Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: K

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili status jezika: kds (Lahu Shi), kdv (Kado), kgh (Upper Tanudan Kalinga), knh (Kayan River Kenyah), kob (Kohoroxitari), kpp (Paku Karen), krg (North Korowai), krq (Krui), kxg (Katingan), kzh (Kenuzi-Dongola).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
kaa Aktivan Karakalpački Turkijski 413.150. Uzbekistan, Afg. Živi Isto i karaklobuk, klobouki, tchorny. Etn. populacija u bivšem SSSR-u 424.000. Dijalekti: sjeveroistočni, jugoistočni.
kab Aktivan Kabilski Berberski 3.126.000. Alžir; Francuska, Belgija Živi Isto i amazigh, tamazight. Dijalekti: Greater Kabyle, Lesser Kabyle (Tasahlit). Tasahlit je možda poseban jezik.
kac Aktivan Živi
kad Aktivan Živi
kae Aktivan Izumrli
kaf Aktivan Živi
kag Aktivan Živi
kah Aktivan Kara Neklasificirani 4.800 (1996). Srednjoafr. Rep. (Birao) Živi Isto i Dam Fer, Fer, Fertit.
kai Aktivan Živi
kaj Aktivan Živi
kak Aktivan Živi
kal Aktivan Grenlandski Inuktitut Eskimsko-aleutski 57.800. Grenland, Danska Živi Isto i grenlandski, kalaallisut. Dijalekti: zapadnogrenlandski, istočnogrenlandski, sjevernogremlandski (“polar eskimo”, thule inuit). 10.000 u danskoj (2002).
kam Aktivan Živi
kan Aktivan Živi
kao Aktivan Živi
kap Aktivan Živi
kaq Aktivan Capanahua Panoanski 390 (2000). Peru Živi Etničkih 400 (2000 W. Adelaar). Isto kapanawa.
kas Aktivan Živi
kat Aktivan Živi
kau (mj) Aktivan Živi
kav Aktivan Katukína Katukina 1 (1976 SIL). Brazil Živi Vjerojatno izumro. Isto i catuquina, katukina do jutaí, pidá-djapá. Dijalekti: cutiadapa (kutia-dyapa).
kaw Aktivan Drevni
kax Aktivan Živi
kay Aktivan Živi
kaz Aktivan Kazahski Turkijski 8.331.950. kazahstan, Afg., Kina, Iran., Mong., Uzbek., Turska. Živi Jezik Kazaha.
kba Aktivan Izumrli
kbb Aktivan Izumrli
kbc Aktivan Živi
kbd Aktivan Živi
kbe Aktivan Živi
kbf Aktivan Kakauhua Alakalufski Čile Izumrli
kbg Aktivan Živi
kbh Aktivan Živi
kbi Aktivan Živi
kbj Aktivan Živi
kbk Aktivan Živi
kbl Aktivan Živi
kbm Aktivan Živi
kbn Aktivan Živi
kbo Aktivan Živi
kbp Aktivan Živi
kbq Aktivan Živi
kbr Aktivan Kafa Omotski 570.000 (1994 popis). Etiopija Živi Dijalekti kafa i bosha (garo). Bosha je možda poseban jezik.
kbs Aktivan Živi
kbt Aktivan Živi
kbu Aktivan Živi
kbv Aktivan Dera Senagi 1.690. Indonezija (Papua), PNG (Sandaun) Živi Isto i dra, kamberataro, mangguar. Dijalekti: sjeverni kamberataro, južni kamberataro, mengau, lihen, duka-ekor.
kbw Aktivan Živi
kbx Aktivan Živi
kby Aktivan Živi
kbz Aktivan Živi
kca Aktivan Živi
kcb Aktivan Živi
kcc Aktivan Živi
kcd Aktivan Živi
kce Aktivan Živi
kcf Aktivan Živi
kcg Aktivan Živi
kch Aktivan Živi
kci Aktivan Živi
kcj Aktivan Živi
kck Aktivan Kalanga Voltaško-kongoanski 850.000. Zimbabve, Bocvana Živi Isto i bakaa, chikalanga, ikalanga, kalana, kanana, makalaka, sekalaña, tjikalanga, wakalanga, zapadni shona. Dijalekti: lilima (humbe, limima), nyai (abanyai, banyai, wanyai), peri, talahundra (†). Lilima i Humbe nisu iste etničke grupe ali dijele isti jezik. Peri su porijeklom od Birwa i Tswapong asimilirani u Kalanga.
kcl Aktivan Kela Malajsko-polinezijski 2.150 (1980 census). PNG (Morobe) Živi Isto i gela, kelana, laukanu. U čekanju da se usvoji novi naziv usvojen novi naziv Kala. 10 sela.
