Dodatak:Abecedni popis indijanskih plemena Indeks: Ce-G

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

A-Ca Ce-G H-J K-L M-O P-S T-U V-Z

Ce[uredi VE | uredi]

Cha[uredi VE | uredi]

Che[uredi VE | uredi]

  • Chebero = Jebero
  • Chechehet, (Het) Argentina. Plemena: Chechehet, Divihet, Taluhet.
  • Chechehet †, Argentina, →Chechehet.
  • Checlesaht (Checleset, Chaicclesaht, Che:k:tles7et'h'), →Nootka
  • Chehalis, →Stalo
  • Chehalis →Salishan, Washington
  • Cheiru, Brazil, Paragvaj, →Tupian
  • Chelamela (Long Tom Creek) →Kalapooian, Oregon
  • Chelan →Salishan, Washington
  • Chemakum =Chimakum
  • Chemeguabas, Sonora.
  • Chemegue, Sonora.
  • Chemegue cajuala, Sonora.
  • Chemegue sevicta, Sonora.
  • Chemeguet, Sonora.
  • Chemehuevi →Shoshonean, Kalifornija.Plemena: Hokwaits, Kauyaichits, Mokwats, Moviats, Shivawach (Shivawats), Tümpisagavatsits (Timpashauwagotsits), Yagats,
  • Chemetunne =Joshua (popularno), sjev. od Rogue River.
  • Chempanatahu
  • Chenti
  • Chepenafa (Marys River) →Kalapooian, Oregon
  • Chepoussa, →Illinois
  • Cheraw →Siouan, Sjeverna Karolina
  • Cherente =Xerénte
  • Cherokee (Ani'-Kitu'hwagi, Ani'-Yûn'-wiya', Alligewi, Alleghanys, Bäniatho, Entari ronnon, Manteran', Ochie`tari-ronnon, Oyata' ge`ronóñ, Shánaki, Shánnakiak, Talligewi, Tcálke, Tcerokiéco, Uwatáyo-róno) →Iroquoian, Tennessee. Jugoistočni I.
  • Chesapeake, →Powhatan konfederacija
  • Chetac Lake, →Chippewa (Ojibwa)
  • Chetco →Athapaskan, Oregon
  • Chetleschantunne =Pistol River; →Tututni; na Pistol Riveru, Oreg.
  • Chetlesiyetunne, selo Tututni Indijanaca na sjev. strani Rogue, Oreg.
  • Chetuttunne, selo Chasta Costa Indijanaca, Oreg.
  • Cheyenne →Algonquian, Južna Dakota

Chi[uredi VE | uredi]

