Difterija

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM A36, A36.1, A36.2, A36.8, A36.3, A36.0, A36.9 Uredi na Wikipodatcima
MeSH D004165 Uredi na Wikipodatcima

Difterija je bolest gornjih dišnih puteva, koju karakterizira grlobolja, povišena tjelesna temperatura i pojava pseudomembrana na tonzilama, ždrijelu i/ili nosnoj šupljini, a uzrokuju je gram-pozitivna bakterija Corynebacterium diphtheriae.

Bolest se može širiti u donje dišne puteve (grkljan, dušnik), a mogu nastati i komplikacije uzrokovane bakterijskim toksinom, kao što su miokarditis i neuritis. Pri neutralizaciji toksina posebice su važna protutijela razreda IgG. Za neutralizaciju toksina nije nuždan komplement. Kompleksi toksina i protutijela uklanjaju se zatim fagocitozom.

Osim dišnog sustava, uzročnik može uzrokovati bolest u koži, tada govorimo o kožnoj difteriji.

Prevencija bolesti se postiže cijepljenjem cjepivom koje sadrži difterični toksoid, a u liječenju se koriste antibiotici (penicilin, eritromicin). Liječenje antibioticima ima malen ili nikakav učinak na klinički tijek difterije. Mortalitet difterije iznosi 10% - 30%, a uzrok smrti je najčešće zatajenje srca i poremećaj srčanog ritma. Opstrukcija dišnih puteva teška je komplikacija posebno kod pseudomembrane zahvate grkljan i dušnik, pa se nekada umiralo i od gušenja.

Nedovršeni članak Difterija koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!