Dodatak:Abecedni popis indijanskih plemena Indeks: H-J

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

A-Ca Ce-G H-J K-L M-O P-S T-U V-Z

H[uredi VE | uredi]

H[uredi VE | uredi]

Ha[uredi VE | uredi]

  • Hacanac
  • Hachaaht, →Nootka
  • Hackensack, →Unami (Swanton)
  • Hadsapoke's Band, →Paiute, Northern
  • Haeser
  • Hagwal, selo Takelma Indijanaca na Cow Creeku, Oreg.
  • Hahahãi =Pataxó Hãhãhãe
  • Hahaintesu →Nambikwara do Sul
  • Hahénawa
  • Hahuamis, →Kwakiutl
  • Haida, Britanska Kolumbija, Kanada; Aljaska, SAD→ Skittagetan
  • Haí`luntchi, Molala naziv za Indijance Cayuse.
  • Hainai, →Hasinai konfederacija
  • Hainenaurie (Hainenaune), →Comanche
  • Haisla, →Bella Bella. Plemena: Kitamat, Kitlope,
  • Hakia' tce-pai, →Hualapai
  • Hakkyaiwal, selo Yaquina Indijanaca na južnoj obali yaquine, Oreg.
  • Halchidhoma, →Yuman, Arizona
  • Haliti =Paresi
  • Halkomelem (Halkome'lem) =Stalo; ime kojim zovu sami sebe.
  • Halotesu →Nambikwara do Campo
  • Halyikwamai (Kikima) Arizona, Meksiko, →Yuman
  • Häma-dakenai →Tapiíra-tapúya
  • Hamawi, → Achomawi
  • Hammonasset, →Mattabesec
  • Han
  • Hánahawunena (Aanû'nhawa) →Arapaho
  • Ha'nale'lti (háŋalelti?), →Washo
  • Hanasine
  • Hanchhotno'm, → Ta'no'm
  • Hanging Ears =Pend d'Oreille
  • Hanis, →Kus
  • Hannesuk, →Northern Valley Yokuts
  • Hano, →Tewa
  • Hantiwi, → Achomawi
  • Hape
  • Haqui
  • Hare, =Hareskin
  • Hareskin (Hare, Rabbitskin, Kawchottine), →Atahapaskan, Kanada. Skupine: Chintagottine (Katagottine), Etatchogottine, Kawchogottine, Kfwetragottine, Nellagottine, Nigottine, Satchotugottine
  • Haritiahán (Harrytiahan, Harritiahan), AP
  • Harritiahan =Haritiahán
  • Harrytiahan =Haritiahán
  • Hashkushtun, selo Takelma Indijanaca na juž. strani Rogue Rivera, Oreg.
  • Hasinai konfederacija, →Caddoan, Teksas. Plemena: Anadarko, Guasco, Hainai, Nabedache, Nacachau, Nacanish, Nacao, Nacogdoche, Nacono, Namidish (Nabiti), Nasoni, Nechaui, Neches,
  • Hassanamesit, →Nipmuc
  • Hassinunga, →Manahoac konfederacija
  • Hathletukhish, selo Yaquina Indijanaca na juž strani Yaquine, Oreg.
  • Hatil, selo Takelma Indijanaca, ist. od Table Rocka, Oreg.
  • Hatonk, selo Takelma Indijanaca, Oreg.
  • Hatteras →Algonquian, Sjeverna Karolina
  • Hauateri =Aiwaterí
  • Haush (Haux), Argentina, →Ona
  • Hauwiyat, selo Siuslaw Indijanaca, na Siuslawu, Oreg.
  • Havasupai →Yuman, Arizona
  • Haverstraw, →Unami (Swanton)
  • Hayaalbalsda, selo Takelma Indijanaca, Oreg.

