Benjamina Karić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Benjamina Karić (rođena Londrc; Sarajevo, 8. travnja 1991.) je bosanskohercegovačka političarka te 39. i trenutna gradonačelnica Sarajeva. Članica je Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) od 2009. godine.

Rani život i obrazovanje[uredi | uredi kôd]

Karić je rođena 8. travnja 1991. godine u Sarajevu, SR Bosni i Hercegovini, SFR Jugoslaviji.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu 2013., a magistrirala 2014. godine. Tema magistarskog rada bila je: "Pravni položaj Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1945. godine". Dobitnica je priznanja srebrena značka Sveučilišta u Sarajevu za izuzetan uspjeh tokom dodiplomskog i postdiplomskog studija. Godine 2015., diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, Odsjeku za povijest, na temi: "Analiza Gajevih Institucija". Godine 2018. doktorirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zenici na katedri za "historiju države i prava". Tema doktorske disertacije bila je: "Cijena (pretium) u klasičnom rimskom pravu". Najmlađa je doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini, kao i prvi poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava.

Autorica je pedesetak publikacija, knjiga, članaka i prijevoda s latinskog na bosanski jezik.

Godine 2009., sa 18 godina, postala je član SDP BiH, a 2019. postala je potpredsjednica stranke.

2014. godine postala je asistentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Travniku i Kiseljaku.

Gradonačelnica Sarajeva (2021. – danas)[uredi | uredi kôd]

Nakon općinskih izbora u BiH 2020. godine, Bogić Bogićević, bivši član Predsjedništva Jugoslavije krajem 1980-ih i početkom 1990-ih, najavio je da će prihvatiti imenovanje za gradonačelnika Sarajeva od strane četverostranačke liberalne koalicije koja će upravljati Gradskim vijećem nakon izbora, u koje je uključena i Socijaldemokratska partija (SDP BiH). Međutim, 24. ožujka 2021. odlučio se povući iz kandidature zbog sukoba u koaliciji. To je pripremilo pozornicu za Karić, a SDP BiH je 5. travnja 2021. najavio da će ona biti nova kandidatkinja za gradonačelnicu.

Tri dana kasnije, 8. travnja, Karić je jednoglasno izabrana od strane članova Gradskog vijeća Sarajeva za 39. gradonačelnicu grada, zamijenivši Abdulaha Skaku, čime je postala druga žena na toj funkciji (prva je bila Semiha Borovac od 2005. do 2009.).

Dana 4. svibnja 2021. susrela se s austrijskim ministrom vanjskih poslova Alexanderom Schallenbergom u Sarajevu, nakon njegovog posjeta Bosni i Hercegovini.

Karić je u lipnju 2021. godine posjetila grad Banju Luku, gdje se susrela s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem, obilježivši ovaj događaj prvi put nakon 26 godina, a od završetka rata u BiH, da su gradonačelnici i Sarajeva i Banje Luka, kao dva najveća grada Bosne i Hercegovine, susrela. Kasnije u istom mjesecu, Karić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić potpisali su memorandum o izgradnji biciklističke staze koja bi trebala povezati Sarajevo i grad Pale. Gradske vlasti su 30. lipnja pokrenule projekt obnove astronomske zvjezdarnice na planini Trebević.

Dana 8. srpnja 2021. posjetila je Istanbul i tamo se sastala s gradonačelnikom Ekremom İmamoğluom. Karić je 17. srpnja, uoči svog 100. dana na funkciji, otkrila planove za izgradnju velikog urbanog parka, biciklističkih staza i izletišta.

Osobni život[uredi | uredi kôd]

Karić je udana i ima jedno dijete. Živi s obitelji u Sarajevu.

Tečno govori engleski i njemački jezik.