Bonino da Milano

Izvor: Wikipedija
Bonino da Milano
Gotika
Bonino da Milano
Detalj s glavnog portala Katedrale sv. Jakova u Šibeniku
Rođenje ?
Smrt 1429.
Šibenik
Vrsta umjetnosti kiparstvo, arhitektura
Praksa Dalmacija, Dubrovačka Republika
Poznata djela Orlandov stup
Kapela sv. Dujma u Splitskoj katedrali
Glavni portal Katedrale sv. Jakova u Šibeniku
Portal o životopisima
Orlandov stup u Dubrovniku
Glavni portal Katedrale sv. Jakova u Šibeniku
Bočni potal Katedrale sv. Jakova u Šibeniku s likovima Adama i Eve

Bonino da Milano punog imena Bonino di Jacopo da Milano (? - Šibenik 1429.) bio je talijanski gotički kipar i arhitekt, koji je veći dio svog života proveo u Mletačkoj Dalmaciji i Dubrovačkoj Republici.

Životopis[uredi | uredi kôd]

O ranoj mladosti i školovanju Bonina di Jacopa da Milano, ne znamo ni danas bog zna što, znamo da je bio rodom iz Lombardije iz kruga klesara Campiona, te da je veći dio svog života proveo na istočnoj obali Jadrana.

Djelovanje u Korčuli[uredi | uredi kôd]

Prvi put se spominje 1412. u Korčuli, gdje je dobio narudžbu za klesanje glavnog portala za katedralu sv. Marka, s likom gradskog zaštitnika Sv. Marka među lavovima na konzolama i manjih vrata s reljefnim likom sv. Jakova na pročelju katedrale, tu je izveo i reljef sv. Petra.[1]

Djelovanje u Dubrovniku[uredi | uredi kôd]

Potom Bonino odlazi poslom u Dubrovačku Republiku, te od 1417. radi na gradnji Crkve sv. Vlaha, u njoj 1424. dovršava kameni kor. Potom gradi balature za palaču bosanskog vojvode Sandalja Hranića.[2] Obadva rada su uništena nakon katastrofalnog potresa 1667., a izgubljene su i njegove nadgrobne ploče koje je klesao za Dominikansku crkvu. Od njegovih dubrovačkih djela, ostao je sačuvan vanjski okvir južnog portala Dominikanske crkve s kipom Krista na vrhu, te jedini dubrovački svjetovni spomenik viteza lutalice u dubokom reljefu - Orlandov stup iz 1418.

Djelovanje u Splitu[uredi | uredi kôd]

Nakon Dubrovnika, Bonino odlazi za Split, gdje kleše više stvari uglavnom za Splitsku katedralu uznesenja blažene Djevice Marije (sv. Duje. Pored toga isklesao je kip mletačkog lava na Kneževoj palači i figuralne konzole na zvoniku katedrale. Njegovo najpoznatije splitsko djelo je Kapela sv. Dujma u Splitskoj katedrali pored toga izveo je Ciborij i Oltar sa sarkofagom sv. Dujma, na koji se 1427. i potpisao. Oltar se sastoji od tri vitka osmerokutna stupa što nose baldahin, ispod kojeg je sarkofag s ležećim likom biskupa.[3] U katedrali je izveo i grobnu ploču nadbiskupa Petra Diškovića (Petrus de Pago 1413.-1426.) s likom pokojnika u plitkome reljefu.

Djelovanje u Šibeniku[uredi | uredi kôd]

U Šibeniku je imenovan za protomajstora gradnje Katedrale sv. Jakova za nju je isklesao većinu kiparske dekoracije za glavni portal. Pored okvira i šest likova apostola na vratima pročelja, pripisuju mu se likovi Adama i Eve s lavovima nosačima na bočnim crkvenim vratima. Pored tog Boninu se pripisuje i skulptura sv. Nikole u gotičkoj niši iznad ulaza u obližnju crkvu sv. Barbare te skulptura jednog sveca i klesanje prozorske lunete. Bonino je naprasno umro od kuge u Šibeniku 1429.

Bonino je kao kipar donio u naše krajeve lombardski kulturni utjecaj, a on je u to vrijeme bio sjevernjačka gotika, no on je taj likovni govor još i naglasio, podređujući se provincijalnom i zaostalom likovnom ukusu naručitelja na našoj obali u ranom 14. stoljeću. Vrhunski je klesao dekorativnu plastiku, ali je bio jako slab u prikazu ljudskog tijela, ona su mu obično statična i beživotna. [4]


Pogledajte i ovo[uredi | uredi kôd]

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

  • V. Foretić, Povijest Dubrovnika do 1808., Zagreb: Matica Hrvatska, 1980.
  • Stjepan Krasić, Dominikanski samostan u Dubrovniku, Dubrovnik: domiikanski samostan sv. Dominika, 2002, 135 str. (vodič)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bonino da Milano, s portala Korčula-kulturna baština
  2. Kulturno-povijesni Spomenici i Druge Znamenitosti, Bonino da Milano, s portala www.scribd.com
  3. SPLITSKA KATEDRALA, u periodu romanike i gotike, Bonino da Milano, s portala www.scribd.com
  4. Natuknica Bonino da Milano, s portala Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. kolovoza 2007. Pristupljeno 21. srpnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]