He[uredi VE | uredi]

Hi[uredi VE | uredi]

  • Hiabu
  • Hianacoto, Kolumbija →Cariban
  • Hianagouy
  • Hiantatsi
  • Hiauahim ver Hiawahim
  • Hiawahím* Hiauahim PA
  • Hibito (Xibito), Peru, →Cholona
  • Hichkaruyána* Uruá PA
  • Hichucios, Sinaloa.
  • Hidatsa (Gros Ventres of the Missouri) →Siouan, Sjeverna Dakota. Skupine: Amahami (Awaxawi), Amatiha (Awatixa)
  • Higgahaldahu, Nestucca naziv za Tillamook Indijance.
  • Higo
  • Hijames, Coahuila.
  • Hilakwitiyus, selo Siuslaw Indijanaca na rijeci Siuslaw, Oreg.
  • Hilibi, → Muskogee
  • Himarimã* AM
  • Himeri, Meksiko, →Piman
  • Himeri, Pima, Sonora.
  • Hine, Meksiko, →Taracahitian
  • Hine (Hinas), →Xixime, Sinaloa, Durango.
  • Hinehi
  • Hinsa
  • Hio, Meksiko, →Taracahitian
  • Hios, Sonora.
  • Hiskaryana ver Hixkaryana
  • Hitchiti →Muskhogean, Georgia
  • Hitshinsuwit, selo Yaquina Indijanaca na juž obali Yaquine, Oreg.
  • Hitúnena =Atsina
  • Hiwaitthe, selo Yaquina Indijanaca na juž obali Yaquine, Oreg.
  • Hixkariana ver Hixkaryana
  • Hixkaryana* Hixkariana/ Hiskaryana PA/AP/ AM/
  • Hizos, Chihuahua.
  • Hlgahacha, selo Wasco Indijanaca, Oreg.
  • Hlgaktahlk, selo Wasco Indijanaca, Oreg.
  • Hliapkenum, selo Wasco Indijanaca, Oreg.
  • Hliekala-imadik, selo Wasco Indijanaca, Oreg.
  • Hliluktik, selo Wasco Indijanaca, Oreg.
  • H'lilush, Nestucca name.
  • Hlilwaihldik, selo Wasco Indijanaca, Oreg.

Ho[uredi VE | uredi]

  • Ho'baks, →Swinomish
  • Hoeras, Lagunero, Coahuila.
  • Hoh →Chimakuan, Washington
  • Hôho ver Baníwa do Içana
  • Hohodene* Huhúteni/ Katapolitani/ Kataporítana/ Uohodeni/ Kadaupuritana/ Kadauapuritana/ Kadawapuritâna/ Catapolitani/ v.tb. Baníwa do Içana AM
  • Hois (timber people), →Comanche
  • Hokaltecan,
  • Hokan, porodica.
  • Hokan. nekad u Hokan-Siouan. Porodice ili skupine: Yuman, Serian, Kulanapan, Palaihnihan, Shastan, Yanan, Chimarikan, Washoan, Salinan, Quoratean, Chumashan, Comecrudan, Coahuiltecan, Esselenian, Jicaquean, Tlapanecan (Supanecan), Tequistlatecan, Guaycuran, Yurumangui
  • Hokan-Siouan. Obuhvaćala je: Siouan, Hokan, Keresan, Uchean, Yukian, Iroquoian, Muskhogean, Caddoan, Tonikan
  • Hokat, →Awahu
  • Hokwaits (Ho-kwaits), → Chemehuevi
  • Holiwahali, → Muskogee
  • Holkoma, →Monon, Western
  • Holukhik, selo Yaquina Indijanaca na sjev. obali Yaquine, Oreg.
  • Homalko, →Comox
  • Hometwoli (Humetwadi), →Buena Vista Yokuts
  • Honabanou
  • Hondiapa, Brazil. → Catuquinean.
  • Hon-Diapá* Hon-dyapá/ Hon-Dy AM
  • Hon-Dy ver Hon-Diapá
  • Hon-dyapá ver Hon-Diapá
  • Honikó-imo* PA
  • Honniasont →Iroquoian, Pennsylvania
  • Hooks, →Pedee
  • Hoonebooey, →Paiute, Northern
  • Hoopa =Hupa
  • Hopi →Shoshonean, Arizona
  • Hopokohacking, →Unalachtigo
  • Horio, Paragvaj, →Chamacoco
  • Hotcangara =Winnebago
  • Houaneiha
  • Houma →Muskhogean, Mississippi
  • Housatonic =Westenhuck
  • Hoyalas †, →Koskimo
  • Hoyima, →Northern Valley Yokuts

