Bogdan Oreščanin

Izvor: Wikipedija

Bogdan Oreščanin (Perna kod Vrginmosta, 27. listopada 1916.1978.), pravnik, diplomat, sudionik Narodnooslobodilačke borbe, general-pukovnik JNA u rezervi, društveno-politički radnik SFR Jugoslavije i SR Hrvatske i narodni heroj Jugoslavije.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 27. listopada 1916. godine u selu Perna kod Vrginmosta. Obitelj mu se preselila u Zagreb, gde je završio osnovnu školu i Realnu gimnaziju. Nakon toga je upisao Pravni fakultet Zagrebačkog sveučilišta. Već u višim razredima gimnazije, Oreščanin se našao u krugu revolucionarnog omladinskog pokreta.

Narodnooslobodilačka borba[uredi | uredi kôd]

Poslije fašističke okupacije Jugoslavije 1941., vratio se u rodno selo i sudjelovao u pripremama za oružani ustanak na Kordunu. Stupio je u prvu partizansku grupu i postao član Komunističke partije Jugoslavije. Ubrzo je bio postavljen za zapovjednika Prvog partizanskog odreda Perna. Potom je prešao u Stožer kordunaškog partizanskog odreda, gdje je bio operativni časnik. U ožujku 1942., bio je imenovan za zapovjednika Drugog kordunaškog partizanskog odreda. Od rujna je bio zapovjednik Pete hrvatske brigade, a od studenoga načelnik Stožera Prvog hrvatskog korpusa. Poslije toga je bio načelnik Operativnog odjela Glavnog stožera Hrvatske, a od svibnja 1944. zapovjednik Četvrtog hrvatskog korpusa NOVJ. Tih dana, dobio je čin general bojnika NOVJ.

Sudjelovao je u brojnim bitkama po Hrvatskoj, Bosni i Sloveniji. Bio je vijećnik ZAVNOH-a. Vrhovni zapovjednik Josip Broz Tito ga je, krajem 1944., premjestio ga je u Vrhovni štab NOVJ-a. Sudjelovao je u osnovianju prvog Glavnog stožera armije, gdje je više godina vršio razne visoke dužnosti.