanstveni projekt otkrio je povezanost izloženosti biljci vučjoj stopi ili vučjoj šapi (lat. Aristolochia clematitis). i endemske nefropatije te karcinoma mokraćovoda, koji je u četrnaest sela brodskog Posavlja (s približno jedanaest tisuća mještana) pedeset pet puta češći nego u ostatku Hrvatske.[1]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Rezultati istraživanja endemska nefropatija (Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Slavonski Brod, Služba za epidemiologiju Perlustracija 2005. godine u selima Banovci, Bebrina, Kaniža i Klakar, te istraživnja iz ranijih godina)

Izvor[uredi VE | uredi]

  1. Pionirski pothvat hrvatskih nefrologa, preuzeto 27. kolovoza 2017.


Star of life2.svg Nedovršeni članak Balkanska endemska nefropatija koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Esculaap4.svg     Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!