kcm Aktivan Živi
kcn Aktivan Živi
kco Aktivan Živi
kcp Aktivan Živi
kcq Aktivan Živi
kcr Aktivan Živi
kcs Aktivan Živi
kct Aktivan Živi
kcu Aktivan Živi
kcv Aktivan Živi
kcw Aktivan Živi
kcx Aktivan Kachama-Ganjule Omotski 4.070 (1994 popis). Etiopija Živi Etničkih: 3.886 (1994 popis) uključujući 2.740 Kachama, 1.146 Ganjule.
kcy Aktivan Živi
kcz Aktivan Živi
kda Aktivan Izumrli
kdc Aktivan Živi
kdd Aktivan Živi
kde Aktivan Živi
kdf Aktivan Živi
kdg Aktivan Živi
kdh Aktivan Živi
kdi Aktivan Živi
kdj Aktivan Živi
kdk Aktivan Živi
kdl Aktivan Živi
kdm Aktivan Kagoma Voltaško-kongoanski 25.400 (2000). Nigerija (Kaduna) Živi Isto i agoma, gwong, gyong, kwong.
kdn Aktivan Živi
kdp Aktivan Živi
kdq Aktivan Živi
kdr Aktivan Živi
kds Povučen Lahu Shi Tibetsko-burmanski 40.240. Laos, Kina, Burma, Tajland, Vijetnam. Isto i kutsung, kucong, yellow lahu, shi, kui, kwi. 14. 1. 2008 povučen i podijeljen na Kucong [lkc] i Lahu Shi [lhi] (novi identifikator)
kdt Aktivan Živi
kdu Aktivan Živi
kdv Aktivan Kado Tibetsko-burmanski 37.000 (2007) Burma Živi Isto i asak, gadu, gemaan, kado, kadu-ganaan, kato, katu, kudo, mawteik, puteik, sak, that, thet, woni. Diajlekti: settaw, mawkhwin, nanza (kanan). U čekanju da se podijeli na jezike Kadu [zkd] i Kanan [zkn]
kdw Aktivan Živi
kdx Aktivan Živi
kdy Aktivan Živi
kdz Aktivan Živi
kea Aktivan Živi
keb Aktivan Živi
kec Aktivan Živi
ked Aktivan Živi
kee Aktivan Živi
kef Aktivan Živi
keg Aktivan Živi
keh Aktivan Živi
kei Aktivan Živi
kej Aktivan Živi
kek Aktivan Živi
kel Aktivan Živi
kem Aktivan Živi
ken Aktivan Kenyang Voltaško-kongoanski 65.000 (1992 SIL). Kamerun Živi Isto i: banjangi, banyang, banyangi, bayangi, manyang, nyang. Dijalekti: gorni kenyang (haut-kenyang), donji kenyang (bas-kenyang), bakoni (gornji balong, sjeverni balong, manyemen, kicwe, kitwii, twii, manyeman).
keo Aktivan Živi
kep Aktivan Živi
keq Aktivan Živi
ker Aktivan Živi
kes Aktivan Živi
ket Aktivan Ketski Jenisejski 190 Rusija Živi Etničkih jenisejskih Ostjaka (Keti) ima 1.494. Sela: Sulomai, Bakhta, Verkhneimbatsk, Kellog, Kangatovo, Surgutikha, Vereshchagino, Baklanikha, Farkovo, Goroshikha i Maiduka
keu Aktivan Živi
kev Aktivan Živi
kew Aktivan Živi
kex Aktivan Živi
key Aktivan Živi
kez Aktivan Živi
kfa Aktivan Živi
kfb Aktivan Živi
kfc Aktivan Živi
kfd Aktivan Živi
kfe Aktivan Živi
kff Aktivan Živi
kfg Aktivan Živi
kfh Aktivan Živi
kfi Aktivan Živi
kfj Aktivan Živi
kfk Aktivan Živi
kfl Aktivan Živi
kfm Aktivan Živi
kfn Aktivan Živi
kfo Aktivan Živi
kfp Aktivan Živi
kfq Aktivan Živi
kfr Aktivan Živi
kfs Aktivan Živi
kft Aktivan Kanjari Indoiranski 91.200 (1995). Indija Živi Isto i kagari, kangar bhat, kangri, kanjri. Dijalekt: kuchbandhi. U državama Uttar Pradesh (Aligarh, Farrukhabad, Etawah, Sitapur, Kheri distrikti); Rajasthan; Andhra Pradesh; Madhya Pradesh.
