Cerrado

Izvor: Wikipedija
Rasprostranjenost cerrada u Južnoj Americi

Cerrado (španjolski/portugalski arhaičan naziv za "zatvoreno") - velika tropska savana i ekoregija Brazila, osobito u državama Goiás i Minas Gerais. Prostire se i u dijelovima Paragvaja i Bolivije.

Biom cerrado uglavnom se nalazi na visoravnima u središnjem dijelu Brazila. Glavni stanišni tipovi cerrada uključuju: šumovite savane i travnato-šumoviti savane, također i močvarne savane. Cerrado je drugi po veličini tip staništa u Brazilu, nakon Amazone. Na njega otpada 21% površine Brazila.[1]

Prvi detaljan prikaz brazilskih cerrada dao je danski botaničar Eugene Warming (1892.) u knjizi "Lagoa Santa", u kojoj opisuje glavne značajke cerrado vegetacije u brazilskoj državi Minas Gerais.[2]

Od tada, nastala su brojna istraživanja, koja su pokazala, da je cerrado jedna od najbogatijih tropskih savana i ima mnogo endemskih vrsta. Karakterizira ga ogroman raspon biljne i životinjske biološke raznolikosti. Organizacija "World Wide fond za prirodu" proglasila je cerrado biološki najbogatijom savanom na svijetu, s oko 10,000 biljnih i 10 endemskih vrsta ptica. Postoji gotovo 200 vrsta sisavaca, iako samo 14 vrsta endema.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.conservation.org/where/priority_areas/hotspots/Pages/hotspots_main.aspx Preuzeto 22. ožujka 2013.
  2. Oliveira S., Paulo, and Robert Marquis J. The Cerrados of Brazil : Ecology and Natural History of a Neotropical Savanna. Columbia University Press, 2002. eBook.