Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: O

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
oaa Aktivan Orok Tunguski Preko 60 Rusija; Japan Živi Isto i oroc, uilta, ujlta, ulta. Na otoku Sahalin i nešto u Japanu. naselja: Gastello, Vakhrushev, Val, Nogliki. Dijalekti: poronaisk (južni orok), val-nogliki (nogliki-val, sjeverni orok).
oac Aktivan Živi
oar Aktivan Drevni
oav Aktivan Povijesni
obi Aktivan Izumrli
obl Aktivan Oblo Živi
obm Aktivan Drevni
obo Aktivan Živi
obr Aktivan Povijesni
obt Aktivan Povijesni
obu Aktivan Živi
oca Aktivan Živi
occ Povučen Occidental Umjetni Povučen 18. 7. 2007 i uklopljen u Interlingue [ile] kao duplikat
och Aktivan Drevni
oci Aktivan Živi
oco Aktivan Povijesni
ocu Aktivan Atzingo Matlatzinca Meksiko Živi
oda Aktivan Odut Nigerija Živi
odk Aktivan Od Indoiranski 50.000 (1998). Pakistan Živi Isto i oad, odki. Uglavnom u Sindhu. Etnička grupa Od, proizvođaći cigala i graditelji.
odt Aktivan Povijesni
odu Aktivan Živi
ofo Aktivan Izumrli
ofs Aktivan Povijesni
ofu Aktivan Živi
ogb Aktivan Živi
ogc Aktivan Živi
oge Aktivan Izvori
ogg Aktivan Živi
ogn Povučen Ogan Malajsko-polinezijski 300.000 (1989). Indonezija (Sumatra) Živi Povučen 14. 1. 2008 i uklopljen u centralnomalajski [pse].
ogo Aktivan Živi
ogu Aktivan Živi
oht Aktivan Drevni
ohu Aktivan Izvori
oia Aktivan Živi
oin Aktivan Živi
ojb Aktivan Živi
ojc Aktivan Živi
ojg Aktivan Živi
oji (mj) Aktivan Živi
ojp Aktivan Povijesni
ojs Aktivan Živi
ojv Aktivan Živi
ojw Aktivan Živi
oka Aktivan Okanagan Sališki 510. Kanada, SAD Živi Ili Okanagan-Colville. Domorodački naziv je nsilxcín. Okanagan je amerikanizam od ukwnaqínx, a označava ljude što žive uz rijeku Okanagan, i pokriva većinu ali ne i sve govornike ovog jezika
okb Aktivan Živi
okd Aktivan Živi
oke Aktivan Okpe Živi
okg Neaktivan Koko Babangk Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
okh Aktivan Živi
oki Aktivan Živi
okj Aktivan Izumrli
okk Aktivan Živi
okl (zn) Aktivan Izumrli
okm Aktivan Povijesni
okn Aktivan Živi
oko Aktivan Povijesni
okr Aktivan Živi
oks Aktivan Živi
oku Aktivan Živi
okv Aktivan Živi
okx Aktivan Živi
ola Aktivan Živi
old Aktivan Živi
ole Aktivan Živi
olm Aktivan Živi
olo Aktivan Živi
olr Aktivan Živi
oma Aktivan Omaha-Ponca Siouan 85 (1986 SIL). SAD Živi Isto i mahairi, ponka, ppankka, umanhan. Etničkih 365 Omaha i 163 Ponca (2000 US popis). Ponca u Oklahomi, Omaha u Nebraski. Dijalekti omaha i ponca.
omb Aktivan Živi
omc Aktivan Izumrli
ome Aktivan Izumrli
omg Aktivan Omagua Brazil Živi
omi Aktivan Živi
omk Aktivan Izumrli
oml Aktivan Živi
omn Aktivan Drevni
omo Aktivan Živi
omp Aktivan Povijesni
omr Aktivan Povijesni
omt Aktivan Omotik Kenija Živi
omu Aktivan Omurano Zaparo Peru Izumrli Izumro je 1958.
omw Aktivan Živi
omx Aktivan Povijesni
ona Aktivan Ona Chon 2 (1991 W. Adelaar). Čile Izumrli Jezik plemena Ona sa otoka Tierra del Fuego. Isto i aona, selknam, shelknam. Posljednja govornica ona jezika je umrla.
onb Aktivan Živi
one Aktivan Živi
ong Aktivan Živi
oni Aktivan Živi
onj Aktivan Živi
onk Aktivan Živi
onn Aktivan Živi
ono Aktivan Živi
onp Aktivan Sartang Tibetsko-burmanski 1.000 (2005). Indija (Arunachal Pradesh) Živi Isto i bootpa, but monpa, but pa, matchopa. Sela: Jerigaon, Sellary, Khoitam, Rahung, Darbu i Khoina. Priznat 18. 7. 2007.
