Dodatak:Popis jezika po kodnim nazivima: G

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje


Popis jezika po kodnim nazivima ISO 639-3

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | Dodatak:Popis jezika i dijalekata po linguistovim kodnim nazivima

Izgubili status jezika: gav (Gabutamon), gbc (Garawa), gen (Geman Deng), ggh (Garreh-Ajuran), gio (Gelao), gmo (Gamo-Gofa-Dawro), gsc (gaskonjski).

Identifikator Status Ime Porodica Broj Zemlja Tip Bilješke
gaa Aktivan Ga Voltaško-kongoanski (Ga-Dangme) 600.000 (2004 SIL). Gana Živi Narod Ga sebe naziva Gamei, singular ‘Ganyo’. isto i accra, acra, amina, gain.
gab Aktivan Gabri Čadski 34.400 (2000). Čad Živi Isto i gabere, gaberi, ngabre, southern gabri. Dijalekti: darbé, dormon. Dormo i Chiri su njihova sela ponekad greškom nabrojena kao jezici.
gac Aktivan Miješani velikoandamanski Andamanski 6 (2010) Indija (Andamani) Živi Autonim Jeru. Gotovo izumro. Nastao miješanjem 3 ili 4 jezika, od kojih je jedan bio jeru. Priznat 22. 1. 2010. Posljednji tečni govornik je umro. Postoji još 6 govornika koji ga ne govore tečno i nijedan nije iz plemena Jeru.
gad Aktivan Gaddang Malajsko-polinezijski 30.000 (1984 SIL). Filipini (Luzon) Živi Isto i cagayan. Gaddang je naziv za one u Nueva Vizcaya a Cagayan u centralnoj Isebeli.
gae Aktivan Guarequena Aravački 500. Venezuela, Brazil. Živi Isto i arequena, guarekena, uerequema, urequema, warekena.
gaf Aktivan Gende Transnovogvinejski 8.000 (1987 SIL). PNG (Madang) Živi Isto i bundi, gendeka, gene. →Kainantu-Goroka, Gorokan, Gende.
gag Aktivan Gagauski Turkijski 162.200. Moldova., Bug., Rum. Živi Dijalekti maritimski i bulgarski
gah Aktivan Alekano Transnovogvinejski 25.000 (1999 SIL). PNG (Eastern Highlands) Živi Isto i gafuku, gahuku, gahuku-gama. Kod grada Goroka.
gai Aktivan Mbore Ramu-donjosepički 2.090 (2003 SIL). PNG (Madang) Živi Isto i borei, gamai, gamei, mborei. Dijalekti: boroi, borewar, botbot.
gaj Aktivan Gadsup Transnovogvinejski 22.100 (2000 popis). PNG (Eastern Highlands) Živi Dijalekti: oyana (oiyana), gadsup.
gak Aktivan Živi
gal Aktivan Živi
gam Aktivan Živi
gan Aktivan Živi
gao Aktivan Živi
gap Aktivan Gal Transnovogvinejski 340 (2003 SIL). PNG (Madang) Živi Isto i baimak, weim. Na rijeci Gogol.
gaq Aktivan Gata’ Munda 3,.60 (1991 popis). Indija Živi Isto i didayi, didei, dire, gataq, geta’, getaq, gta asa, gta’. U državama Orissa i Andhra Pradesh. Dijalekti: ravnbičarski (plains) Geta’, brdski) (Hill Geta’). Etničkih 7.371 u Orissi.
gar Aktivan Galeya Malajsko-polinezijski 3.410 (2000). PNG ( Milne Bay ) Živi Isto i garea. Dijalekti: wadalei, gameta, urua, basima, sebutuia, garea (galeya). Na otoku Fergusson.
gas Aktivan Adiwasi Garasia Indoiranski 100.000 (1988 IEM). Indija (Gujarat) Živi Isto i adiwasi girasia, adiwasi gujarati, girasia. →Indoarijski.
gat Aktivan Kenati Transnovogvinejski 950 (1990 popis). PNG (Eastern Highlands) Živi Isto i aziana, ganati, kenathi. U 3 sela.
gau Aktivan Mudhili Gadaba Dravidski 8.000 (2000). Indija (Andhra Pradesh) Živi Isto i gadaba, gol gadaba, kondekar, kondko.
gav Povučen Gabutamon 329 (2003 SIL). Transnovogvinejski PNG (Madang) Živi 18. 1. 2010 povučen i uklopljen u Domung [dev]. →Finisterre-Huon, Finisterre, Yupna.