  • Ch'i'aankot-kiiyaahaan (Ch'i'ankot-kiyahang), → Pitch Wailaki
  • Chiaha →Muskhogean, Georgia
  • Chiapanec (Chiapaneco), Chiapas, Meksiko, →Mangue (Chorotega), Chorotegan,
  • Chiapaneco, =Chiapanec
  • Chibcha, porodica, Kolumbija,
  • Chichayákere, PA
  • Chicheren, →Arawakan
  • Chichimec, México, Meksiko
  • Chichimecas, Zacatecas, Aguascalientes, Jalisco.
  • Chichimecas blancos, = iztacchichimecas.
  • Chichimecas blancos, Aguascalientes, Querétaro, Guanajuato.
  • Chichitame
  • Chickahominy, →Powhatan konfederacija
  • Chickasaw →Muskhogean, Mississippi. Sela: Ackia, Alaoute (Iberville), Amalahta, Apeonné, Apile faplimengo (Iberville), Ashukhuma, Ayebisto (Iberville), Chatelaw, Chinica (Iberville), Chucalissa, Chukafalaa, Coüi loussa, Latcha Hoa, Etoukouma (De Batz), Falatchao, Gouytola (Iberville), Ogoula-Tchetoka (De Batz), Onthaba atchosa (Iberville), Ooe-asa, Oucahata (Iberville), Oucthambolo (Iberville), Outanquatle, Tanyachilca (Iberville), Thanbolo (Iberville), Tuckahaw, Tuskawillao, Yaneka.
  • Chicktaghicks =Illinois konfederacija
  • Chicomuceltec, Mayoid
  • Chicoratos, Sinaloa.
  • Chicriabá =Xakriabá
  • Chicrim =Xikrin
  • Chicuras, Sinaloa.
  • Chihennes, =Gileño
  • Chiink, selo Alsea Indijanaca na juž. strani Alsea Rivera.
  • Chikauach, →Songish vlastiti
  • Chikena =Sikiana
  • Chikohoki, →Unalachtigo
  • Chikriabá =Xakriabá
  • Chilanga, Lenca, El Salvador.
  • Chilcotin, →Athapaskan, Kanada. Skupine: Stone Chilcotin (Stonies), Tlathenkotin, Tleskotin, Toosey
  • Chilhowee, Cherokee selo na rijeci Tellico River u Monroe County, Tenn., blizu granice Sjeverne Karoline..
  • Chilili
  • Chilkat, → Tlingit
  • Chilliwack, →Stalo
  • Chilluckittequaw →Chinookan, Washington. Banda: Smackshop,
  • Chilote, Čile, →Araucanian.
  • Chilpaines, Coahuila.
  • Chilucan ?, Florida
  • Chilula →Athapaskan, Kalifornija
  • Chimakuan, porodica, nekad u Algonquian-Wakashan; Pleme: Chimakum, Hoh, Quileute
  • Chimakum (Aqokúlo, Chemakum) →Chimakuan, Washington
  • Chimane, Bolivija, →Mosetene,
  • Chimarikan, porodica, →Hokan. Pleme: Chimariko
  • Chimariko, Kalifornija, →Chimarikan.
  • Chimbuiha, banda ili selo Molala Indijanaca on na gornjem toku Santiam Rivera.
  • Chimila, →Arawakan
  • Chimmesyan, porodica, Aljaska, , →Penutian. Plemena: Gitksan (Kitksan), Niska, Tsimshian
  • Chimnapum, →Palouse.
  • Chimuksaich, selo Siuslaw Indijanaca na Siuslaw Riveru, Oreg.
  • China Hat, →Heiltsuk
  • Chinantec, Oaxaca, Meksiko. →Chinantecan.
  • Chinantecan → Oto-Mangue. Plemena: Chinantec
  • Chinarra, Chihuahua, Meksiko, → Concho, Taracahitian
  • Chinchal, →Yamel, Oregon; na Dallas Creeku.
  • Chine ?, Florida
  • Chinipa, Chihuahua, Meksiko, → Varohío, Taracahitian
  • Chinko, →Illinois
  • Chinook →Chinookan, Washington. Porodica. Plemena: Clackamas, Clatsop, Clowwewalla,
  • Chinookan, →Penutian
  • Chintagottine (Katagottine), →Hareskin
  • Chipaia (Shipaya, Xipaya ) , Brazil, →Tupian
  • Chipará, AM
  • Chipewyan →Athapaskan. Plemena: Athabaska, Desnedekenade, Etheneldeli (Caribou-Eaters), Thilanottine,
  • Chipinaua, Brazil, →Panoan
  • Chippewa (Ojibwa), →Algonquian, Michigan. Glavne skupine: Betonukeengainubejig, Kechegummewininewug, Kechesebewininewug, Kojejewininewug, Mukmeduawininewug (Pillagers), Munominikasheenhug, Ottawa Lake Men, Sugwaundugahwininewug (Zagaakwaandagowininiwag), Wahsuahgunewininewug, Wazhush. Bande:
  • Chiquena (Chikena), Brazil, →Cariban; =Sikiana
  • Chiqui (Txiki), Brazil, →Taven
  • Chiquito, porodica, Bolivija, Brazil. →Macro-Gé.
  • Chiriana (Shiriana), →Yanomami
  • Chiricaguis, Sonora.
  • Chiricahua, →Gileños. Skupine: Chokonen (Central Chiricahua, Ch’úk’ánén, Ch’uuk’anén, Ch’ók’ánén, Tcokanene), Gileño (Eastern Chiricahuas, Gila Apaches, Chihennes, Red Paint People), Pinaleño Nedni, Nednhis, Ndé’indaaí, Nédnaa’í, "Enemy People", Pinery Apache, Ne’na’i, Southern Chiricahuas)
  • Chiricahua, Central =Chokonen
  • Chiricahua, Southern =Pinaleño
  • Chiricahua-Mescalero. →Apache. Skupine: Gileños, Mescalero
  • Chiricahua, Eastern =Gileño
  • Chiricoa, Venezuela, Kolumbija; →Guahibo,
  • Chiricum =Txirikun
  • Chiriguano, Bolivija, Argentina, →Tupian
  • Chirihaná =Yanomami
  • Chirino,
  • Chiripá, Brazil, Paragvaj, →Tupian
  • Chiriwiyána (Tchiriwiyána), PA
  • Chiros, Chihuahua.
  • Chiru, Panama
  • Chiska, →Uchean
  • Chiskiac, →Powhatan konfederacija.
  • Chishucks, selo Tillamook Indijanaca na ušću Tillamook Rivera.
  • Chitimacha, →Chitimachan
  • Chitimachan, porodica, → Macro-Algonquian: Plemena: Chawasha, Chitimacha, Washa.
  • Chitlatamus, selo Kuitsh Indijanaca na donjoj Umpqui, Oreg.
  • Chiwere, SAD; →Siouan. Plemena: Iowa, Oto, Missouri
  • Chizo, Chihuahua, Meksiko, → Concho, Taracahitian. Plemena: Batayogligla, Chichitame, Guazapayogligla, Osatayogligla, Satapayogligla, Sunigogligla.
  • Chkungen, →Songish vlastiti
  • Ch'ninkaahlai'-kiiyaahaang →Kato
  • Ch'ninkatchii'-kiiyaahaang →Kato

Cho[uredi VE | uredi]

