Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: R

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
raa Aktivan Dungmali Tibetsko-burmanski 220 (2001 popis). Nepal (Kosi) Živi Isto i arthare, arthare-khesang, dungmali pûk, dungmali-bantawa. Dijalekt: khesang (khesange). →Himalajski.
rab Aktivan Camling Tibetsko-burmanski 12.100 (2006). Nepal Živi Isto i chamling, chamlinge rai, rodong. Mnogi etnički Camlingi ne govore ga tečno. →himalajski.
rac Aktivan Rasawa Lakes Plain 200 (1987 SIL). Indonezija (Papua) Živi Dva sela na juž. obali. →Rasawa-Saponi. Nekada široj porodici Geelvink Bay.
rad Aktivan Živi
rae Povučen Ranau Malajsko-polinezijski 60.000 (1989). Indonezija (Sumatra) Živi Povučen 14. 1. 2008 i uklopljen u Lampung Api [ljp].
raf Aktivan Zapadni meohang Tibetsko-burmanski Nepal Živi Etničkih 3.000. →himalajski.
rag Aktivan Živi
rah Aktivan Živi
rai Aktivan Živi
raj (mj) Aktivan Živi
rak Aktivan Živi
ral Aktivan Živi
ram Aktivan Živi
ran Aktivan Živi
rao Aktivan Živi
rap Aktivan Živi
raq Aktivan Saam Tibetsko-burmanski 23 (2001 popis). Nepal Živi Isto i saam rai, saama kha, samakha. Dijalekti: bungla, sambya. U zoni Mechi. →himalajski.
rar Aktivan Živi
ras Aktivan Živi
rat Aktivan Živi
rau Aktivan Živi
rav Aktivan Sampang Tibetsko-burmanski 12.000 (2001). Nepal Živi Isto i sampange rai, sangpang, sangpang gîn, sangpang gun, sangpang kha. Dijalekti: tana, halumbung (wakchali), samarung, bhalu, tongeccha, phali, khartamche, khotang. →himalajski.
raw Aktivan Živi
rax Aktivan Živi
ray Aktivan Živi
raz Aktivan Živi
rbb Aktivan Živi
rbl Aktivan Živi Priznat 18. 1. 2010 podijelom jezika albay bicolano [bhk]
rbp Neaktivan Barababaraba Pama-Nyunga Australija (NSW) Živi U čekanju priznanja. Gotovo izumro. Ostali nazivi: baraba baraba, baraba-baraba, baraba-baraba, baraparapa, barappur, bareber bareber, barraba-barraba, barrababarraba, beraba-beraba, birraba-birraba, boora-boora, boorabirraba, booraboora, boort, burabura, burappa, burapper, burrabura-ba, burraburburaba, burrappa, burrapper, bureba, burreba-burreba, karraba, perapa-perapa
rcf Aktivan Živi
rdb Aktivan Živi
rea Aktivan Živi
reb Aktivan Živi
ree Aktivan Živi
reg Aktivan Živi
rei Aktivan Živi
rej Aktivan Živi
rel Aktivan Rendille Kušitski 34.700 (2006). Kenija Živi
rem Aktivan Remo Pano Peru Izumrli
ren Aktivan Živi
rer Aktivan Rer Bare Neklasificirani Etiopija Izumrli U ist. Ogadenu i duž rijeka Ganale i Dawa. Na somalskom ih nazivaju rer bare odnosno, 'pleme Bare'. Isto i Adona, Rerebere.
res Aktivan Reshe Voltaško-kongoanski 44.000 (1993 SIL). Nigeija (Kebbi) Živi Narod se zove Bareshe; jezik reshe ili tsureshe.
ret Aktivan Živi
rey Aktivan Živi
rga Aktivan Živi
rge Aktivan Romskogrčki Miješani 30 (2000). Grčka Živi Romski grčki, helenoromski. Koristi se još jedino kao tajni jezik. Gotovo izumro.