gaw Aktivan Nobonob Transnovogvinejski 5.000 (2005 popis), PNG (Madang) Živi Isto i butelkud-guntabak, garuh, nobanob, nobnob. Dijalekt: Ari (Ati, A’i).
gax Aktivan Borana-Arsi-Guji Oromo Kušitski 3.823.600. Etiopija, Kenija, Somalija Živi Član mj oromo [orm]. Ostali nazivi: afan oromo, galla, galligna, gallinya, južni oromo. Dijalekti: borana (boran, borena), arsi (arussi, arusi), guji (gujji, jemjem), kereyu, salale (selale), gabra (gabbra, gebra), sakuye (saguye).
gay Aktivan Gayo Malajsko-polinezijski 300.000 (2000 popis). Indonezija (Sumatra) Živi Isto i gajo. Dijalekti: deret, serbejadi-lukup, lut, lues.
gaz Aktivan Zapadni centralni oromo Kušitski 8.922.200 (1994 popis). Etiopija Živi Član mj Oromo [orm]. Svih etničkih Oroma 30.000.000
gba (mj) Aktivan Živi
gbb Aktivan Živi
gbc Aktivan Garawa Garawa 110 (1996 popis). Australija (No. Terr., Queensland) Živi Zove se i gaarwa, garrwa, karawa, leearrawa, garrawa. Dijalekt wanji (wainyi, waanyi). Poslan zahtjev da se podijeli na garrwa [wrk] i wanyi [wny].
gbd Aktivan Karadjeri Australija Živi
gbe Aktivan Živi
gbf Aktivan Živi
gbg Aktivan Živi
gbh Aktivan Živi
gbi Aktivan Živi
gbj Aktivan Živi
gbk Aktivan Živi
gbl Aktivan Živi
gbm Aktivan Živi
gbn Aktivan Živi
gbo Aktivan Živi
gbp Aktivan Živi
gbq Aktivan Živi
gbr Aktivan Živi
gbs Aktivan Živi
gbu Aktivan Gagadu Australija Živi
gbv Aktivan Živi
gbx Aktivan Živi
gby Aktivan Živi
gbz Aktivan Živi
gcc Aktivan Živi
gcd Aktivan Izumrli
gce Aktivan Galice Atapaskanski SAD Izumrli
gcf Aktivan Gvadalupski kreolski francuski Kreolski Živi
gcl Aktivan Grenadski kreolski engleski kreolski Živi
gcn Aktivan Živi
gcr Aktivan Gijanski kreolski francusk Kreolski Živi
gct Aktivan Alemán coloneiro Germanski Živi
gda Aktivan Gade Lohar Indoarijski Živi
gdb Aktivan Pottangi Ollar Gadaba Dravidski Živi
gdc Aktivan Izumrli
gdd Aktivan Živi
gde Aktivan Gude Čadski Živi
gdf Aktivan Guduf-Gava Čadski Živi
gdg Aktivan Ga’dang Malajsko-polinezijski 6.000 (2002 SIL). Filipini (Luzon) Živi Isto i baliwon, gaddang, ginabwal.
gdh Aktivan Gadjerawang Australija Živi
gdi Aktivan Živi
gdj Aktivan Gurdjar Australija Živi
gdk Aktivan Živi
gdl Aktivan Dirasha Kušitski 90.000 (2005 SIL), Etiopija Živi Ostali nazivi: dhirasha, diraasha, dirayta, gardulla, ghidole, gidole. Dijalekti mosiya (8.097) i kusumitta (10.100).
gdm Aktivan Laal Neklasificirani 750 (2000). Čad Živi Isto i gori. Dijalekti Laal i Laabe. Laabe se govorio u selu Damtar a izumro je 1977 (posljenja 3 govornika).
gdn Aktivan Živi
gdo Aktivan Živi
gdq Aktivan Mehri Semitski 135.800. Jemen, Kuvajt, Oman Živi Govori ga pleme Meheri (Mehri, Mahra) (arapski: مهري‎), ugl. u governoratu Al Mahrah. Dijalekti: zapadni (mehriyet), istočni (mehriyot). Mnogi Mehri u jemenu govore arapskim kao 1. jezikom.
gdr Aktivan Živi
gds (zn) Neaktivan Ghandruk Znakovni jezici gluhih 18-20 bez onih koji čuju Nepal (Ghandruk) Živi U čekanju priznanja na zahtjev upučen 2011.
