Dino Pešut

Izvor: Wikipedija

Dino Pešut (Sisak, 24. veljače 1990.), hrvatski dramaturg, dramatičar i romanopisac.

Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu upisao je 2009. godine. Od 2011. profesionalno radi kao dramaturg na produkcijama u kazalištima ZKM, Dječje kazalište Dubrava, HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci itd.

Kao dramatičar debitira 2013. godine dramom Pritisci moje generacije koju je u HNK Split postavio slovenski kazališni redatelj Samo M. Strelec.

Godine 2015. praizvedena je njegova drama (Pret)posljednja panda ili statika u režiji Saše Božića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava je dobila vrlo dobre kritike, pa je tako kritičar Tomislav Čadež zaključio "Pešut je 25-godišnjak i već se za njega može napisati da je zbilja pisac. Talentiran je, što znači da ima, što se kaže, rečenicu, a njegovi likovi unutarnji život."[1] Predstava je bila rado gledana, a gostovala je i na nekoliko prestižnih festivala. Drama je postavljena i u prestižnom bečkom kazalištu Burgtheater, te u Srbiji.

Nekoliko godina živi u Berlinu, te ostvaruje brojne suradnje s njemačkim kazalištima. 2018. godine dobiva prestižnu nagradu za dramsku literaturu za mlade Der deutsche Jugendtheaterpreis koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za obitelj, starije osobe žene i djecu. Sudjelovao je i na radionici najvažnijeg njemačkog kazališnog festivala Theatertreffen. Njegove drame igrane su u važnim kazalištima njemačkog govornog područja kao što je Burgtheater itd. U Berlinu piše i svoj prvi roman Poderana koljena kojeg objavljuje 2018. godine.

2019. godine vraća se u Zagreb, te započinje pisati kratke priče pod nazivom Ultra kratke priče koje objavljuje na svom blogu.[2]

Iste godine uspješno su praizvedene dvije njegove drame; Stela, poplava u režiji Selme Spahić i produkciji GDK Gavella, te Djeca recesije u režiji Ivana Plazibata u koprodukciji PlayDrame i Kazališta Marina Držića.

2020. godine praizvedena je njegova drama H.E.J.T.E.R.I u Zagrebačkom kazalištu mladih. Iste godine objavljuje svoj drugi roman Tatin sin.

Njegove drame prevedene su na desetak jezika, a neki od prijevoda su i objavljeni.

Praizvedbe[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Broj kazališnih produkcija u razdoblju od 2013. do 2023. godine[uredi | uredi kôd]

Drame Dine Pešuta izvođene su i u inozemstvu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kritika Tomislava Čadeža. Inačica izvorne stranice arhivirana 15. srpnja 2015. Pristupljeno 12. rujna 2015.
  2. Blog Dine Pešuta. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. srpnja 2019. Pristupljeno 5. srpnja 2019.
Zemlja Broj produkcija
Hrvatska 8
Srbija 2
Austrija 2
Njemačka 1
UKUPAN BROJ PRODUKCIJA 13