rgk Aktivan Izumrli
rgn Aktivan Živi
rgr Aktivan Resígaro Peru Živi
rgs Aktivan Živi
rgu Aktivan Živi
rgy (mj) Neaktivan rGyalrong Tibetsko-burmanski 110.000-150.000 Kina Živi U čekanju priznanja makrojezika rGyalrong (autonim kəruska, tshaŋlaska) čiji bi članovi bili jezici Japhug rGyalrong [jpg] Tshobdun rGyalrong [tzd], Zbu rGyalrong [zbu], Situ rGyalrong [tzi], bTsanlha rGyalrong [tzl]
rhg Aktivan Živi
rhp Aktivan Živi
ria Aktivan Živi
rie Aktivan Živi
rif Aktivan Tarifit Beberski 1.700.000. Maroko; Alžir Živi Narod se zove Rifi (sg.) ili Ruafa (pl.)
ril Aktivan Živi
rim Aktivan Živi
rin Aktivan Živi
rir Aktivan Živi
rit Aktivan Živi
riu Aktivan Živi
rjb Povučen Rajbanshi Indoiranski 2.982.280. Indija, Bangladeš, Nepal. Živi Povučen 14. 1. 2008 i podijeljen na kamta (Indija) / rangpuri (Bangladeš) [rkt] i rajbanshi (Nepal) [rjs]. Isto i kamtapuri, rajbangsi, rajbansi, rajbongshi, tajpuri. Dijalekti: zapadni rajbanshi, centralni rajbanshi, istočni rajbanshi, bahe.
rjg Aktivan Živi
rji Aktivan Živi
rjs Aktivan Živi
rka Aktivan Živi
rkb Aktivan Živi
rkh Aktivan Živi
rki Aktivan Živi
rkm Aktivan Živi
rkt Aktivan Živi
rma Aktivan Rama Nikaragva Živi
rmb Aktivan Živi
rmc Aktivan Karpatrski romski Indoiranski 472.470. Češka, Polj., Rum., Slova., Ukr. Živi Etničke grupe karpatski Romi (Karpacki Roma) obuhvačaju skupine: Sárvika Romá i Ungrike Romá (Ukrajina). Dijalekti: moravski romski, istočnoslovački romski, zapadnoslovački romski, galicijski romski, transilvanijski romski. Član romskog [rom] mj.
rmd Aktivan Putnički danski Miješani Danska Izumrli Isto i rodi, rotwelsch. 3. 7. 2009 označen je kao izumrli
rme Aktivan Angloromski Miješani 202.900. UK; SAD, Australija Živi Isto i engleski romski, romanichal, pogadi chib, posh ‘n’ posh.
rmf Aktivan Kalo-finski romski Indoiranski 11.590. Finska, Švedska. Živi Isto i fíntika rómma. 10.000 u Finskoj. Član romskog [rom] mj.
rmg Aktivan Živi
rmh Aktivan Murkim Neklasificirani 290 (2004 SIL). Indonezija (Papua) Živi Sela Mot i Milki u regenciji Pegunungan Bintang.
rmi Aktivan Lomavrenski (lomavren) Miješani 50 (2004). Armenija; Sirija Živi Pred izumiranjem. isto i armenski bosha, armenski bosa, bosa, bosha. jezik naroda Lom ili Boša (Bosha; Armeniski: Բոշա; ruski: Боша). Ime Lom varijanta je oblika Rom i Dom kako sami sebe nazivaju Romi ili Cigani.
rmk Aktivan Živi
rml Aktivan Živi
rmm Aktivan Roma Živi
rmn Aktivan Balkanski romski‎ Indoiranski 709,570. Srbija i dr. države Živi Član romskog [rom] mj
rmo Aktivan Sintski romski Indoiranski 318.920. Srbija, ostale zemlje. Živi Isto i sinte, sinti. Dijalekt: lallere, manouche (manuche, manush), gadschkene, estracharia, krantiki, kranaria, eftawagaria, praistiki, piedmontski sintí, slovenski-hrvatski romski, abbruzzesi, srpski romski.
rmp Aktivan Živi
rmq Aktivan Kalo Miješani Živi Priznat 18. 1. 2010. podijelom jezika kalo [rmr] na caló [rmq] i erromintxela [emx]
rmr Povučen Kalo Miješani 76.580. Španj., Braz., Franc., Portugal. Živi Povučen 18. 1. 2010 i podijeljen na Caló [rmq] i Erromintxela [emx]. Dijalekti: španjolski caló, portugalski calão (calão, lusitano-romani), katalonski calo, baskijski calo, brazilski calão. Isto i gitanski (gitano), hispanoromski, iberoromski. →Iberoromski.