gdu Aktivan Živi
gdx Aktivan Živi
gea Aktivan Živi
geb Aktivan Živi
gec Aktivan Živi
ged Aktivan Živi
geg Aktivan Živi
geh Aktivan Živi
gei Aktivan Živi
gej Aktivan Živi
gek Aktivan Živi
gel Aktivan ut-Ma’in Voltaško-kongoanski 36.000 (1992 SIL). Nigerija (Kebbi) Živi 18. 5. 2011 stari naziv Kag-Fer-Jiir-Koor-Ror-Us-Zuksun zamijenjen je sa ut-Ma’in.
gem Aktivan Germanski jezici Kolektivni identifikator za germanske jezike.
gen Povučen Geman Deng Tibetsko-burmanski 200 (1999 Sun Hongkai). Kina 14. 1. 2008 povučen i uklopljen u Miju-Mishmi [mxj] kao duplikat.
geq Aktivan Živi
ges Aktivan Živi
gew Aktivan Živi
gex Aktivan Garre Kušitski 57.500 (2006). Somalija Živi Isto i af-garre. Sebe smatraju da su dio naroda Garreh u keniji, ali više ne govore isti jezik. neki Garre u Somaliji govore kao 1. jezikom jezik maay [ymm]
gey Aktivan Enya Voltaško-kongoanski 15.000 (2000). DR Kongo Živi Ostali nazivi: ena, genya, tsheenya
gez Aktivan Geez Semitski Etiopija, Eritreja Drevni Drevni jezik Aksumita. Danas samo u liturgijama.
gfk Aktivan Živi
gft Aktivan Gafat Semitski Etiopija Izumrli Narod Gafat danas govori amharski [amh].
gfx Neaktivan Mangetti Dune ǃXung Kojsanski 500-1.000 Namibija, Angola, Južnoafr. Rep. Živi ’hoan, i sjevernoj grani podskupine juu.
gga Aktivan Živi
ggb Aktivan Živi
ggd Aktivan Izumrli
gge Aktivan Guragone Australija Živi
ggg Aktivan Živi
ggh Povučen Garreh-Ajuran Kušitski 128.000 (1994 I. Larsen BTL). Kenija (Mandera, Wajir) Dijalekti garreh (gurreh, garre, gari) i ajuran (ajuuraan, ujuuraan). Ajurani u keniji govore somalskim kao 2. jezikom. 14. 1. 2008 podijeljen između borana [gax]i somalskog [som]
ggk Aktivan Izumrli
ggl Aktivan Živi
ggn Aktivan Živi
ggo Aktivan Živi
ggr Aktivan Izumrli
ggt Aktivan Živi
ggu Aktivan Živi
ggw Aktivan Živi
gha Aktivan Ghadamès Berberski 12.000. Libija; ostale zemlje Živi
ghc Aktivan Izumrli
ghe Aktivan Živi
ghh Aktivan Živi
ghk Aktivan Živi
ghl Aktivan Živi
ghn Aktivan Živi
gho Aktivan Ghomara Berberski Maroko Izumrli
ghr Aktivan Živi
ghs Aktivan Živi
ght Aktivan Živi U čekanju da se usvoji novi naziv kuke.
gia Aktivan Živi
gib Aktivan Gibanawa Pidžinski Nepoznato Nigerija (Sokoto) Živi Isto i gembanawa, gimbanawa, jega. Temeljen na hauskom [hau]. Kontaktni jezik, govori se samo kao 2.
gic Aktivan Gail Neklasificirani Nepoznato Južnoafr. Rep. Živi Oko 20.000 kao 2j ili 3J uglavnom u gradovima Johannesburg, Pretoria, Cape Town, Durban, Bloemfontein i Port Elizabeth.
gid Aktivan Živi
gig Aktivan Živi
gii (mj) Odbijen Gelao Tai-Kadai Kina, Vijetnam Živi 3. 2. 2012 odbijen je zahtjev da se prizna za makrojezik[1] čiji bi članovi bili qau [giu], a'ou [aou], zeleni gelao [giq], crveni gelao [gir], bijeli gelao [giw] i mulao [giu][2].
gil Aktivan Gilbertski Malajsko-polinezijski 71.550. Kiribati, Fidži, Solomon. Otoci, Tuvalu Živi I narod i jezik zove se I-Kiribati.