  • Chocheño →Costanoan
  • Chocho, Oaxaca, Veracruz, Meksiko, →Popolocan
  • Chockreletan, selo Mishikhwutmetunne Indijanaca, Coquille River.
  • Chocó, Kolumbija, Panama. Plemena: Embera ili Choco vlastiti: Baudó, Saija, Tucurá (Rio Verde), Citaró (Rio Sucio), Tadó, Chamí, Ngverá (San Jorge), Sambú, Dabeiba), Anserma, Antioquia, Arma, Buritica, Caramanta, Carrapa, Cartama, Catío (Embena, Eyabida, Katio), Cauca, Cenú, Cenufana, Corome, Empera (Ebera Bedea, Sjeverni Emberá), Epena (Emberá-Saija), Evejico, Funucuna, Mompox, Ngverá (San Jorge), Noanama, Nutabe (Nutabane), Paparo, Picaro, Pozo, Quimbaya, Runa, Tahami, Tolu, Tucurá (Rio Verde), Turbaco, Uruba, Zendagua.
  • Chocó =Xokó
  • Chocren = Xokleng
  • Choctaw →Muskhogean, Mississippi
  • Choinimni, →Kings River Yokuts,
  • Choinok, → Southern Valley Yokuts
  • Chokonen (Central Chiricahua, Ch’úk’ánén, Ch’uuk’anén, Ch’ók’ánén, Tcokanene),
  • Chokuyem, →Olamentke
  • Chol, Guatemala; Chiapas, Meksiko, →Maya
  • Cholo, Choco Panama
  • Cholomos, Chihuahua, Coahuila.
  • Cholóna, Peru, →Cholona
  • Cholona, porodica, Peru. → Andean. Plemena: Hibito (Xibito), Cholona
  • Cholti, Guatemala, →Maya
  • Cholulteca, Cholula, Meksiko. → Nahua,
  • Choluteca, Honduras, →Mangue (Chorotega)
  • Chome
  • Chon, Argentina. Plemena:Tehuelche.
  • Chono, Čile. †
  • Chontal, Tabasco, Meksiko, →Maya
  • Chontal =Tequistlatec.
  • Chontaquiro, →Arawakan
  • Chonvugn, Brazil, →Botocudo
  • Choptank, →Nanticoke konfederacija
  • Chopunnish =Nez Percé
  • Choroti, Paragvaj, Argentina, →Mataco-Maccá,
  • Chorruco
  • Chorti, Guatemala, Honduras, →Maya
  • Choula, ? Mississippi
  • Chowanoc →Algonquian, Sjeverna Karolina
  • Chowkot-kiiyaahaan (Chokot-kiyahang), → Pitch Wailaki
  • Choyapin →Tonkawan, Teksas (?),
  • Chozetta →Siouan (Biloxi)? †

Chu[uredi VE | uredi]

Ci[uredi VE | uredi]

  • Ci-cta'-qwut-me'tûnne, Tututni ime za Umpqua Indijance = "Umpqua River people."
  • Ci-sta'-qwût, Chasta Costa ime za Umpqua Indijance
  • Ci-sta'-qwût-mê' tunne', Mishikhwutmetunne ime za Umpqua Indijance, = "people dwelling on the stream called Shista."
  • Cibao =Cahibo
  • Cibecue, →San Carlos Apache. Bande: Canyon Creek, Carrizo, Cibicue
  • Cibicue vlastiti →Cibecue
  • Cibola
  • Cigananery, MT
  • Ciguayo (Hubabo), →Arawakan, Haiti.
  • Cima, Kolumbija →Cariban
  • Cimataguo
  • Cinaloa, Sinaloa, Meksiko, → Cahita, Taracahitian
  • Cinta Larga (Matétamãe, Široki pojas), MT/RO
  • Cipó (Sipó)
  • Clackamas(Guithla'kimas, Tlakimish, A'kimmash, Gita'q!amas, N'sekau's, Ns tiwat, Tu'hu tane) →Chinukan, Oregon, na Clackamas r. NW obala.
  • Clackstar, =Clatskanie
  • Clahclellah, →Watlala, Oregon, podnožje Cascade Rangea.
  • Clahnaquah, →Multnomah, Oregon; na otoku Sauvies Island.
  • Clahoose, →Comox
  • Clallam →Salishan, Washington
  • Clancluiguygu =Clancluiguyguen.
  • Clancluiguyguen (Clancluiguygu, Tlanchuguin), Coahuiltecan. U 18. st. na n. obali Rio Grande, Teksas. †
  • Claninnata, →Multnomah, Oregon; jugozapad otoka Sauvies Island.
  • Clatchotin, →Tanana
  • Clatskanie (A`látskné-i, Clackstar, Klatskanai, Tlatskanai) →Athapaskan, Oregon. NW obala.
  • Clatsop →Chinukan, Oregon
  • Clayoquot (Tla-o-qui-aht, Tlaoquiaht), →Nootka. Otok Vancouver.
  • Clemclemalats, →Cowichan
  • Cloquallum →Kwaiailk
  • Clowwewalla (Willamette Indijanci, Willamette Falls Indijanci, Fall Indijanci, Tumwater Indijanci) →Chinookan, Oregon, na Willamette r. Po Lewisu & Clarku pripadaju im bande Cushooks, Chahcowahs i Nemalquinner.
  • Cluetau

Co[uredi VE | uredi]

