Bazilika Mariazell

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "vjerski objekt".
(Primjeri uporabe predloška)
Bazilika Mariazell

Bazilika Mariazell je najvažnije hodočasničko mjesto u Austriji, kao i jedno od glavnih europskih hodočasničkih destinacija. Unutar crkve, nalazi se čudotvorna drvena slika u čast Djevice Marije.

U području oko Mariazella bio je samostan sv. Lamberta iz 1103. Naselje je osnovano 1157., a njegovo postojanje je dokumentirano 1243. godine. Oltar Blažene Djevice Marije posvećen je 1256. godine.

U četrnaestom stoljeću, velika gotička crkva već je postojala u tom području, ali je bila uništena u požaru. Od 1644. do 1683. godine, obnovljena je u baroknom stilu pod utjecajem arhitekta Domenica Sciassija. Pridodani su toranj i barokna kupola. Oltar je izgradio Johann Bernhard Fischer von Erlach, a posvećen je 1704.

Od dvanaest bočnih kapela svaka ima barokni oltar. Orgulje je napravio Johann Peter Alexander Wagner (1740). Dvije statue podignute ispred ulaza rad su Balthasara Molla (1757.) i predstavljaju Ludovika I. Anžuvinca i češkoga kralja Vladislava III.

Godine 1907. crkva je uzdignuta na rang manje bazilike. Obnove, koja je počela 1992. godine, dovršena je 2007. godine, kada je baziliku posjetio papa Benedikt XVI.

Galerija[uredi | uredi kôd]