kfu Aktivan Živi
kfv Aktivan Živi
kfw Aktivan Živi
kfx Aktivan Živi
kfy Aktivan Živi
kfz Aktivan Živi
kga Aktivan Živi
kgb Aktivan Živi
kgc Aktivan Živi
kgd Aktivan Živi
kge Aktivan Živi
kgf Aktivan Živi
kgg Aktivan Živi
kgh Povučen Gornji Tanudan Kalinga Živi 3. 2. 2012. povučen i uklopljen s donji Tanudan Kalinga [kml]; novi naziv je Tanudan Kalinga.
kgi (zn) Aktivan Živi
kgj Aktivan Živi
kgk Aktivan Živi
kgl Aktivan Izumrli
kgm Aktivan Izumrli
kgn Aktivan Živi
kgo Aktivan Živi
kgp Aktivan Živi
kgq Aktivan Živi
kgr Aktivan Živi
kgs Aktivan Živi
kgt Aktivan Somyev Nigerija Živi
kgu Aktivan Živi
kgv Aktivan Živi
kgw Aktivan Karon Dori Maybrat 5.000 (1987 SIL). Indonezija (Papua) Živi
kgx Aktivan Živi
kgy Aktivan Živi
kha Aktivan Khasi Mon-khmerski 865.000 Indija, Bangladeš Živi Isto i Kahasi, Kassi, Khasa, Khashi, Khasiyas, Khuchia, Cossyah, Khasie, Khassee, Kyi. Dijalekti: Bhoi-Khasi Khasi (Cherrapunji, Sohra), Khynrium, War. 21. 4. 2008 odbijen je zahtijev da se iz individualnog prizna za makrojezik i podijeli na individualne jezike khasi [xix] i Lyngngam [lyg]
khb Aktivan Tai-Kadai 701.960. Kina, Laos, Burma, Tajland, Vijetnam. Živi Isto i dai, dai le, lu, lue, ly, pai’i’, pai-i, shui-pai-i, sipsongpanna dai, tai lu, xishuangbanna dai
khc Aktivan Živi
khd Aktivan Bädi Kanum Indonezija (Papua) Živi
khe Aktivan Živi
khf Aktivan Živi
khg Aktivan Živi
khh Aktivan Kehu Neklasificirani 25 (2002 SIL). Indonezija (Papua) Živi Na rijeci Wapoga.
khi aktivan Kojsanski jezici Kolektivni identifikator za kojsanske jezike.
khj Aktivan Živi
khk Aktivan Živi
khl Aktivan Živi
khm Aktivan Živi
khn Aktivan Živi
kho Aktivan Drevni
khp Aktivan Živi
khq Aktivan Živi
khr Aktivan Živi
khs Aktivan Živi
kht Aktivan Khamti Tai-Kadai 13.120. Burma, Indija Živi Isto i hkamti, kam ti, khampti, khampti shan, khamti shan, khandi shan, tai kam ti, tai-khamti. Dijalekti: asamski khamti, sjevernoburmanski khamti, sinkaling hkamti.
khu Aktivan Živi
khv Aktivan Živi
khw Aktivan Živi
khx Aktivan Živi
khy Aktivan Živi
khz Aktivan Živi
kia Aktivan Živi
kib Aktivan Živi
kic Aktivan Živi
kid Aktivan Živi
kie Aktivan Živi
kif Aktivan Živi
kig Aktivan Živi
kih Aktivan Živi
kii Aktivan Izumrli
kij Aktivan Živi
kik Aktivan Živi
kil Aktivan Živi
kim Aktivan Živi
kin Aktivan Živi
kio Aktivan Kiowa Kiowa-Tano 1.100 (2000 popis). SAD (Oklahoma) Živi 6.000 etničkih (1977 SIL).
kip Aktivan Živi
kiq Aktivan Živi
kir Aktivan Kirgiski Turkijski 2.893.354. Kirgistan, Afg., Kina, Tadžikistan, Turska Živi Kirghiz, kyrgyz. Ichkilik su nekirgiska skupina koja govori kirgiskim jezikom.
kis Aktivan Živi
kit Aktivan Živi
kiu Aktivan Kirmanjki Indoiranski 140.000 Turska Živi Isto i alevica, dersimki, dimilki, northern zaza, so-bê, zaza, zazaki, zonê ma. Dijalekti: tunceli, varto. Član mj Zaza [zza]. →Iranski.
kiv Aktivan Živi
kiw Aktivan Živi
kix Aktivan Živi
kiy Aktivan Živi
kiz Aktivan Kisi Voltaško-kongoanski 10.200 (2001). Tanzanija Živi Isto i kikisi. Etničkih: 18.000. Različlit od kisii [guz] (Gusii) iz Kenije.