  • Coahuiltec, Coahuiltecan, Texas, Coahuila, Nuevo León.
  • Coahuiltecan, Porodica. →Hokan. Plemena: Coahuiltec
  • Coaiá =Koaiá
  • Coaiquer (Kwaiker), →Barbacoa,
  • Coanao, Venezuela, Kolumbija →Cariban
  • Coaní =Koani
  • Coano, Nayarit, Meksiko, →Cora
  • Coapite →Karankawan
  • Coaque, Gvatemala
  • Coaque (Coco), →Karankawan
  • Coaquites, Coahuila.
  • Coast Yuki = Ukhotno'm
  • Coati-Tapuia =Kuatí-tapúya
  • Coayo
  • Cobéua =Kubéwa
  • Cobewa =Kubéwa
  • Coca, Cazcan, Jalisco,
  • Cocama (Kokama), Peru, →Tupian
  • Cocamilla, Peru, →Tupian
  • Coche, = Kamsá
  • Cochimi, Meksiko, Kalifornija, →Yuman. Ogranak: Laymon
  • Cochiti, →Keres
  • Coclamas, Chihuahua.
  • Coco
  • Coco, Honduras, Nikaragva, → Sumo
  • Cocobiptas, Chihuahua.
  • Cocoma
  • Cocomacague, Pima Bajo, Sonora, México.
  • Cocomaricopas, Sonora.
  • Cocomeioje
  • Cocomes, Yucatán.
  • Coconoon, →Northern Valley Yokuts
  • Coconuco, Kolumbija;
  • Cocopa (Cucapá) Arizona, Sonora. →Yuman,
  • Cocora, Río Cocora, Nikaragva. →Rama-Corobici (Swanton); Barbacoa
  • Cocoyomes, Chihuahua, Coahuila.
  • Cocozu, Brazil, →Nhambicuara
  • Codames, Coahuila.
  • Coeruna (Koeruna), Kolumbija, →Bora-Huitotoan
  • Coeur d'Alêne (Skitswish)
  • Cofan, → Andean-Equatorial
  • Cogüinachis, Sonora.
  • Cohuixcas, Guerrero.
  • Coiba, →Cunan
  • Coiracoentanon, →Illinois
  • Colabrote,
  • Colan, Peru, →Catacao
  • Colas Largas
  • Colima, Kolumbija →Cariban
  • Colima, Kolumbija, →Barbacoa,
  • Colina =Kulina
  • Colina =Kulina Pano
  • Colla, Peru, Bolivija, →Aymara
  • Collagua, Peru, →Aymara
  • Collahuaya, Bolivija, →Aymara
  • Colorado, Chihuahua, Coahuila.
  • Colorado, Ekvador, →Barbacoa,
  • Colotlan, Zacatecas, Jalisco, Meksiko, →Piman
  • Columbia (Sinkiuse-Columbia) →Salishan, Washington. Bande: .nkee'us (.s.nkeie'usox), Stata'ketux, .tskowa'xtsEnux (.skowa'xtsEnEx, Moses Columbia, Moses Band), Sinkumkunatkuh, Sinkolkolumínuh, Stapi'sknuh, Skukulat'kuh, Skoáhchnuh, Skihlkintnuh, Skultaqchi'mh, Sinkowarsin.
  • Columbiara =Aikaná
  • Colville (Kettle Falls Indijanci) →Salishan, Washington
  • Comanche →Shoshonean, Teksas. Bande: Hois, Jupe (Hupene, Yupini), Kotsoteka (Caschotethka, Koocheteka, Kotsai), Kwahada (Kwahadi, Kwahari, Kwaharior, Quahada), Parkeenaum, Nokoni (Detsanyuka, Naconee, Nakoni, Nawkoni, Nocony), Pehnahterkuh, Penateka (Penande, Penetethka), Tahneemuh (Dehaui, Tanima, Tevawish, Yanimna), Tenawa (Tahnahwah, Tenahwit), Widyunuu (Widyu Yapa), Yamparika (Yamparack, Yapparethka), Ditsakana, Guage-johe, Hainenaurie (Hainenaune), Itchitabudan, Ketahto, Kewatsana, Kwashi, Motsai, Muvinabore, Nauniem, Nonaum, Pagatsu, Pohoi (adoptirani Shoshoni), Titchakenah, Waaih, Yapaor.
  • Comaní =Komani
  • Comanito, Meksiko, → Tahue, Taracahitian
  • Combahee, →Cusabo
  • Come
  • Come Cibolas
  • Comecamotes, Tamaulipas.
  • Comechingón
  • Comechingon-Sanaviron, Argentina. Plemena:Comechingon, Sanaviron.
  • Comecrudan, →Hokan. Pleme: Comecrudo
  • Comecrudo , Tamaulipas, Meksiko, →Comecrudan
  • Comepescados, Nuevo León.
  • Comesacapenes, Tamaulipas.
  • Comiakin, →Cowichan
  • Comitecos, = Chañabal
  • Como
  • Comobo, Peru, →Panoan
  • Comocabras, Coahuila..
  • Comocara
  • Comopori, Sinaloa, Meksiko, → Guasave, Taracahitian
  • Comox →Salishan, Kanada. Skupine: Clahoose, Comox vlastiti, Eëksen, Homalko, Kaäke, Kakekt, Sliammon, Tatpoös.
  • Comox vlastiti, →Comox
  • Comuripas, Sonora.
  • Cona
  • Conchamucha
  • Conchas, Chihuahua.
  • Conchate
  • Concho, Meksiko, →Taracahitian. Plemena: Chinarra, Chizo; manje bande: Abasopalme, Aycalme, Bachilmi, Baopapa, Cacalotito, Concho, Conejo, Coyamit, Guamichicorama, Guelasiguicme, Guiaquita, Julime, Mamite, Mesquite, Mosnala, Obone (Oposine), Olobayaguame, Olojasme, Polacme, Posalme, Sucayi, Tatamaste, Tocone, Topacolme, Xiximole, Yacchicaua, Yaculsari, Yaochane (Ahuchan, Ochan), Yeguacat.