gim Aktivan Živi
gin Aktivan Živi
gio Povućen Gelao Tai-Kadai 3.000 (1999 L. Jinfang). Kina Živi Dijalekti qau (gao, aqao), a’ou (a’uo), hagei (hakei, hakhi), duoluo (toluo). 3. 2. odbijen je zahtjev da mu se prizna status makrojezika sa članovima a'ou [aou], zeleni gelao [giq], Mulao [giu], crveni gelao [gir], bijeli gelao [giw] i qau [gqu] čiji bi kodni element bio bi [gii]. Njegov identifikator je povučen i podijeljen je na jezike Qau [gqu], A'ou [aou], Green Gelao (Hagei) [gig], Red Gelao [gir], White Gelao (duoluo) [giw][3]
gip Aktivan Živi
giq Aktivan Zeleni Gelao Tai-Kadai 300 (2002 J. Edmondson). Vijetnam Živi Ostali Nazivi cape draping gelao, hoki gelao, klau, qau.
gir Aktivan Crveni Gelao Vijetnam Živi
gis Aktivan Živi
git Aaktivan Živi
giu Aktivan Mulao (木佬) Tai-Kadai Kina Živi Priznat 3. 2. 2012[4]. Nije isto što i mulam [mlm]. Govori se u Longli (龙里), Majiang (麻江),Guizhou.
giw Aktivan Bijeli Gelao Vijetnam Živi
gix Aktivan Živi
giy Aktivan Giyug Australija Živi
giz Aktivan Živi
gji Aktivan Živi
gjk Aktivan Živi
gjn Aktivan Živi
gju Aktivan Gujari Indoiranski 992.000. Indija, Afg., Pakistan. Živi Član radćastanskog [raj] mj. U Pakistanu istočni i zapadni dijalekt, u Indiji dijalekt ajiri.
gka Aktivan Živi
gke Aktivan Ndai Živi
gkm Neaktivan Srednjovjekovni grčki Helenski Grčka U čekanju priznanja jezika. Različit od drevnog grkog u vokabularu i fonologiji.
gkn Aktivan Živi
gko Neaktivan Kok-Nar Pama-Nyunga Australija Živi Isto i gundara. U čekanju dobivanja priznanja statusa jezika.
gkp Aktivan Gvinejski kpelle Mande 308.000 (Vanderaa 1991). Gvineja Živi Član mj Kpelle [kpe]. Francuski se naziva guerzé
gla Aktivan Živi
glc Aktivan Živi
gld Aktivan Nanajski Tunguski 3.900. Rusija, Kina Živi Isto i nanai, gold, goldi, heche, hezhe, hezhen, nanaj. Dijalekti: sunggari, torgon, kuro-urmi, ussuri, akani, birar, kila, samagir. Na rijeci Amur i Ussuri. Etničkih 12.160 u Rusiji i 4.640 u Kini (2000 popis). 12 govornika u Kini (1999 D.Chaoke).
gle Aktivan Živi
glg Aktivan Živi
glh Aktivan Živi
gli Aktivan Izumrli
glj Aktivan Živi
glk Aktivan Živi
glo Aktivan Živi
glr Aktivan Živi
glu Aktivan Živi
glv Aktivan Živi
glw Aktivan Živi
gly Aktivan Izumrli
gma Aktivan izumrli
gmb Aktivan Živi
gmd Aktivan Živi
gmg Neaktivan Mungong Voltaško-Kongoanski 1.500 Kamerun Živi U čekanju priznanja statusa jezika podjellom jezika Ncane [ncr].
gmh Aktivan Povijesni
gml Aktivan Povijesni
gmm Aktivan Živi
gmn Aktivan Živi
gmo Povučen Gamo-Gofa-Dawro Omotski 1.240.000 (1994 popis). Etiopija 16. 1. 2009 podijeljen je na 3 jezika: gamo [gmv], gofa [gof] i dawro [dwr]
gmu Aktivan Živi
gmv Aktivan Živi
gmy Aktivan Drevni
gmx Aktivan Živi
gna Aktivan Živi
gnb Aktivan Živi
gnc Aktivan Izumrli
gnd Aktivan Živi
gne Aktivan Živi
gng Aktivan Živi
gnh Aktivan Lere Nigerija Živi
gni Aktivan Gooniyandi Australija Živi
gnk Aktivan ǁGana Kojsanski 2.000 (2004 R. Cook). Bocvana Živi Isto i dxana, gǁana, gǁana-khwe, gxana, gxanna, kanakhoe. Dijalekti: domkhoe, gǁaakhwe (gǁaa), gǁanakhwe (kanakhoe), ǀKhessákhoe.