kja Aktivan Živi
kjb Aktivan Istočni q’anjob’al Majanski 77.700 (1998). Gvatemala (Huehuetenango) Živi isto i Conob, Eastern Kanjobal, Kanhobal, Qanjobal, Santa Eulalia Kanjobal. 16. 1. 2009. stari naziv istočni Kanjobal zamijenjen je sa Q'anjob'al;
kjc Aktivan Živi
kjd Aktivan Živi
kje Aktivan Živi
kjf Aktivan Živi
kjg Aktivan Živi
kjh Aktivan Živi
kji Aktivan Živi
kjj Aktivan Živi
kjk Aktivan Živi
kjl Aktivan Živi
kjm Aktivan Živi
kjn Aktivan Živi
kjo Aktivan Živi
kjp Aktivan Živi
kjq Aktivan Živi
kjr Aktivan Živi
kjs Aktivan Živi
kjt Aktivan Živi
kju Aktivan Kashaya SAD Živi
kjx Aktivan Živi
kjy Aktivan Živi
kjz Aktivan Živi
kka Aktivan Živi
kkb Aktivan Živi
kkc Aktivan Živi
kkd Aktivan Živi
kke Aktivan Živi
kkf Aktivan Živi
kkg Aktivan Živi
kkh Aktivan Khün Tai-Kadai 121.280. Burma, Tajland Živi Isto i gon shan, hkun, khuen, khun shan, khyn, tai khun, tai-khuen. Lanna (tai tham) i Burmansko pismo.
kki Aktivan Živi
kkj Aktivan Živi
kkk Aktivan Živi
kkl Aktivan Živi
kkm Aktivan Kiong Nigerija Živi
kkn Aktivan Živi
kko Aktivan Živi
kkp Aktivan Gugubera Australija Živi
kkq Aktivan Živi
kkr Aktivan Živi
kks Aktivan Živi
kkt Aktivan Živi
kku Aktivan Živi
kkv Aktivan Živi
kkw Aktivan Živi
kkx Aktivan Živi
kky Aktivan Živi
kkz Aktivan Živi
kla Aktivan Klamath-Modoc SAD Izumrli 18. 10. 2010. označen je izumrlim.
klb Aktivan Kiliwa Meksiko Živi
klc Aktivan Živi
kld Aktivan Gamilaraay Australija Živi
kle Aktivan Kulung Tibetsko-burmanski 18.700 (2001 popis). Nepal, Indija Živi Isto i kholung, khulung, khulunge rai, kulu ring. Dijalekti: sotang (sotaring, sottaring), mahakulung, tamachhang, pidisoi, chhapkoa, pelmung, namlung, khambu.
klf Aktivan Živi
klg Aktivan Živi
klh Aktivan Živi
kli Aktivan Živi
klj Aktivan Živi
klk Aktivan Živi
kll Aktivan Živi
klm Aktivan Živi
kln (mj) Aktivan Živi
klo Aktivan Živi
klp Aktivan Živi
klq Aktivan Živi
klr Aktivan Živi
kls Aktivan Živi
klt Aktivan Živi
klu Aktivan Živi
klv Aktivan Živi
klw Aktivan Živi
klx Aktivan Živi
kly Aktivan Živi
klz Aktivan Živi
kma Aktivan Živi
kmb Aktivan Živi
kmc Aktivan Živi
kmd Aktivan Živi
kme Aktivan Živi
kmf Aktivan Živi
kmg Aktivan Živi
kmh Aktivan Živi
kmi Aktivan Živi
kmj Aktivan Živi
kmk Aktivan Živi
kml Aktivan Živi
kmm Aktivan Živi
kmn Aktivan Živi
kmo Aktivan Živi
kmp Aktivan Živi
kmq Aktivan Živi
kmr Aktivan Sjevernokurdski Indoiranski 9.320.240. Turska, Afg., Armen., Azerb., Gruzija, Iran, Irak, Libanon, Sirija, Turkmen. Živi Isto i kurmanji. Član kurdskog [kur] mj. Dijalekti: boti (botani), marashi, ashiti, bayezidi, hekari, shemdinani.
kms Aktivan Živi
kmt Aktivan Živi
kmu Aktivan Živi
kmv Aktivan Živi
kmw Aktivan Živi
kmx Aktivan Živi
kmy Aktivan Živi
kmz Aktivan Živi
kna Aktivan Živi
knb Aktivan Živi
knc Aktivan Živi
knd Aktivan Živi
kne Aktivan Živi
knf Aktivan Mankanya Atlantski 75.050. Gvineja Bisau, Senegal Živi Isto i bola, mancagne, mancang, mancanha, mankaañ, mankanha. Diajlekti: uhula, uwoh.