rms (zn) Aktivan Živi
rmt Aktivan Domari Indoiranski 3.952.810. Iran, druge zemlje Živi Dijalekti: kurbati (ghorbati), qinati, yürük, koli, karachi, luli, maznoug, nawar.
rmu Aktivan Živi
rmv Aktivan Živi
rmw Aktivan Živi
rmx Aktivan Živi
rmy Aktivan Vlaški romski Indoiranski 885.970. Rumunjska, Albanija, i druge zemlje Živi Član romskog mj. Brojne etničke grupe: Kabuzi (Kabuzía), Kurtofi (Kurtofia), Mečkari (Meçkare, Meckàra, Meckari, Mechkari) i Čergari (Chergaria) u Albaniji; Chache, Kalderaši (Kaldarári), Lovari, Gurbéti, Sárvi, Volóxuja.
rmz Aktivan Živi
rna Aktivan Izumrli
rnd Aktivan Živi
rng Aktivan Živi
rnl Aktivan Živi
rnn Aktivan Živi
rnp Aktivan Živi
rnr Neaktivan Nari Nari Pama-Nyunga Australija Izumrli Zahtjev za priznanje u čekanju. Ostali nazivi. Narri-Narri, Narinari, Nari Nari, Nari-nari
rnw Aktivan Živi
roa aktivan Romanski jezici Kolektivni identifikator za romanske jezike.
rob Aktivan Živi
roc Aktivan Živi
rod Aktivan Rogo Voltaško-kongoanski Nepoznato Nigerija (Niger, Kaduna) Živi
roe Aktivan Živi
rof Aktivan Živi
rog Aktivan Živi
roh Aktivan Živi
rol Aktivan Živi
rom (mj) Aktivan Živi
ron Aktivan Živi
roo Aktivan Živi
rop Aktivan Živi
ror Aktivan Živi
rou Aktivan Živi
row Aktivan Živi
rpn Aktivan Živi
rpt Aktivan Živi
rri Aktivan Živi
rro Aktivan Živi
rrt Neaktivan Aritinngithigh Pama-Nyunga Australija Živi Zahtjev za priznanje u čekanju. ostali nazivi Aritinŋit̯iγ; Aratingiti; Aratiniti; Aritinŋayt̯; Aritinngithig; Aridinngidhigh; Aridingidigh; Aretinngit;Arangit; Arariniti; Aritingiti; Arraythinngith; Arrithinngayth; Arreythinwum
rsb Aktivan Živi
rsi (zn) Aktivan Živi
rsl (zn) Aktivan Živi
rtc Neaktivan Rungtu Chin Tibetsko-burmanski Nepoznato Burma Živi Zahtjev za priznanje u čekanju. Isto i Taungtha. Sebw zovu Rungtu. Oko 25 sela, uglavnom kod Htilina
rth Aktivan Živi
rtm Aktivan Živi
rtw Aktivan Živi
rub Aktivan Živi
ruc Aktivan Živi
rue Aktivan Živi
ruf Aktivan Živi
rug Aktivan Živi
ruh Aktivan Ruga Indija Živi
rui Aktivan Živi
ruk Aktivan Živi
run Aktivan Živi
ruo Aktivan Živi
rup Aktivan Makedorumunjski Romanski 123.300. Grčka, Albannija, Makedonija, Srbija. Živi U Grčkoj je etničkih 700.000.
ruq Aktivan Živi
rus Aktivan Živi
rut Aktivan Živi
ruu Aktivan Živi
ruy Aktivan Živi
ruz Aktivan Živi
rwa Aktivan Živi
rwk Aktivan Živi
rwm Aktivan Živi
rwo Aktivan Živi
rwr Aktivan Živi
rws Povučen Rawas Malajsko-polinezijski 150.000 (1989). Indonezija (Sumatra) Živi Povučen 14. 1. 2008 i ukloplken u Musi [mui]. Dijalekti: rupit, rawas ulu, rawas ilir.
ryn Aktivan Živi
rys Aktivan Živi
ryu Aktivan Živi

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]