gnl Aktivan Izumrli
gnm Aktivan Živi
gnn Aktivan Živi
gno Aktivan Živi
gnq Aktivan Živi
gnr Aktivan Izumrli
gnt Aktivan Živi
gnu Aktivan Živi
gnw Aktivan Živi
gnz Aktivan Živi
goa Aktivan Živi
gob Aktivan Playero Guahibo 240 (2000). Kolumbija Živi
goc Aktivan Živi
god Aktivan Živi
goe Aktivan Živi
gof Aktivan Živi
gog Aktivan Živi
goh Aktivan Povijesni
goi Aktivan Živi
goj Aktivan Živi
gok Aktivan Živi
gol Aktivan Živi
gom Aktivan Živi
gon (mj) Aktivan Živi
goo Aktivan Živi
gop Aktivan Živi
goq Aktivan Živi
gor Aktivan Živi
gos Aktivan Živi
got Aktivan Drevni
gou Aktivan Živi
gow Aktivan Gorowa Kušitski 50.000 (1999 R. Kiessling). Tanzanija (Manyara, Dodoma) Živi Isto i fiome, goroa. Etnička grupa zove se Gorowa.
gox Aktivan Živi
goy Aktivan Goundo Čad Živi
goz Aktivan Živi
gpa Aktivan Živi
gpe Neaktivan Ganski pidžin engleski Gana Živi U čekanju priznanja statusa jezika
gpn Aktivan Živi
gqa Aktivan Ga’anda Čadski 43.000 (1992). Nigerija (Adamawa, Borno) Živi Isto i ga’andu, ganda, makwar, mokar. Dijalekti: ga’anda, gabin.
gqi Aktivan Živi
gqn Aktivan Izumrli
gqr Aktivan Živi
gqu Aktivan Qau Tai-Kadai 2.000 Kina Živi Priznat 3. 2. 2012[5]. Sela: Dongkou (Shuicheng), Niudong (Zhijin), Dagoufang (Pingba), Mosu (Anshun), Wanzi (Anshun), Wozi (Puding), Longxia (Langdai)
gra Aktivan Živi
grb (mj) Aktivan Živi
grc Aktivan Povijesni
grd Aktivan Živi
grg Aktivan Živi
grh Aktivan Živi
gri Aktivan Živi
grj Aktivan Živi
grm Aktivan Živi
grn (mj) Aktivan Živi
gro Aktivan Živi
grq Aktivan Živi
grr Aktivan Taznatit Berberski 40.000 (1995). Alžir Živi
grs Aktivan Živi
grt Aktivan Živi
gru Aktivan Kistane Semitski 255.000 (1994 census). Etiopija Živi Etničkih 363.867 (1994 popis) uključujući 4,000 Gogota. Dijalekti: soddo (aymallal, aymellel, kestane, kistane), dobi (dobbi, gogot, goggot).
grv Aktivan Živi
grw Aktivan Živi
grx Aktivan Živi
gry Aktivan Živi
grz Aktivan Živi
gsc Povučen Gaskonjski Romanski 253,800. Francuska, Španjolska. Dijalekti landais, béarnais (biarnese), ariégeois, aranese, baish aranés, mijaranés aranés, naut aranés. 14. 3. 2007 povučen i uklopljen u okcitanski [oci]
gse (zn) Aktivan Živi
gsg (zn) Aktivan Živi
gsl Aktivan Gusilay Atlantski 15.400 (2006). Senegal Živi Isto i gusiilay, gusilaay, kusiilaay, kusilay. Selo: Tionk Essil.
gsm (zn) Aktivan Živi
gsn Aktivan Živi
gso Aktivan Živi
gsp Aktivan Živi
gss (zn) Aktivan Živi
gsw Aktivan Živi
gta Aktivan Guató Macro-Ge 40 (1993 SIL). Brazil Živi
gti Aktivan Živi
gua Aktivan Živi
gub Aktivan Živi
guc Aktivan Živi
gud Aktivan Živi
gue Aktivan Živi
guf Aktivan Živi
gug Aktivan Živi
guh Aktivan Guahibo Guahibo 34.200. Kolumbija, Venezuela Živi Dijalekti: guahibo (sikuani), amorua (rio tomo guahibo), tigrero.
