Dawronoye

Izvor: Wikipedija

Dawronoye (sirjački: ܕܲܘܪܵܢܵܝܹܐ ), sekularni, ljevičarski, nacionalistički pokret među Asircima. U ideologiji ima socijalističkih natruha. Korijeni mu sežu u kasne 1980-te u grad u Turskoj Midyat (kurdski Midyad‎, sirjački ܡܕܝܕ Mëḏyaḏ ili Miḏyôyo na lokalnom turoyskom dijalektu, arapski مديات‎).[1]

Ideologija[uredi | uredi kôd]

Spada u militantne skupine krajnje ljevice. Sebe opisuju kao revolucionarne socijaliste. Na skupovima ovog pokreta nose se i asirske i sirjačke zastave. Promiču misao da su Asirci i Sirjaci isti narod iste domovine.

Simbol kojim nose brojne dawronoyske organizacije

Povijest[uredi | uredi kôd]

Kasnih 1980-ih, skupina asirske mladeži koja se okupila u Midyatu radi raspravljanja situacije Asiraca u Turskoj nakon porasta broja napada usmjerenih na njih. Asirci nisu bili priznati kao posebna etnička skupina sa svojim vlastitim jezikom, te je trpila diskriminaciju i opresiju. Neprekidno nasilje dovelo je do vala iseljavanja Asiraca u Europu. To je nagnalo skupinu Asiraca stvoriti organizaciji čiji će glavni cilj biti spriječiti egzil Asiraca iz asirske domovine. Ova je organizacija bila poznata kao Tukoso Dawronoyo Mothonoyo d’Bethnahrin, što u prijevodu na hrvatski glasi "Domoljubna revolucionarna organizacija Bet-Nahrina". Etimologija iza imena "Dawronoye" ukazuje da riječ se shvatilo da znači "revolucionari", a u stvari se pokazalo da znači "suvremeni".

Osnivači Dawronoyea uspostavili su korelaciju između borbe Asiraca i Kurda u Turskoj, potičući članove pokreta pridružiti se lokalnoj mreži potpore Kurdistanske radničke stranke. Pak, članovi Dawronoye uhićeni su zbog miješanja s Kurdistanskom radničkom strankom i poslije pušteni, što je dovelo do iseljavanja nekih članova pokreta u Europu gdje je iseljenička mreža uspostavljena u državama kao što su Švedska, Nizozemska, Belgija, Austrija i Njemačka.

2000. godine Dawronoye je održao svoj prvi kongres i članovi su se reorganizirali kao Stranka slobode Bet-Nahrina (sirjački: Gabo d’Hirutho d’Bethnahrin, GHB).

Irak[uredi | uredi kôd]

Cijela je mreža Dawronoyinih organizacija civilnog društva unutar suvremenih državnih granica asirske domovine.[1] Među afiliranim organizacijama u Iraku su Bet-Nahrainska domoljubna unija (Huyodo Bethnahrin Athronoyo, HBA) i milicija Snage Ninivske ravnice (NPF). NPF su osnovali u suradnji s Demokratskom strankom Bet-Nahraina.

17. srpnja 1999. Dawronoyi afilirana Domoljubna revolucionarna organizacija Bet-Nahraina (PROB) izvela je prvi napad skupa s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK)[1] protiv vojne utvrde Kurdistanske demokratske strane (KDP) u gradu Kasre, pri čemu je poginulo 39 Pešmerginih boraca i 20 ozlijeđeno. Tridana poslije izveli su drugi napad na skupinu u kojoj je nekoliko boraca Masouda Barzanija ubijeno kad je raznesen vojni kamion na mostu između Kasre i Hajji Umrana. Za oba se napada tvrdilo da su osveta za smrt Asirke Helen A. Sawa koju je navodno silovao i ubio KDP-ov čovjek.[2]

Političko krilo pokreta Dawronoye u Iraku je Domoljubna unija Bet-Nahrinana (Patriotic Union of Beth Nahrian, PUBN) koji je prije toga bio na Ištarskoj domoljubnoj listi i natjecala se za zastupnička mjesta Vijeća zastupnika Iraka i Parlamenta Iračkog Kurdistana. Druga afilirana politička stranka Dawronoyea u Iraku je Pokret sirjačkog zbora, baziran u asirskom gradu Bakhdidi. Obje te stranke djeluju na stvaranju autonomne regije u dominantno asirskoj Ninivskoj ravnici.[3][4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Carl Drott. 25. svibnja 2015. The Revolutionaries of Bethnahrin (engleski). Warscapes
  2. RFE/RL iraq Report
  3. Gombacci, Marco. Iraqi Christians ask EU to support the creation of a Nineveh Plain Province. European Post (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 17. studenoga 2020. Pristupljeno 28. siječnja 2019.
  4. Aprim, Fred. Overview of Assyrian Slates Running in the 2009 Iraqi Provincial Council Elections. Atour (engleski). Pristupljeno 28. siječnja 2019.