  • Concuguyapem,
  • Condurí =Konduri
  • Conejero
  • Conejos, Chihuahua.
  • Conestoga =Susquehanna
  • Congaree, Južna Karolina, →Siouan.
  • Congoré =Kongorê; Brazil, →Nhambicuara
  • Conguaco (Popoluca), Xincan family. Guatemala
  • Conibo, Peru, →Panoan
  • Conicari, Sonora, Meksiko, →Taracahitian
  • Conoy →Algonquian, Maryland. Plemena: Acquintanacsuak, Piscataway (Conoy vlastiti), Mattapanient, Moyawance, Nacotchtank, Pamacocack, Patuxent, Potapaco, Secowocomoco.
  • Conoy vlastiti =Piscataway
  • Contanáu =Kontanawa
  • Contanaua, =Kontanawa; Brazil, →Panoan
  • Contlas, Sonora.
  • Contotores, Coahuila.
  • Convugn =Krenak
  • Coos =Kus
  • Coos =Coosuc
  • Coosa, → Muskogee
  • Coosuc, →Pennacook konfederacija
  • Cootajanam
  • Copalis →Salishan, Washington
  • Copallén,
  • Copehan (Wintun), →Penutian. Plemena: Patwin, Wintu, Nomlaki
  • Copelobos =Kupen-rop
  • Coppermine Apači (Bakreni Apači), →Mimbreño Apači,
  • Coquille = Mishikhwutmetunne (Upper Coquille), ime prema habitatu.
  • Coquitlam →Stalo
  • Cora, Baja California Sur, Meksiko; →Guaycuran
  • Cora (Nayarit, Nayariti), Jalisco, Meksiko, →Corachil,. Skupine: Coano, Huaynamota, Zayahueco
  • Corachol (Coran) , Meksiko →Uto-Aztecan. Plemena: Cora, Guachichil, Huichol, Totorame.
  • Coraveca (Korabeka) †, Bolivija, →Otuque.
  • Corchaug, →Metoac
  • Cord people = Attigneenongnahac
  • Core, Venezuela →Cariban
  • Coree (Coranine). →Iroquoian, Sjeverna Karolina
  • Corema =Korêma
  • Coretú =Kueretú
  • Coroá ver Koroá
  • Corôa =Kubéwa
  • Coroado, porodica, Brazil, →Puri-Coroado
  • Coroado =Kaingang
  • Coroados =Bororo
  • Coroados =Kaingang
  • Coroados =Puri-Coroado
  • Coroatá =Koroatá
  • Corobici (Corobisi), Chibchan
  • Corome, Kolumbija, →Chocoan
  • Coronado, Peru, →Zaparo. Plemena: Coronado, Oa
  • Coronado, Peru, Ekvador, →Coronado
  • Coronados, Jalisco.
  • Coropo, Brazil, →Puri-Coroado
  • Corumbiara = Aikanã
  • Cosina, →Arawakan
  • Cosomne, →Plains Miwok
  • Costanoan, porodica, Kalifornija; →Penutian
  • Costanoan, Kalifornija. → Costanoan. Plemena: Monterey Costanoan, San Francisco Costanoan, San Juan Bautista Costanoan, Santa Clara Costanoan, Santa Cruz Costanoan, Soledad Costanoan, Chocheño, Karkin, Huchiun, Romonan.
  • Coto (Cocto), Chibchan
  • Cotomanes =Cotoname
  • Cotoname (Cotomane): Tamaulipas, Meksiko.
  • Cotoxô =Kotoxó
  • Cotzales, Coahuila.
  • Coups De Fleches
  • Covareca (Kobareka) †, Bolivija, →Otuque.
  • Cow Creek = Nahankhuotana; ⇒Umpqua.
  • Coweset, →Nipmuc
  • Coweta, → Muskogee
  • Cowichan, →Salishan, Kanada. Skupine: Clemclemalats, Comiakin, Hellelt, Kenipsim, Kilpanlus, Koksilah, Kulleets, Lilmalche, Malakut, Penelakut, Quamichan, Siccameen, Somenos, Tateke, Yekolaos.
  • Cowichan of Fraser River =Stalo
  • Cowlitz →Salishan, Washington
  • Coxipó =Coxiponé
  • Coxiponé =Koxiponé
  • Coyabegux
  • Coyamit, Concho
  • Cozarine =Cozarini (Kozarini)
  • Cozarini, →Arawakan
  • Cradaho =Gradahó (Gradahi, Gradaú) GO
  • Craô =Krahô
  • Crecmum =Krekmún
  • Crecmun, Brazil, →Botocudo
  • Cree, →Algonquian, Kanada. Skupine: Paskwawininiwug (Plains Cree), Sakawithiniwuk (Sakawininiwug, Woodland Cree) Maskegon (Swampy Cree).
  • Creek =Muskogee
  • Crenaque =Krenak
  • Creném =Kreném
  • Crichaná =Yauaperá
  • Crixá =Krixá
  • Crow (Absaroka) Prerije. →Hidatsa, Siouan. Crow Indian Reservation, Montana; 7 000.
  • Crow Wing River, →Chippewa (Ojibwa)
  • Croyás, SP
  • Cruiamo
  • Crutriá =Krutriá
  • Cruzob (Santa Cruz), Meksiko, →Maya