gui Aktivan Živi
guj Aktivan Živi
guk Aktivan Živi
gul Aktivan Živi
gum Aktivan Živi
gun Aktivan Živi
guo Aktivan Guayabero Guahibo 2.000 (2007 Lopez). Kolumbija Živi Ostali nazivi: cunimía, jiw, mítua, mítus
gup Aktivan Živi
guq Aktivan Živi
gur Aktivan Živi
gus (zn) Aktivan Živi
gut Aktivan Živi
guu Aktivan Yanomamö Yanomami 17.640. Venezuela, Brazil Živi Isto i cobari kobali, cobariwa, guaharibo, guaica, guajaribo, shamatari, yanomame, yanomami. Dijalekti: istočni yanomami (parima), zapadni yanomami (padamo-orinoco).
guv Aktivan Izumrli
guw Aktivan Živi
gux Aktivan Živi
guz Aktivan Živi
gva Aktivan Živi
gvc Aktivan Živi
gve Aktivan Živi
gvf Aktivan Živi
gvj Aktivan Živi
gvl Aktivan Živi
gvm Aktivan Živi
gvn Aktivan Živi
gvo Aktivan Živi
gvp Aktivan Živi
gvr Aktivan Živi
gvs Aktivan Živi
gvy Aktivan Izumrli
gwa Aktivan Živi
gwb Aktivan Živi
gwc Aktivan Živi
gwd Aktivan Gawwada Kušitski 32.700 (1994 popis). Etiopija Živi Isto igauwada, gawata, kawwad’a, kawwada. Dijalekti: dihina (tihina, tihinte), gergere (k’ark’arte), gobeze, gollango (kollanko), gorose (gorrose, korrose), harso (worase). Zap. od jezera Chamo.
gwe Aktivan Živi
gwf Aktivan Živi
gwg Aktivan Živi
gwi Aktivan Gwich’in Athapaskanski 800. Kanada, SAD. Živi Isto i kutchin, loucheux, tukudh. Dijalekti: Fort Yukon Gwich’in, Arctic Village Gwich’in, Western Canada Gwich’in (Takudh, Tukudh, Loucheux), Arctic Red River. Sastoje se od plemena Kutchin: Dihai-kutchin, Kutcha-kutchin, Nakotcho-kutchin, Natsit-kutchin, Takkuth-kutchin, Tatlit-kutchin, Tennuth-kutchin, Tranjik-kutchin i Vunta-kutchin.
gwj Aktivan ǀGwi Kojsanski 2.500 (2004 R. Cook). Bocvana Živi Isto i dcui, gcwi, gǀwi, gǀwikhwe, gǃwikwe. Dijalekt: khute.
gwm Neaktivan Awngthim Pama-Nyunga Australija U čekanju priznanja. Tri dijalekta: Ntʳwaˀŋayt, T̯yan̯ŋayt̯, and Mamŋayt̯ (1964: 253).
gwn Aktivan Živi
gwr Aktivan Živi
gwt Aktivan Gawar-Bati Indoiranski 9.500. Afganistan, Pakistan Živi Ostali nazivi: arandui, gowari, narisati, narsati, satre. 8 ili 9 sela u dolini Kunar
gwu Aktivan Izumrli
gww Aktivan Kwini Australija Živi
gwx Aktivan Živi
gxx Aktivan Živi
gya Aktivan Živi
gyb Aktivan Živi
gyd Aktivan Kayardild Australija Živi
gye Aktivan Živi
gyf Aktivan Izumrli
gyg Aktivan Živi
gyi Aktivan Živi
gyl Aktivan Gayil Omotski 55.700 (2007). Etiopija Živi Priznat 14. 1. 2008. Isto i gayl, gayi, galila, gelila, sjeverni ari
gym Aktivan Živi
gyn Aktivan Živi
gyr Aktivan Živi
gyy Aktivan Izumrli
gza Aktivan Ganza Omotski 5.400 (2004). Etiopija Živi Etničkih 6.200. Ganze su porijeklom iz Sudana iz kojega su zbog nekih problema izbjegli. Isto i ganzo, koma.
gzi Aktivan Živi
gzn Aktivan Živi

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

  • Registration Authority decision on Change Request no. 2011-055
  • Change request documentation for: 2011-055
  • Change request documentation for: 2011-054
  • Documentation for ISO 639 identifier: giu
  • Documentation for ISO 639 identifier: gqu