Ugor

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Conger conger)
Ugor
Ugor
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Potkoljeno:Vertebrata
Razred:Actinopterygii
Red:Anguilliformes
Porodica:Congridae
Rod:Conger
Vrsta:C. conger
Dvojno ime
Conger conger
Linneaus, 1758.
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost ugora
Baze podataka

Ugor (lat. Conger conger) je morska riba iz porodice congridae ili zmijolikih riba, red jeguljke. U Hrvatskoj ga još nazivaju grug, grongo, školjar, gruj.

Opis[uredi | uredi kôd]

Ugor je zmijolika riba, dugačkog tijela. Boja mu varira u nekoliko nijansi, od svijetlosive do posve crne, a sve to ovisi o terenu na kojem obitava. Svi ugori imaju bijele točkice po bočnim stranama tijela. Naraste do 2,3 m duljine i oko 48 kg težine,[1] ali može narasti i do 3 m i težine od oko 100 kg.[2]

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Može ga se naći diljem europskih obala Atlantika od Norveške i Islanda na sjeveru do Senegala na jugu. Također obitava u Sredozemnom i Crnom moru.

Obitava u čitavom Jadranu, obično na kamenitom dnu.

Način života i ishrana[uredi | uredi kôd]

Ugori su grabežljivci koji putuju niz struju i nastanjuju dijelove obale, kanale, uvale i vanjske strane otoka. Danju se skriva u zaklonu stijena u koji se uvuče svojim duguljastim i sluzavim tijelom.

Lovi noću a plijen su mu ribe i ostali hranjivi organski obroci. Jako je proždrljiv pa često guta obrok koji mu jedva stane u usta zbog čega može uginuti zbog gušenja.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

U vrijeme mrijesta ugori se povlače u velike dubine. Dvije su poznate lokacije mrijesta i to u Mediteranu i uz portugalsku obalu.

Život ugora završava reprodukcijom jer im se tijelo toliko iscrpi da se nikako ne mogu vratiti u normalan život. Ženke zbog sigurnosti u dubinama izbacuju preko tri milijuna jajašaca.

Gospodarska vrijednost[uredi | uredi kôd]

Brujet od ugora

Krv ugora je otrovna, ali ne u tolikoj mjeri kao kod jegulje. Meso odraslog ugora je vrlo cijenjeno a manji primjerci su prepuni kostiju i drače. Najčešće se sprema na brudet. Bogat je masnoćama i bjelančevinama. Lovi ga se parangalom.

Temeljem zakona o zaštiti riba, zabranjeno je loviti ugora manjeg od 70 cm.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ribe Jadrana - Ugor. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 13. kolovoza 2021. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. European conger (eng.). Inačica izvorne stranice arhivirana 3. kolovoza 2009. Pristupljeno 20. kolovoza 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Riblje oko - Zmijolike ribe[neaktivna poveznica]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Ugor
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ugoru