kng Aktivan Živi
knh Povučen Kayan River Kenyah Malajsko-polinezijski 6,000 (1981 Wurm and Hattori). Indonezija (Kalimantan) Isto i kayan river kenya, kenya, kenja, kenyah, kinjin, kindjin, kehja. Dijalekti: lower kayan kenyah, longbia, kayaniyut kenyah, long nawan, long kelawit. 14. 1. 2008 povučen kao nepostojeći jer nije jasno na koja se dva kenyah jezika odnosi
kni Aktivan Živi
knj Aktivan Akateko Majanski 58.600. Gvatemala, Meksiko Živi Isto i acatec, acateco, conob, san miguel acatán kanjobal, western kanjobal, western q’anjob’al, kanjobal de san miguel acatán.
knk Aktivan Živi
knl Aktivan Živi
knm Aktivan Kanamarí Katukina 1.650 (2006 ISA). Brazil (ASmazonas) Živi Dijalekti i lokalne skupine: Tshom-Djapa (Txunhuã-Djapá, Txunhuã Dyapá), Tsohon-Djapa.
knn Aktivan Živi
kno Aktivan Živi
knp Aktivan Živi
knq Aktivan Živi
knr Aktivan Živi
kns Aktivan Živi
knt Aktivan Panoanski Katukína Panoanski Brazil Živi Etničkih 315 (1998 ISA).
knu Aktivan Kono Mande 90.000 (2001). Gvineja Živi Različit od Kono [kno].
knv Aktivan Živi
knw Aktivan Kung-Ekoka Kojsanski 6.900. Namibija, Angola; Južnoafr. Rep. Živi 1.760 u Namibiji (2000). Isto i ǃhu, ǃkhung, ǃku, ǃkung, ǃxu, ǃxun, ǃxung, ekoka-ǃxû, kung, qxü. Dijalekt: Akhoe.
knx Aktivan Živi
kny Aktivan Živi
knz Aktivan Živi
koa Aktivan Živi
kob Povučen Kohoroxitari Neklasificirani 622 (1976 RC). Brazil (Amazonas) 18. 7. 2007 povučen i uklopljen u sanuma [xsu]. Kohoroxitari je ime sela Yanoama Indijanaca koji govore dijalektom sanuma.
koc Aktivan Izumrli
kod Aktivan Živi
koe Aktivan Živi
kof Aktivan Izumrli
kog Aktivan Živi
koh Aktivan Živi
koi Aktivan Živi
koj Aktivan Živi
kok (mj) Aktivan Živi
kol Aktivan Živi
kom (mj) Aktivan Živi
kon (mj) Aktivan Živi
koo Aktivan Živi
kop Aktivan Živi
koq Aktivan Živi
kor Aktivan Živi
kos Aktivan Živi
kot Aktivan Živi
kou Aktivan Živi
kov Aktivan Kudu-Camo Nigerija Živi
kow Aktivan Živi
kox Aktivan Coxima Neklasificirani Kolumbija Izumrli Isto i Koxima.
koy Aktivan Živi
koz Aktivan Živi
kpa Aktivan Živi
kpb Aktivan Živi
kpc Aktivan Živi
kpd Aktivan Živi
kpe (mj) Aktivan Živi
kpf Aktivan Živi
kpg Aktivan Živi
kph Aktivan Živi
kpi Aktivan Živi
kpj Aktivan Živi
kpk Aktivan Živi
kpl Aktivan Živi
kpm Aktivan Živi
kpn Aktivan Izumrli
kpo Aktivan Ikposo Voltaško-kongoanski 155.000 (2002 SIL). Togo, Gana Živi Isto i akposo, akposso, kposo. Dijalekti: amou oblou, ikponu, iwi (uwi), litime (badou), logbo, uma.
kpp Aktivan Živi
kpq Aktivan Živi
kpr Aktivan Živi
kps Aktivan Živi
kpt Aktivan Živi
kpu Aktivan Živi
kpv Aktivan Živi
kpw Aktivan Živi
kpx Aktivan Živi
kpy Aktivan Živi
kpz Aktivan Živi
kqa Aktivan Živi
kqb Aktivan Živi
kqc Aktivan Živi
kqd Aktivan Živi
kqe Aktivan Živi
kqf Aktivan Živi
kqg Aktivan Živi
kqh Aktivan Živi
kqi Aktivan Živi
kqj Aktivan Živi
kqk Aktivan Živi
kql Aktivan Kyenele Yuat 1.250 (2003 SIL). PNG (East Sepik) Živi Isto i bulang, kenen birang, kenying, keñele, keyele, kyenying-barang, miyak. Selo Giling na rijeci Yuat.
kqm Aktivan Živi
kqn Aktivan Živi
kqo Aktivan Živi
kqp Aktivan Živi
kqq Aktivan Živi
kqr Aktivan Živi
kqs Aktivan Živi
kqt Aktivan Živi
kqu Aktivan Seroa Kojsanski Južnoafr. Rep. Izumrli Dijalekti: ǃGãǃnge (ǃGã!ne), ǁKuǁe. ⇒ ǃKwi jezici.