Cu[uredi VE | uredi]


D[uredi VE | uredi]

Da[uredi VE | uredi]

De[uredi VE | uredi]

Di[uredi VE | uredi]

Do[uredi VE | uredi]

  • Dog River Indijanci, =Watlala
  • Dogapura =Tuyuka
  • Dogrib (Thlingchadinne, Thlingchadinne) →Athapaskan, Kanada. Skupine: Lintchanre,Takfwelottine, Tsantieottine, Tseottine
  • Doguene
  • Dohká-Poára =Tuyuka
  • Doki's Band, →Chippewa (Ojibwa)
  • Doleguas, Guaymi, Panama.
  • Dorasque, Chibchan, Panama
  • Dorin, Brazil, →Caingang
  • Dotchetonne
  • Doustioni, →Natchitoches konfederacija
  • Dow =Maku Dow
  • Doxka-Poara =Tuyuka

Du[uredi VE | uredi]


E[uredi VE | uredi]

E[uredi VE | uredi]

  • E-ukshik-ni máklaks, ime kojim sebe nazivaju Klamath Indijanci; ="people of the lakes" .

Ea[uredi VE | uredi]

Ee[uredi VE | uredi]

  • Eëksen, →Comox
  • Eel Wailaki, →Wailaki. Bande: Bis-kaiyaah (Bas-kaiya, Ch'inisnoo'-kaiyaah), Daadii'schow-kaiyaah (Daadii'sdin-kaiyaah, Tatisho-kaiya), Kaikiitce-kaiyaah (Kaikiche-kaiya, Shaahnaa'ndoon'-kaiyaah), Nin'keniitc-kaiyaah (Ninkannich-kaiya, Nee'taash-kaiyaah), Seenchaah-kaiyaah (Seelhsow-kaiyaah, Seenchaahdin-kaiyaah, Tsait'ohdin-kaiyaah), Seetaah-kaiyaah (Seetaahbii'-kaiyaah, Seta-kaiya), Seeyaadin-kaiyaah (Slaa-kaiyaah, Sla-kaiya), Tciiskot-kaiyaah (Chisko-kaiya, Toos'aan-kaiyaah)
  • Ehatisaht (Ehatteshaht), →Nootka

Ei[uredi VE | uredi]

  • Ejibegodegui (Edjéo, Ejibegodegi, Ejibedogui, Ejueo, Epjibegodegí) , MS
  • Ejueo =Ejibegodegui (Edjéo)
  • Ekoolthaht, →Nootka
  • Eleidlinottine, →Slavey
  • Eliang* RR
  • Elk Mountain Ute, →Ute
  • Eloé =Karipuna
  • Elo'sedabsh, →Sahehwamish
  • Embera (Choco vlastiti) →Chocoan. Kolumbija Panama. Baudó, Saija, Tucurá (Rio Verde), Citaró (Rio Sucio), Tadó, Chamí, Ngverá (San Jorge), Sambú, Dabeiba,
  • Emerenhom =Emerillon
  • Emerenhon =Emerillon
  • Emerillon (Emerillons Emerilon, Emerenhon, Emerenhom, Mêrêyó), Francuska Gijana, →Tupian
  • Emerillons =Emerillon
  • Emerilon =Emerillon
  • Emet, →Tonkawan, Teksas
  • Emigdiano Chumash, →Chumash, Kalifornija.
  • Emitahpahksaiyiks, →Siksika
  • Empera (Ebera Bedea, Sjeverni Emberá), Kolumbija, →Chocoan
  • Enauenê-Nawê =Salumã
  • Enauwenê-Nawê =Enawenê Nawê (Salumã)
  • Enawenê Nawê (Enauenê-Nawê, Enauwenê-Nawê, Salumã),
  • Enenslet, Paragvaj, →Mascoi
  • Enepiahe
  • Enimaca, Paragvaj, →Mataco-Maccá,
  • Enitunne, selo Tututni Indijanaca kod ušća Rogue Rivera.
  • Enitunne, selo Mishikhwutmetunne Indijanaca, Oreg.
  • Eno →Siouan, Sjeverna Karolina
  • Enoo †, Čile, →Alacaluf,

Eo[uredi VE | uredi]

Eu[uredi VE | uredi]


F[uredi VE | uredi]

Fa[uredi VE | uredi]

Fe[uredi VE | uredi]

Fi[uredi VE | uredi]

Fo[uredi VE | uredi]

Fu[uredi VE | uredi]

  • Fulni-ô (Fulnió, Fulniô, Yatê, Carnijó, Karnijó, Karnijó de Águas Belas, Karijó de Águas Belas), Pernambuco, Brazil.
  • Fulniô =Fulnió
  • Fulnio, porodica, Brazil. →Macro-Gé. Pleme: Fulnio
  • Fulnió (Fulni-ô/ Fulniô/ Yatê/ Carnijó/ Karnijó/ Karnijó de Águas Belas/ Karijó de Águas Belas), PE
  • Funucuna, Kolumbija, →Chocoan
  • Fus-hatchee, → Muskogee.


G[uredi VE | uredi]

Ga[uredi VE | uredi]

Ge[uredi VE | uredi]

  • (Jê) porodica, Brazil. → Ge-Caingang, Macro-Gé, Plemena:
  • Ge-Caingang, porodica, Brazil, → Macro-Gé,
  • Ge-Pano-Carib, velika porodica. Porodice: Borotoque, Carajan, Macro-Panoan, Macro-Ge, Macro-Cariban, Nhambicuaran, Huarpe.
  • Gê-poróca ver Jê
  • Gê-poróca, ES
  • Gechgechak, selo Wasco Indijanaca
  • Gecuiches, Sonora, Meksiko.
  • Gegé (Guegué/ Gogué/ Guegué) MA/PI
  • Geicó =Jaikó
  • Geier
  • Gelyalk, selo Takelma Indijanaca kod Table Rocka, Oreg.
  • Genega's Band, →Paiute, Northern
  • Genicuiches, Sonora.
  • Genipapo =Jenipapo
  • Genóa (Guenoa) RS
  • Geobari
  • Geote
  • Gerén (Gueren), BA
  • Gergecensens, →Tamyen

Gi[uredi VE | uredi]

Go[uredi VE | uredi]