onr Aktivan Živi
ons Aktivan Živi
ont Aktivan Živi
onu Aktivan Živi
onw Aktivan Povijesni
onx Aktivan Pidžinski onin Pidžinski Nepoznato Indonezija (Papua) Živi Na poluotoku Onin. Samo kao 2J. Onin based pidgin.
ood Aktivan Živi
oog Aktivan Živi
oon Aktivan Živi
oor Aktivan Živi
oos Aktivan Drevni
opa Aktivan Živi
ope Povučen Staroperzijski Drevni Povučen 18. 4. 2008 i uklopljen u staroperzijski [peo] kao duplikat
opk Aktivan Kopkaka Transnovogvinejski 400 (2002 SIL). Indonezija (Papua) Živi Isto i kopka. Sela: Siradala, Burungmakok. Dijalekti: Marub, Tokuni. →Ok-Awyu.
opm Aktivan Živi
opo Aktivan Živi
opt Aktivan Opata Meksiko Izumrli
opy Aktivan Ofayé Brazil Živi
ora Aktivan Živi
orc Aktivan Živi
ore Aktivan Živi
org Aktivan Živi
orh Aktivan Živi
ori Aktivan Živi
ork Povučen Orokaiva Transnovogvinejski 33.300 (1989 SIL). PNG Živi Isto i orakaiva, ke, kaiva. Povučen 14. 1. 2008 i podijeljen na orokaiva [okv] (novi identifikator), aeka [aez] i hunjara-kaina ke [hkk]. 200 sela. Dijalekti: kokoda, hunjara, ajeka, etija (sose, sohe), ehija (ihane, ifane), harava, aeka.
orm (mj) Aktivan Živi
orn Aktivan Živi
oro Aktivan Živi
orr Aktivan Živi
ors Aktivan Živi
ort Aktivan Živi
oru Aktivan Ormuri Indoiranski 1.050. Pakistan, Afganistan. Živi Ostali nazivi: baraki, baraks, bargista, ormui, ormur, urmuri. Dijalekti: kanigurami, logar. U Afganistanu ima ih 2.000–5.000 etničkih Urmurija ali samo 50 govornika.
orv Aktivan Povijesni
orw Aktivan Oro Win Brazil Živi
orx Aktivan Živi
ory Neaktivan Oriya Živi Zahtjev za priznanje u čekanju.
orz Aktivan Živi
osa Aktivan Osage Siouan 5 (1992 M. Krauss). SAD Živi Isto i wazhazhe. Gotovo izumro. Etničkih: 15.000 (1997 C. Quintero); 249 (2000 US popis). Oklahoma.
osc Aktivan Drevni
osi Aktivan Živi
oso Aktivan Ososo Voltaško-kongoanski 19.000 (2000). Nigerija (Edo) Živi →Benue-kongoanski, →Edoid.
osp Aktivan Povijesni
oss Aktivan Živi
ost Aktivan Živi
osu Aktivan Živi
osx Aktivan Povijesni
ota Aktivan Povijesni
otb Aktivan Povijwesni
otd Aktivan Živi
ote Aktivan Živi
oti Aktivan Izumrli
otk Aktivan Povijesni
otl Aktivan Živi
otm Aktivan Živi
otn Aktivan Živi
oto aktivan Otomijski jezici Kolektivni identifikator za otomijske jezike.
otq Aktivan Živi
otr Aktivan Živi
ots Aktivan Živi
ott Aktivan Živi
otu Aktivan Izumrli
otw Aktivan Živi
otx Aktivan Živi
oty Aktivan Drevni
otz Aktivan Živi
oua Aktivan Tagargrent Berberski 5.000 (1995). Alžir Živi Ostali nazivi: ouargla, ouargli, wargla
oub Aktivan Živi
oue Aktivan Živi
oui Aktivan Povijesni
oum Aktivan Izumrli
oun Aktivan ǃOǃung Kojsanski 5.630 (2000). Angola Živi Isto i ǃOǃkung
owi Aktivan Živi
owl Aktivan Povijesni
oyb Aktivan Živi
oyd Aktivan Oyda Omotski 16.600 (1994 popis). Etiopija Živi Etničkih: 14.075 (1994 popis).
oym Aktivan Živi
oyy Aktivan Živi
ozm Aktivan Živi


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]