kqv Aktivan Živi
kqw Aktivan Živi
kqx Aktivan Živi
kqy Aktivan Koorete Omotski 104.000 Etiopija Živi Ostali nazivi: amaarro, amarro, badittu, koore, koyra, kwera, nuna.
kqz Aktivan Korana Kojsanski Južnoafr. Rep. Izumrli Isto i ǃkora, ǃora, gorachouqua, koranna, koraqua. Etničkih: 10.000 (1972 Barrett).
kra Aktivan Kumhali Indoiranski 6.530 (2001 popis), Nepal Živi Etničkih: 99.389. Narod Kumal priznat je za službeu nacionalnost.
krb Aktivan Izumrli
krc Aktivan Živi
krd Aktivan Živi
kre Aktivan Živi
krf Aktivan Živi
krg Povučen Sjeverni korowai Transnovogvinejski 100 (1998 M. Donohue). PNG 14. 1. 2008 povučen je i uklopljen u Korowai [khe]
krh Aktivan Živi
kri Aktivan Živi
krj Aktivan Živi
krk Aktivan Izumrli
krl Aktivan Živi
krm Aktivan Živi
krn Aktivan Živi
krp Aktivan Živi
krq Povučen Krui Malajsko-polinezijski 31.687 (2000 WCD). Indonezija (Sumatra) Isto i kroe, kru'i, western lampung, njo. 14. 1. 2008 povučen i uklopljen u Lampung Api [ljp].
krr Aktivan Živi
krs Aktivan Živi
krt Aktivan Živi
kru Aktivan Živi
krv Aktivan Živi
krw Aktivan Živi
krx Aktivan Karon Atlantski 15.000. Senegal, Gambija Živi Isto i jola-karone, kaloon, karone, karoninka
kry Aktivan Živi
krz Aktivan Živi
ksa Aktivan Živi
ksb Aktivan Živi
ksc Aktivan Živi
ksd Aktivan Živi
kse Aktivan Živi
ksf Aktivan Živi
ksg Aktivan Živi
ksh Aktivan Živi
ksi Aktivan Živi
ksj Aktivan Živi
ksk Aktivan Kansa Siouan 19 (1990 popis), SAD Živi Isto i kanze, kaw, konze. Etničkih 74 (2000 popis). Pred izumiranjem. Danas u Oklahomi.
ksl Aktivan Živi
ksm Aktivan Živi
ksn Aktivan Živi
kso Aktivan Kofa Čadski 1.100 (2003). Nigerija (Adamawa) Živi Isto i kota.
ksp Aktivan Živi
ksq Aktivan Živi
ksr Aktivan Živi
kss Aktivan Živi
kst Aktivan Živi
ksu Aktivan Khamyang Tai-Kadai 50 (2003 S. Morley). Indija (Assam) Živi Gotovo izumro. Isto i khamiyang, khamjang, shyam, tai khamyang. Potiskuje ga asamski [asm].
ksv Aktivan Živi
ksw Aktivan Živi
ksx Aktivan Živi
ksy Aktivan Živi
ksz Aktivan Živi
kta Aktivan Živi
ktb Aktivan Kambaata Kušitski 570.000 (1994 popiss). Etiopija Živi Dijalekti: tambaro, timbaro (timbara, timbaaro). Etničkih: 621.000
ktc Aktivan Živi
ktd Aktivan Živi
kte Aktivan Živi
ktf Aktivan Živi
ktg Aktivan Živi
kth Aktivan Živi
kti Aktivan Živi
ktj Aktivan Živi
ktk Aktivan Izumrli
ktl Aktivan Živi
ktm Aktivan Živi
ktn Aktivan Živi
kto Aktivan Živi
‎ktp Aktivan Živi
ktq Aktivan Izumrli
ktr Aktivan Živi
kts Aktivan Živi
ktt Aktivan Živi
ktu Aktivan Živi
ktv Aktivan Živi
ktw Aktivan Izvori
ktx Aktivan Kaxararí Panoanski 270 (2001 ISA). Brazil Živi
kty Aktivan Živi
ktz Aktivan Juǀ’hoan Kojsanski 33.600. Bocvana, Namibija Živi Isto i ǃxo, dobe kung, dzu’oasi, ju’oasi, kung, kung-tsumkwe, tsumkwe, xaixai, xû, xun, zhu’oasi. Dijalekti: dzu’oasi (ssu ghassi, zhu’oase), nogau (agau). Sebe zovu Juǀ’hoan.