Hu[uredi VE | uredi]

  • Huachichiles =Guachichile
  • Huachipairi, →Arawakan
  • Hualahuises, Coahuila, Nuevo León.
  • Hualapai (Walapai)→Yuman, Arizona. Mata'va-kopai, Soto'lve-kopai, Ko'o'u-kopai, Nyav-kopai, Hakia' tce-pai, Kwe'va-kopai, Hua'la-pai.
  • Hua'la-pai, →Hualapai
  • Huamaës =Huamói
  • Huamelultec, →Tequistlatecan,
  • Huamói* (Uman, Atikum, Huamaës, Huano, Umão, Huamué, Aticum, Woyana, Umã, Uman, Urumã, Uamué), PE/BA →Macro-Tucanoan
  • Huamué =Huamói
  • Huancavilca, Ekvador, →Atalán
  • Huane
  • Huanham =Abitana-Waninân
  • Huanian =Abitana-Waninân
  • Huanoi =Huamói
  • Huanyam =Abitana-Waninân
  • Huari, →Macro-Tucanoan
  • Huari =Corumbiara
  • Huarpe, porodica, Argentina. →Ge-Pano-Carib. Plemena: Allentiac, Millcayac, Huarpe Puntano
  • Huarpe Puntano, Argentina, →Huarpe
  • Huasabane, Nikaragva, → Sumo
  • Huastec, Mayan, Veracruz, San Luis.
  • Huatiquimanes, Oaxaca.
  • Huave, Mizocuavean, Oaxaca, México.
  • Huave, porodica, Meksiko. Pleme:Huave
  • Huaxteca = Huastec.
  • Huaynamota, Meksiko, Cora
  • Hubabo =Ciguayo
  • Huchiun →Costanoan
  • Huchnom, →Yukian, Kalifornija
  • Hudcoadanes, Sonora.
  • Hudedut, selo takelma Indijanaca na mjestu gde se sastaju Rogue River i Applegate River, Oreg.
  • Hue-la-muh (Hum-a-luh) =Stalo, ime kojim tako sebe zove jedan njihov dio.
  • Hueshuo (Huexuo), Argentina, →Mataco-Maccá,
  • Huexotzinca, Puebla.
  • Huhúteni =Hohodene, →Arawakan
  • Huicasique
  • Huichol, Corachol, Jalisco.
  • Huite, Sinaloa, Meksiko, →Taracahitian
  • Huititno'm, →Yuki
  • Huitoto, porodica, →Macro-Cariban.
  • Huitoto (Witoto)
  • Hukawirat, →Arikara. Bande: Warihka, Nakarik.
  • Hulariniam, PA
  • Hulpumni →Plains Miwok
  • Hum-a-luh (Hue-la-muh) =Stalo. Ime kojim tako sebe zove jedan njihov dio
  • Humaguaca,
  • Hume, Meksiko, →Taracahitian
  • Hume →Xixime, Durango.
  • Humptulips →Salishan, Washington
  • Huna, → Tlingit
  • Hunkkhwitik, selo Yaquina Indijanaca na sjev. obali Yaquine, Oreg.
  • Hunkpapa, →Teton
  • Hunkpatina =Lower Yanktonai
  • Huntlatin, →Tanana
  • Hupa, →Athapaskan, Kalifornija
  • Hupacasaht (Opitchesaht), →Nootka
  • Hupdá (Maku Hupdá), AM
  • Husorones, Chihuahua.
  • Hutsnuwu, → Tlingit
  • Huvagueres, Sonora.
  • Huyuguan
  • Hwahwatl, →Pentlatch
  • Hweshtun, selo Mishikhwutmetunne Indijanaca, dojelom možda naseljen plemenom Kus.
  • Hwotsotenne →Babine
  • Hyamamadi =Yamamadi
  • Hypuriná =Ipurina (Apurinã)


