Bećir Duraković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bećir Duraković
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 1902.
Mjesto rođenja Austro-Ugarska Monarhija
Datum smrti 29. travnja 1945.
Mjesto smrti Bleiburg, Austrija
Nacionalnost Hrvat
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1941. - 1945.
Čin pukovnik
Ratovi Drugi svjetski rat
Vojska Hrvatske oružane snage
Zapovijedao Domobranska tenkovska i pješačka jedinica


Bećir Duraković (1902. Trebinje - 1945. Bleiburg) bio je časnik Hrvatskih oružanih snaga u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, te je bio među prvim poginulim Hrvatima na Bleiburškom polju.

Životopis[uredi VE | uredi]

Bećir Duraković je rođen 2. travnja 1902. u mjestu Lastva u blizini Trebinja u jugoistočnoj Hercegovini. Bio je po zanimanju profesionalni vojnik, točnije, satnik. Tijekom života služio je u vojsci Kraljevine SHS, te tijekom uspostave Nezavisne Države Hrvatske priključuje se redovima Hrvatskih oružanih snaga, gdje je bio na poziciji časnika, zapovijedajući pješadijom i tenkovskim jedinicama (otprilike 5 000 vojnika pod zapovjedništvom).

Za vrijeme djelovanja u Stocu upoznaje svoju buduću ženu Remzu Festić. Osnivavši obitelj u Stocu, dobiva troje sinova. Bio je pozicioniran na mnogim drugim hrvatskim utvrdama kao što je Prijedor, Sanski Most te konačno u Zagrebu.

Dana 29. travnja 1945. godine, dok je bio u zarobljeništvu od strane partizana i engleske vojske na Bleiburškome polju zajedno s većinom hrvatske vojske i mnogim civilima, Duraković se odbio predati. Pokušao se probiti u tenku, bez ikakvog dvoumljenja znajući za kobni ishod svog poteza. Poginuo je od engleske granate u gorućemu tenku, čime je ostao zapamćen kao jednog prvih žrtava Bleiburškog masakra.

Spomenik Bleiburškim žrtvamaTank template.svg Nedovršeni članak Bećir Duraković koji govori o vojnom zapovjedniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.