kua Aktivan Živi
kub Aktivan Živi
kuc Aktivan Živi
kud Aktivan Živi
kue Aktivan Živi
kuf Aktivan Živi
kug Aktivan Živi
kuh Aktivan Živi
kui Aktivan Živi
kuj Aktivan Živi
kuk Aktivan Živi
kul Aktivan Živi
kum Aktivan Živi
kun Aktivan Živi
kuo Aktivan Živi
kup Aktivan Živi
kuq Aktivan Karipuna Brazil Živi
kur (mj) Aktivan Živi
kus Aktivan Živi
kut Aktivan Kutenai Kanada Živi
kuu Aktivan Upper Kuskokwim SAD Živi
kuv Aktivan Živi
kuw Aktivan Živi
kux Aktivan Živi
kuy Aktivan Živi
kuz Aktivan Kunza Neklasificirani Čile Izumrli Etničkih 2.000 (2000 W. Adelaar). Isto i atacameño, likanantaí, lipe, ulipe. U Peine, Socaire (Salar de Atacama) i Caspana. Greenberg ga je smjestio u Macro-Chibchan.
kva Aktivan Živi
kvb Aktivan Živi
kvc Aktivan Živi
kvd Aktivan Živi
kve Aktivan Živi
kvf Aktivan Kabalai Čadski 17.900 (1993 popis). Čad (Tandjile) Živi Isto i gablai, kaba-lai, kabalay, kabalaye, keb-kaye, lai, lay.
kvg Aktivan Živi
kvh Aktivan Živi
kvi Aktivan Živi
kvj Aktivan Živi
kvk (zn) Aktivan Živi
kvl Aktivan Živi
kvm Aktivan Kendem Voltaško-kongoanski 1.500 (2001 SIL). Kamerun Živi Isto i Bokwa-Kendem. Sela: Kendem, Kekpoti i Bokwa.
kvn Aktivan Živi
kvo Aktivan Živi
kvp Aktivan Živi
kvq Aktivan Živi
kvr Aktivan Živi
kvs Aktivan Živi
kvt Aktivan Živi
kvu Aktivan Živi
kvv Aktivan Živi
kvw Aktivan Živi
kvx Aktivan Živi
kvy Aktivan Živi
kvz Aktivan Živi
kwa Aktivan Živi
kwb Aktivan Živi
kwc Aktivan Živi
kwd Aktivan Živi
kwe Aktivan Živi
kwf Aktivan Živi
kwg Aktivan Živi
kwh Aktivan Živi
kwi Aktivan Živi
kwj Aktivan Živi
kwk Aktivan Kwakiutl Wakashan 270. Kanada; SAD Živi Isto i kwagiutl, kwak’wala. 270 etničkih, od toga 190 u Kanadi (2002 W. Poser). Kwakiutl jezikom govorila su plemena Awaitlala (A'wa'etlala) na (Knight Inlet); Goasila (Gwa'sala) na (Smiths Inlet); Guauaenok (Gwawa'enux, Gwawaenuk) u Hopetown; Hahuamis, na Wakeman Sound; Kwagu'l (Kwakiutl, Kwágu7lh) u Fort Rupert s Kwakiutl, uključuju Guetela, Komkutis (Komkiutis), Komoyue (Komoyoi, Kweeha), Matilpe (selo Etsekin, na Havannah Channel), i Walas Kwakiutl (Lakwilala), većina u Fort Rupertu; Koeksotenok (Kwikwasutinux) na Gilford Island); Lekwiltok (Laichwiltach, Laichkwiltach, Ligwithdaxw), između Knight i Bute Inlet. Oni se dijele na We-Wai-Kai (Cape Mudge), i Wei-Wai-Kum (Campbell River), Walatsamakw na Salmon River-u, Kwiakah na Phillips Arm-u, Kuma'einuxw na Loughbourough Inlet-u, Tlaalius na Arran Rapids-u, kod Bute Inlet-a. Jedina preživjela plemena su im We-Wai-Kai, Wei-Wai-Kum, i Kwiakah; Mamalelekala (Mamalillikulla, Mamaleleqala) na Village Island; 'Namgis (Nimkish, Nimpkish) na i blizu Nimkish River; Nakoaktok (Nakwakto, 'Nak'waxda'xw) na Blunden Harbour; Tanakteuk (Tenaktak, Da'naxda'xw) na Knight Inlet; Tlauitsis (Tlowitsis, Lawitsis) na Turnour Island; Tsawatenok (Tsawataineuk, Dzawada'enux) naKincome Inlet. Koskimo (sa Hoyalas, Klaskino, Koprino, Koskimo i Quatsino) i Nawiti (Nuwitti, Newetee) sa Nakomgilisala, Tlatlasikoala i Yutlinuk) plemena govorila su njihovim dijalektima.