  • Goasila (Gwa'sala), →Kwakiutl
  • Gocoyome, Toboso
  • Gogué =Gegé
  • Goiá =Goyá
  • Goianá =Goyaná
  • Goitaká =Goyataca (Waitaká)
  • Gojoles, Jalisco.
  • Golkahin, →Jicarilla
  • Gorgotoqui,
  • Goricas, Coahuila.
  • Gorotiré (Gorotiri), PA
  • Gorotiri =Gorotire
  • Gorron, Kolumbija →Cariban
  • Gosiute →Western Shoshoni
  • Gotane, Rama-Corobici; ili →Barbacoa,
  • Gotocogegodegi, Brazil, →Guaycuru
  • Goyá (Goiá), GO
  • Goyaná (Goianá, Guaianá, Guaianazes, Goyanans, Guaianá do Pirapytá, Guayaná), RJ/SP/MG/PR
  • Goyanans =Goyaná
  • Goyataca, Brazil
  • Goyatikendu, →Paiute, Northern
  • Goytacá =Goyataca (Waitaká)
  • Gozopas, Sinaloa.
  • Gradaho (Cradaho)
  • Gradahu =Gradaho (Cradaho)
  • Gradaú =Gradaho (Cradaho)
  • Grand Pawnee =Chaui
  • Grand Portage, →Chippewa (Ojibwa)
  • Grand River Ute (Parianuche) →Northern Ute
  • Great Osage, =Pahatsi
  • Grigra →Tonikan, Mississippi
  • Gros Ventres of the Missouri =Hidatsa
  • Gros Ventres of the Prairie =Atsina

Gu[uredi VE | uredi]