I[uredi VE | uredi]

Ia[uredi VE | uredi]

  • Iakoná =Wakona
  • Iamamadi =Yamamadi
  • Iamaru*
  • Iamináua =Yaminawa
  • Ianoama =Yanomami
  • Ianomâmi =Yanomami
  • Iarumá ver Yarumá
  • Iarupi*
  • Iaualapiti =Yawalapiti
  • Iauanauá =Yawanawá
  • Iauaperi =Yauaperá
  • Iaulapiti =Yawalapiti
  • Iawalapiti =Yawalapiti
  • Iawano* Iawavo AC
  • Iawavo =Iawano
  • Ibanoma* AM
  • Ibitoupa →Muskhogean, Mississippi
  • Ica, Baja California Sur, Meksiko; →Guaycuran
  • Icachodeguo ver Ikatxodéguo
  • Icafui →Timuquanan, Florida
  • Icaiche, Meksiko, →Maya
  • Ichitchwáyana* PA
  • Ichú* Exú PE
  • Ichuarumpats (I'-chu-ar'-rum-pats), →Southern Paiute,
  • Icó =Ikó
  • Icozinhos* CE/PB

Ie[uredi VE | uredi]

  • Iekuaná =Mayongong
  • Igapuitariyara =Igapuitariyra
  • Igapuitariyra* Igapuitariyara PA
  • Igaruana* MA
  • Igiskhis, selo Wasco Indijanaca, oreg.
  • Igneri, →Arawakan
  • Iguanas, Coahuila.
  • Ihini-Baré* AM
  • Ihuruana, Venezuela →Cariban

Ii[uredi VE | uredi]

Io[uredi VE | uredi]

  • Iowa (Ioway, Báxoje; Nadouessioux Maskoutens, Nez Percés, Pahodja, Pashóhan, Pierced Noses, Wa-otc'), Iowa, →Chiwere, →Siouan,
  • Ipapanas, Veracruz.
  • Ipatcê, MT
  • Ipeca, =Pato-tapúya →Arawakan
  • Ipeca-tapuia =Pato-tapúya
  • Ipeka-Tapuia =Pato-tapúya
  • Ipéka-tapúya =Pato-tapúya
  • Ipé-Uhú, MT
  • Ipewi, MT
  • Ipoksimaiks, →Piegan.
  • Iporocotó, RR
  • Ipotêauáte =Ipotuát
  • Ipotewát =Ipotuát
  • Ipotuát (Ipotuát, Ipotewát, Ipotêauáte),RO
  • Ipotwat =Ipotuát
  • Ipuriná (Apurinã), →Arawakan
  • Ipurinã =Apurinã
  • Ipurinán =Apurinã
  • Iquito (Ikito), Peru, →Andoa, →Zaparo
  • Irã-Amráire (Iran-Anráire)
  • Iran-Anráire =Irã-Amráire
  • Irántxe (Irantxe, Iranxe), →Arawakan, Mato Grosso
  • Iranxe =Irántxe, Irantxe
  • Ira-tapúya
  • Iroquoian, porodica →Macro-Siouan, nekad u Hokan-Siouan. Plemena: Huron, Tobacco Nation (Tionontati), Coree (Coranine), Neusiok, Tuscarora, Iroquois, Wenrohronon
  • Iroquois →Iroquoian, New York. Plemena: Cayuga, Mohawk, Oneida, Onondaga, Seneca
  • Irritila, →Lagunero, Coahuila, Durango.
  • Iruaitsu, →Shasta
  • Irurí, AM
  • Isipopolames, Coahuila.
  • Isisokasimiks, →Kainah (Blood)
  • Island Chumash, →Chumash, Kalifornija.
  • Isleta, →Tiwa
  • Isleta del Sur (Mexicanized), →Tiwa
  • Ispinó (Espino) MT
  • Issé, AM
  • Istsikainah, →Kainah (Blood)
  • Isucho
  • Itangá =Ramarama
  • Itapexim, MA
  • Itapuranda, MA
  • Itatin, Brazil, Paragvaj, →Tupian
  • Itayaine, →Arawakan
  • Itchitabudan, →Comanche
  • Ithalé teni, Umpqua ima za Indijance Mishikhwutmetunne.
  • Itipuna, AM
  • Itkumahlemkt, selo Wasco Indijanaca, Oreg.
  • Itogapuc, =Itogapúk
  • Itogapúk (Ntogapíd, Ntogaapig, Itogapúque), MT/RO, Brazil, →Tupian
  • Itogapúque =Itogapúk
  • Itonama, Bolivija
  • Itoreauhip, Bolivija, →Chapacuran
  • Itsaatiaga, →Paiute, Northern
  • Ituêto =Etwét
  • Itutan, AP
  • Ituyána, PA
  • Itxu
  • Itzá, Guatemala, Meksiko, →Maya
  • Itzalanos, Yucatán.
  • Itzuco, Guerrero.