kwl Aktivan Živi
kwm Aktivan Živi
kwn Aktivan Živi
kwo Aktivan Živi
kwp Aktivan Živi
kwq Aktivan Živi
kwr Aktivan Kwer Transnovogvinejski 100 (1998 M. Donohue). Indonezija (Papua) Živi Selo Kwer u regenciji Jayawijaya. →Ok-Awyu, Ok.
kws Aktivan Živi
kwt Aktivan Živi
kwu Aktivan Živi
kwv Aktivan Živi
kww Aktivan Živi
kwx Aktivan Živi
kwy Aktivan Živi
kwz Aktivan Kwadi Kojsanski Angola Izumrli Isto i bakoroka, cuanhoca, cuepe, curoca, koroka, makoroko, mucoroca. Dijalekt: zorotua (vasorontu).
kxa Aktivan Živi
kxb Aktivan Živi
kxc Aktivan Konso Kušitski 195.000 (2005), Etiopija Živi Etničkih: 229.130. Dijalekti: Kholme, Duuro, Fasha, Karatti. 14. 1. 2008 stari naziv Komso zamijenjen je s Konso, Khonso
kxd Aktivan Živi
kxe Aktivan Živi
kxf Aktivan Živi
kxg Povučen Katingan malajsko-polinezijska 45.000 (1981 Wurm and Hattori). Indonezija (Kalimantan) Dijalekti: katingan ngawa, katingan ngaju.14. 1. 2008 povučen i uklopljen u Ngaju [nij].
kxh Aktivan Karo Omotski 1.000 (2007 S. Malmvam). Etiopija Živi Isto i cherre, kere, kerre.
kxi Aktivan Živi
kxj Aktivan Živi
kxk Aktivan Živi
kxl Aktivan Živi
kxm Aktivan Živi
kxn Aktivan Živi
kxo Aktivan Kanoé Neklasificirani Brazil (Rondônia) Izumrli Etničkih 150 (2000 C. Jensen). Isto i canoé, guaratégaya, guarategaja, koaratira, guaratira, amniapé, kapixaná, kapixana, kapishanã, canoê.
kxp Aktivan Živi
kxq Aktivan Živi
kxr Aktivan Živi
kxs Aktivan Živi
kxt Aktivan Živi
kxu Aktivan Živi
kxv Aktivan Živi
kxw Aktivan Živi
kxx Aktivan Živi
kxy Aktivan Živi
kxz Aktivan Živi
kya Aktivan Živi
kyb Aktivan Živi
kyc Aktivan Živi
kyd Aktivan Živi
kye Aktivan Živi
kyf Aktivan Živi
kyg Aktivan Živi
kyh Aktivan Karok SAD Živi
kyi Aktivan Živi
kyj Aktivan Živi
kyk Aktivan Živi
kyl Aktivan Kalapuya SAD Živi
kym Aktivan Živi
kyn Aktivan Živi
kyo Aktivan Živi
kyp Aktivan Živi
kyq Aktivan Živi
kyr Aktivan Kuruáya Brazil Živi
kys Aktivan Živi
kyt Aktivan Živi
kyu Aktivan Živi
kyv Aktivan Živi
kyw Aktivan Živi
kyx Aktivan Živi
kyy Aktivan Živi
kyz Aktivan Živi
kza Aktivan Živi
kzb Aktivan Živi
kzc Aktivan Živi
kzd Aktivan Živi
kze Aktivan Živi
kzf Aktivan Živi
kzg Aktivan Živi
kzh Aktivan Živi
kzi Aktivan Živi
kzj Aktivan Živi
kzk Aktivan Izumrli
kzl Aktivan Kayeli Indonezija Živi
kzm Aktivan Živi
kzn Aktivan Živi
kzo Aktivan Živi
kzp Aktivan Živi
kzq Aktivan Živi
kzr Aktivan Živi
kzs Aktivan Živi
kzt Aktivan Živi
kzu Aktivan Živi
kzv Aktivan Živi
kzw Aktivan Karirí-Xocó Neklasificirani Brazil Izumrli Isto i karirí, kariri xucó, kipeá, xocó, xokó, xokó-karirí, xukurú, xukuru kariri. Dijalekti: kipeá (quipea), kamurú (camuru), dzubukuá (dzubucua), sabujá (pedra branca). Etničkih: 1.062 (1995 SIL). Klasificirali su ga u ekavatorijalne (Greenberg 1959), Macro-Carib (Swadesh 1959), Macro-Ge (Rodrigues 1975), izolirani (Rivet i Loukotka 1952, Larsen 1984).
kzx Aktivan Kamarian Indonezija Živi
kzy Aktivan Živi
kzz Aktivan Živi


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]