  • Guacali
  • Guacanahua, Bolivija, → Tiatinagua, Tacanan
  • Guacata →Arawakan, Florida
  • Guaccaiarima ?, Haiti.
  • Guachí =Guatxi
  • Guachichile, Corachol, Coahuila, Nuevo León, San Luis, Zacatecas, Jalisco.
  • Guadaxo, MS
  • Guagejohe
  • Guage-johe, →Comanche
  • Guagua, Kolumbija →Cariban
  • Guahajaribo, AM
  • Guaharibo (Shirisana, Xirixaná, Waharíbo), →Yanomami, RR/AM
  • Guahibo, porodica; Venezuela, Kolumbija; → Equatorial. plemena: Chiricoa, Churoya, Cuiba, Cunimia, Guahibo, Guayavero, Sicuane, Yamu
  • Guahibo, Venezuela, Kolumbija; →Guahibo,
  • Guahuara, PA
  • Guaiaki =Guayaki
  • Guaiana, Brazil, →Taven
  • Guaianá =Goyaná
  • Guaianá do Pirapytá =Goyaná
  • Guaianazes =Goyaná
  • Guaiapi, Brazil, →Tupian
  • Guaicamaópas, Sonora.
  • Guaicari, →Arawakan
  • Guaicura =Waicuri
  • Guaicuru =Guaycurú (Guaikurú)
  • Guaikurú = Guaycurú (Guaicuru, Gaycuru, Guayacuru, Guaikuru-Mbaiá), MS
  • Guaikuru-Mbaiá =Guaikuru
  • Guailopos, Chihuahua.
  • Guaipina, AM/PA
  • Guaipunave, Kolumbija, →Puinavean
  • Guaiqueri, Venezuela; →Guarau
  • Guairábe (Guayrabe), MS
  • Guajá (Awá, Avá), MA/PA, Brazil, →Tupian
  • Guajajara, Brazil, →Tenetehara →Tupian
  • Guajará, PA
  • [Guajaratas], MT
  • Guajejú, RO
  • Guajiro, →Arawakan
  • Gualaca, Chibchan, Panama
  • Gualachi, =Gualatxí, Brazil, →Taven
  • Gualacomne, →Plains Miwok
  • Gualala Pomo (Southwestern Pomo), →Pomo
  • Gualatxí (Gualachí), PR/SC
  • Guale →Muskhogean, Georgia
  • Guallpayo, Peru, →Andoa, →Zaparo
  • Guamare,
  • Guamichicorama, Concho.
  • Guamo,
  • Guana, →Arawakan
  • Guaná =Txané
  • Guanaco, Kolumbija;
  • Guanãná (Guanhanans), SC/RS
  • Guanaré (Guanarés), MA
  • Guanarés =Guanaré
  • Guanarú, AM
  • Guanavena, AM
  • Guanebucan, →Arawakan
  • Guanexico, Honduras, Nikaragva; →Ulvan
  • Guanhanans =Guañaná
  • Guaniare, →Arawakan
  • Guanipas, Coahuila.
  • Guapindaya (Guapindaye), MT
  • Guapindaye =Guapindaya
  • Guaque, Kolumbija →Cariban
  • Guará,
  • Guaracaio, Brazil, →Tupian
  • Guaraio =Guarayo
  • Guaraio-Pauserna =Guarayo
  • Guaraiú =Guarayo
  • Guarani, (Goyaná), ES/MS/PR/RJ/RS/SC/SP/TO; Brazil, Paragvaj, Argentina →Tupian
  • Guarani Kaiowá (Guarani Kaiwá) =Caingua.
  • Guarani Kaiwá =Caingua (Kaiowá, Kayová, Kaiova/ Kayoá, Kaiwá, Caiuá, Kadjová, Guarani Kayowa, Pãi Tavyterã, Tembekuá, Kaiobá, Kaiuá, Kainguá, Guarani Kaiowá, Cainguá, Caoioá, Cayguá), MS/RJ/SP/PR
  • Guarani Kayowá =Caingua (Guarani Kaiwá)
  • Guarani Mbiá =Mbya (Mbiá/ Mbyá/ Mbüa/ / M’bya/ Baticola/ Guarani M'bya), SP/RJ/ES/PR/SC/RS
  • Guarani M'bya =Caingua (Guarani Mbiá)
  • Guarani Ñandeva =Guarani Nhandeva
  • Guarani Nhandéva (Ñandeva, Nhandevá, Nhandéva, Guarani Nhandeva, Avakatueté, Chiripá, Xiripa, Txiripá, Apapokuva, Tañygua, Oguaiva MS/SP/PR/RJ
  • Guaranyoca, Bolivija, →Zamuco,
  • Guaratégaja* RO
  • Guarau, Venezuela; plemena: Mariusa, Chaguan, Guaiqueri, Guarau (Warrau, Warao)
  • Guarau (Warrau, Warao) Venezuela; →Guarau
  • Guarayo* Guarayú/ Guaráio/ Guaraiú/ Guaraio-Pauserna / Pauserna/ Pauserna-Guaraiú RO
  • Guarayu, Bolivija, →Tupian
  • Guarayú ver Guarayo
  • Guariba* Wariwa-Tapuya/ Maku-Guariba/ v.tb.Makú AM
  • Guarino* MG
  • Guaríua* Cuiria AM
  • Guarú* RJ
  • Guarulhos* MG
  • Guasa
  • Guasaga, Peru, →Andoa, →Zaparo
  • Guasapar, Meksiko, →Taracahitian
  • Guasapar, Varohio, Chihuahua.
  • Guasave, Meksiko, →Taracahitian
  • Guasave (Guayave) →Cahita. Skupine: Achire, Ahome, Comopori, Vacoregue. Sinaloa.
  • Guasco, →Hasinai konfederacija
  • Guastecas,= Huaxtecas.
  • Guatica, Kolumbija, Cariban.
  • Guatinicamame, Meksiko, →Mazatec, Popolocan
  • Guato, porodica. Bolivija, Brazil, →Macro-Gé.
  • Guató* MS/MT
  • Guatuso, →Barbacoa,
  • Guatxi Guachi/ Guaxarapo MS
  • Guauaenok (Gwawa'enux, Gwawaenuk), →Kwakiutl
  • Guaxabanas, Guanajuato.
  • Guaxarapo ver Guatxí
  • Guaxiná* MA
  • Guaxiquero, Lenca, Honduras.
  • Guayakí* Guaiaki PR
  • Guayana, Brazil, Paragvaj →Tupian
  • Guayaná =Goyaná
  • Guayanã =Guayanán
  • Guayanán (Guayanã) SP/PR
  • Guayaqui, Paragvaj, →Tupian
  • Guayave =Guasave
  • Guayavero, Kolumbija; →Guahibo,
  • Guayca =Waiká
  • Guaycone
  • Guaycura = Waicuri
  • Guaycuran, Baja California Sur, Meksiko. →Hokan, Plemena: Aripa, Cora, Didu, Edu, Waicuri (Guaycura), Ica, Monqui, Uchita, Pericu.
  • Guaycuru, porodica, Argentina, Brazil. →Macro-Guaycuruan . Plemena: Abipon, Aguilot, Apacachodegodegi, Caduveo, Eyibogodegi, Gotocogegodegi, Guetiadegodi, Gulgaissen, Lichagotegodi, Magach, Mepene, Mocovi, payagua, Pilaga, Sarigue, Toba, Yaaucaniga
  • Guaycurú ver Guaikuru
  • Guayma, Seri, Sonora, Meksiko, →Serian
  • Guaymi, Guaymi-Dorasque subfamily): Doleguas, Move, Muoi, Murire, Muite, Pariza (?), Penomeño.
  • Guayoana* AM
  • Guaypemne, →Plains Miwok
  • Guayrabe ver Guairábe
  • Guayupe, →Arawakan
  • Guazamoros, Coahuila.
  • Guazápare =Guasapar
  • Guazapayogligla
  • Guazarachis, Chihuahua.
  • Guazuzu, Kolumbija →Cariban
  • Guegué =Gegé
  • Gueguês =Guegue
  • Gueiquesale
  • Gueiquisales, Coahuila.
  • Guelasiguicme, Concho
  • Guenoa =Genóa
  • Guentuse, Paragvaj, Argentina, →Mataco-Maccá,
  • Gueren (Gerén), Brazil, →Botocudo
  • Guetare, Talamanca: "provinces": Abra, Accerri, Catapa, Cooc, Garabito, Guarco, Pacaca, Tayopan, Tice, Turriarba.
  • Guetela, →Kwagu'l
  • Guetiadegodi, Paragvaj, Brazil, →Guaycuru
  • Guhlkainde
  • Guianaú* Quinhaus AM
  • Guiaquita, Concho
  • Guicuru, Brazil, →Cariban
  • Guikurú ver Kuikutl
  • Guimaras* RO
  • Guimen, →Olamentke
  • Guinao (Guinau, Winao), →Arawakan
  • Guisnay, Paragvaj, Argentina, →Mataco-Maccá,
  • Guisole, Coahuila.
  • Guithla'kimas, ime kojim sebe nazivaju Clackamas Indijanci. Značenje nepoznato.
  • Guixolotes, Tamaulipec, Tamaulipas.
  • Gulgaissen, Argentina, →Guaycuru
  • Gull Lake Band, →Chippewa (Ojibwa)
  • Gummesacapemes, Tamaulipas.
  • Gumpusa
  • Gurupá ver Urupá
  • Gut-Craque, MG, Brazil,
  • Gutucrac, vidi Gut-Craque
  • Gwenpunk, selo Takelma Indijanaca, Oregon.
  • Gwi'sat huntun, selo Tututni Indijanaca naMussel Creeku blizu Sixes Rivera.

Izvori[uredi VE | uredi]