Iu[uredi VE | uredi]

  • Iuaparé (Ivaparé, Aré), AM
  • Ivapare, Brazil, →Tupian
  • Ivaparé =Iuaparé
  • Ivitorocai, Brazil, →Taven
  • Ivytorokai, PR
  • Iwai, selo Yaquina Indijanaca na sjev. obali Yaquine, Oreg.
  • Iwalapiti =Yawalapiti
  • Ixcatec(o), Oaxaca, Meksiko, →Popolocan
  • Ixil, Guatemala, →Maya
  • Iyemi =Yurupari-Tapuya
  • Izalco, Aztecoidan, El Salvador.
  • Izcuco, Guerrero.
  • Izocenyo, →Arawakan
  • Iztacchichimeca, Querétaro.


J[uredi VE | uredi]

Ja[uredi VE | uredi]

  • Jabaana, →Arawakan
  • Jaboti ver Jabuti
  • Jabotí-eiei* Yabuti-eiei
  • Jabuti* Jaboti/ Yabytí/ Kipiu RO
  • Jabutiféd ver Yabutiféd
  • Jacaltec(o), Guatemala, →Maya
  • Jacaré* MT
  • Jacarégoá ver Jakareguá
  • Jacaria, Brazil, →Panoan
  • Jacariá ver Jakariá
  • Jacunda, Brazil, →Tupian
  • Jacundá ver Jakundá
  • Jacundás ver Jakundá
  • Jagavans
  • Jaguanans* RS
  • Jaguaribara* CE
  • Jaguaruana ver Jaguruána
  • Jagullapais, Sonora.
  • Jaguruána* Jaguaruana CE
  • Jahahi, Brazil → Múra
  • Jaicó ver Jaikó
  • Jaikó* Jaicó/ Geicó PI
  • Jakareguá* Jacarégoá AM
  • Jakariá* Jacariá RO
  • Jakonã ver Wakona
  • Jakundá* Jacundá/ Jacundás PA
  • Jalchedunes, Sonora.
  • Jallicuamai, Sonora.
  • Jamajabs, Sonora.
  • Jamamadi* Jamamandy/ Iamamadi/ Yamamadi/ Yamamandi/ Hyamamady/ Djeoromitxi/ Amamati AM
  • Jamamandy ver Jamamadi
  • Jamara, Brazil, , →Chapacuran
  • Jaminaua, Brazil, →Panoan
  • Jaminaua ver Yaminawa
  • Jaminawa ver Yaminawa
  • Jamundá* PA
  • Janambre, Tamaulipas, Meksiko
  • Janaque
  • Jandoim ver Otxukayana
  • Jandoin ver Otxukayana
  • Jano, Chihuahua.
  • Jarames, Coahuila.
  • Jarauara ver Jarawara
  • Jarawara* Jarauara AM
  • Jaricuna ver Taulipang
  • Jarikúna ver Taulipang
  • Jaru, Brazil, →Chapacuran
  • Jaru* RO
  • Jaruma, Brazil, →Cariban
  • Járupi* PA
  • Jauanaua, Brazil, →Panoan
  • Jauaperi, Brazil, →Cariban
  • Jauaperi ver Yauaperá
  • Jauarete, →Arawakan
  • Jauaretê-tapuia ver Yawareté-Tapuya
  • Jauary ver Jauarí
  • Jauavo, Brazil, →Panoan
  • Jaulapiti, →Arawakan
  • Jaúna* AM
  • Javaé* Javahé/ Yavahé/ Yavaé/ Ynã / Brazil → Carajá TO
  • Javahé =Javaé

