Christopher Ferrara

Izvor: Wikipedija

Christopher Ferrara (New York, 6. siječnja 1942.), američki pravnik, pravobranitelj, mislilac, novinar, publicist te istaknuti katolički i pro-life aktivist. Osnivač je i prvi predsjednik Udruženja američkih katoličkih odvjetnika te kolumnist The Remnanta.

Diplomirao je pravo na Sveučilištu Fordham te doktorirao na Pravnoj školi istoga sveučilišta. Između 1977. i 1990. radio je na sudovima u više gradova New Jerseya i New Yorka. Nakon osnivanja Udruženja američkih katoličkih odvjetnika 1990. godinama je radio pro bono predstavljajući razne katoličke i pro-life udruge.[1]

Zajedno s don Nicholasom Grunerom održao je krajem listopada 2012. govor i novinarsku konferenciju u Europskom parlamentu na kojoj je izrazio podršku dvojici talijanskih europarlamentaraca o donošenju povelje Europskog parlamenta o posvećenju Rusije Gospi Fatimskoj, koju je zagovarao i predložio i sam papa Benedikt XVI. te je pozvao na poboljšanje odnosa s Rusijom i prestanak demonizacije Rusije u zapadnim medijima.

Svojim kolumnama o povijesti i djelovanju pro-life pokreta dao je veliki doprinos razvoju kvalitetnijeg javnog diskursa te razotkrivanju stereotipa i dezinformacija o djelovanju pro-life pokreta u Sjedinjenim Državama, zbog čega je vrlo citiran i u medijima "glavne struje" koji su pretežno pro-choice usmjerenja. Više puta gostovao je kao komentator u programima velikih televizijskih kuća, poput NBC-ija i BBC-ija.[2]

Bavi se i kršćanskom filozofijom u kojoj su mu uzori Toma Akvinski, pape Leon XIII., Pio X. i Pio XI., Gilbert Keith Chesterton te postkoncilski teolog Romano Amerio. Proučava i tradicionalističku (Michael Davis) i konzervativnu (Edward Feser) crtu kršćanske filozofije, ali i filozofiju religije u kojoj je vidljiv utjecaj antičkih mislilaca Aristotela i Platona.

Oženjen je i ima šestero djece. Prema vlastitim riječima, na katoličanstvo se preobratio nakon Woodstocka.[3]

Napisao je nekoliko knjiga:

  • The Secret Still Hidden, 2000.
  • The Great Façade: Vatican II and the Regime of Novelty in the Catholic Church (suator Thomas Woods), 2002., drugo izdanje 2015.
  • The New Rosary, 2005.
  • EWTN: A Network Gone Wrong, 2008.
  • The Church and the Libertarian: A Defense of the Catholic Church's Teaching on Man, Economy, and State, 2010.
  • Liberty, the God That Failed: Policing the Sacred and Constructing the Myths of the Secular State, from Locke to Obama, 2012.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. ŽivotopisInačica izvorne stranice arhivirana 27. listopada 2018. na stranicama Udruženja američkih katoličkih odvjetnika (pristupljeno 11. lipnja 2018.)
  2. Tracy Connor. Not everyone loves Pope Francis: Conservative Catholics voice concern over 'revolutionary' message NBC News, 2. studenog 2015. (pristupljeno 11. lipnja 2018.)
  3. Christopher Ferrara. By the Time We Got to Woodstock Kolumna u The Remnantu, (pristupljeno 11. lipnja 2018.)