Centar za žene žrtve rata – Rosa

Izvor: Wikipedija
Centar za žene žrtve rata – Rosa

Sjedište Zagreb, Hrvatska
Službeni jezik hrvatski
Koordinator Nela Pamuković
Datum osnutka 1992.
Službena stranica www.czzzr.hr

Centar za žene žrtve rata – Rosa (CŽŽR), feministička, antimilitaristička, neprofitna organizacija, osnovana 1992. godine s ciljem podrške ženama, žrtvama ratnog i drugih oblika patrijarhalnog nasilja. Koordinatorica je Nela Pamuković.

Aktivnosti[uredi | uredi kôd]

Centar za žene žrtve rata – Rosa (CŽŽR) u Zagrebu je izgrađen na iskustvima ženskog i mirovnog pokreta u kojem su osnivačice Centra bile aktivne: Sekcija Žena i društvo, Ženska grupa Trešnjevka, SOS telefon – Ženska pomoć sada, Autonomna ženska kuća Zagreb i Antiratna kampanja Hrvatske. Važna iskustva u izgradnji civilnog društva osamdesetih godina 20. stoljeća osnivačice CŽŽR su prenijele u ratni kontekst djelovanja organizirajući brojne aktivnosti.[1]

Od 1997. godine u suradnji s Autonomnom ženskom kućom Zagreb CŽŽR vodi Žensko savjetovalište koje pruža besplatnu, stručnu i anonimnu pomoć i podršku. U tu svrhu angažirane su odvjetnice, psihologinje, psihijatrice i savjetodavke. Godine 2001. godine CŽŽR je pokrenuo SOS liniju 0800 77 99 protiv trgovanja ljudima koja je besplatna za pozivatelje, a tijekom vremena je postala dio Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima. Osim izravnih servisa pomoći za žene žrtve različitih oblika nasilja i zagovaračkog rada dugi niz godina CŽŽR je aktivan u procesima umrežavanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Suosnivač je Ženske mreže Hrvatske i PETRA Mreže - mreže za suzbijanje trgovanja ženama i djevojčicama.[2]

Koordinatorice[uredi | uredi kôd]

# fotografija ime mandat
1. Vesna Kesić
(1948.-2020.)
1992. 1993.
2. Nela Pamuković
(r. 1959.)
1992. trenutačno

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Centar za žene žrtve rata - Rosa. czzr.hr. 5. kolovoza 2017. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. svibnja 2020. Pristupljeno 7. svibnja 2016.
  2. Centar za žene žrtve rata - Rosa (PDF). CZZR. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 7. svibnja 2016. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]