Casti Connubii

Izvor: Wikipedija

Casti Connubii (hrv. "u braku krjepostan") je enciklika pape Pija XI. proglašena 31. prosinca 1930. godine. Govori o svetosti braka, zabranjuje katolicima korištenje bilo kojih umjetnih kontracepcijskih sredstava (kondoma, pilula, spirala i sl.) i protivi se pobačaju.

Enciklika je nastala kao odgovor na promjene u društvu. U to vrijeme postojao je pokret kojeg je vodila Margaret Sanger.[1] Pokret se zalagalao za mogućnost razvoda, promicao je kontracepciju i pobačaj.

Papa Pio XI. u enciklici je naglasio da učenje Crkve promiče vrijednosti braka i života. Napomenuo je, da je glavni cilj braka rađanje i odgoj djece. Dopušten je spolni odnos u braku i u vrijeme kada žena ne može ostati trudna te kada je netko od bračnih partnera neplodan. Osudio je kontracepciju i sterilizaciju kao neprirodna sredstva i protivna dobrobiti braka i života. Kontracepcija i pobačaj se nazivaju smrtnim grijesima. Za djecu je napisao, da su Božji blagoslov i glavni blagoslov braka. Zadaća roditelja je dobar odgoj djece.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Richard Carr: Pius XI versus Margaret Sanger, Celebrate Life, May-June 20007, Stafford, USA