Je[uredi VE | uredi]

  • Jê = Gé
  • Jeaga, ?, Florida
  • Jebero (Chebero, Xebero), Peru. →Cahuapana, plemena:
  • Jebero (Chebero), Peru, → Jebero
  • Jedionda
  • Jêiró*
  • Jemez →Tanoan, Novi Meksiko
  • Jenipapo* Genipapo CE
  • Jeripancó ver Jiripancó

Ji[uredi VE | uredi]

  • Jibóia ver Yibóya-tapúya
  • Jiboia-tapuia ver Yibóya-tapúya
  • Jicaque,
  • Jicaquean, →Hokan
  • Jicarilla →Athapaskan, Colorado. Bande: Apatsiltlizhihi, Dachizhozhin, Golkahin, Ketsilind, Saitinde,
  • Jirajara, porodica Venezuela. Plemena: Ayoman (Ayamán), Gayon, Jirajara, Cuiba, Xagua
  • Jirajara (Jirara), Venezuela, →Jirajara
  • Jiripancó, Brazil, → Pankarurú
  • Jiripancó* Jeripancó AL
  • Jívaro, porodica, Ekvador, Peru.
  • Jivaroan, → Andean-Equatorial

Jo[uredi VE | uredi]

  • Joane* PA
  • Jocome (Jocomis) Chiricahua Apache. Chihuahua.
  • John Day Indijanci =Tukspush
  • Jonases, Guanajuato, Querétaro.
  • Jonaz, Meksiko, → Oto-Pame
  • Joshua (Chemetunne), →Tututni
  • Jotars
  • Jova, Sonora, Chihuahua, Meksiko, →Taracahitian

Ju[uredi VE | uredi]

  • Juama
  • Juanca
  • Juaneño, →Shoshonean, Kalifornija
  • Juberi =Yuberí
  • Jubutiféd =Yabutiféd
  • Jucá =Juká
  • Juká (Jucá) CE
  • Julime, Concho band. Chihuahua, Coahuila
  • Julpun, → Saclan (Bay Miwok),
  • Juma* Yuma AM
  • Jumana, →Arawakan
  • Jumano (Shuman, Patarabueye), Teksas, Meksiko (Chihuahua), →Taracahitian
  • Jumapacanes, Tamaulipas.
  • Jumbanaua, Brazil, →Panoan
  • Jumees, Coahuila.
  • Juncal
  • Junced
  • Jundiahi (Jundiahy) PA
  • Jundiahy =Jundiahi
  • Junizumne, →Plains Miwok
  • Jupaú
  • Jupe (Hupene, Yupini), →Comanche
  • Jupurina =Apurinã
  • Jura, Brazil, →Panoan
  • Juri =Yuri
  • Jurimauá =Yurimagua
  • Juri-Taboca =Yuri
  • Juriti (Wahyara/ Juriti/ Yurutí-tapúya/ Juriti-Tapuia) AM
  • Juruena, MT
  • Juruna* Yuruna/ Yudjá PA/MT, Brazil, →Tupian
  • Jurupari, =Yuruparí-Tapuya, →Arawakan
  • Jurupari-tapuia =Yuruparí-Tapuya
  • Juruti =Juriti

Izvori[uredi VE | uredi]