Dodatak:Popis kršćanskih denominacija

Izvor: Wikipedija

Popis kršćanskih crkvi i pokreta nabraja crkve i pokrete koji svoj temelj nalaze u kršćanstvu, kronološkim redom

Grane ranog kršćanstva[uredi | uredi kôd]

Rano kršćanstvo je često podijeljeno u tri različite grane koje se razlikuju u teologiji i tradiciji, a sve su se pojavile u 1. stoljeću. To su judeokršćanstvo, pavlovsko kršćanstvo i kršćanski gonsticizam.[1] Sve moderne kršćanske denominacija su se razvile iz ove tri grane.

Katolicizam[uredi | uredi kôd]

Katolicizam se sastoji od Katoličke Crkve same, kao i broj neovisnih Crkava i pokreta koji sebe identificiraju kao katolike. Svi oni potvrđuju kontinuitet sa početkom Crkve.

Katolička Crkva[uredi | uredi kôd]

Katolička Crkva se sastoji od 24 Crkve: Zapadne ili Latinske Crkve i 23 Istočne katoličke Crkve.

Latinska Crkva[uredi | uredi kôd]

Latinska Crkva (ne miješati sa rimskim obredom, jer je on jedan od latinskih liturgijskih obreda) je najveća i najraširenija svojevrsna od 24. Crkve, koje zajedno čine Katoličku Crkvu.

Istočne katoličke Crkve[uredi | uredi kôd]

Sve sljedeće navedene crkve su zasebni dijelovi Katoličke Crkve. One su u punom zajedništvu sa papom i priznanje njegovu vlast. One međusobno imaju manja neslaganja vezana za neka teološka pitanja. Istočne katoličke Crkve i Latinska Crkva (koje zajedno čine Katoličku Crkvu) dijele istu doktrinu i sakramente, a time i istu vjeru.

Katolička Crkva se smatra jedinom "svetom katoličkom i apostolskom Crkvom koju je Krist utemeljio".[2] Kao takva, Katolička Crkva se ne smatra denominacijom, već smatra izvornom crkvom Krista.

Ostale Crkve i pokreti (samoidentificirane kao katoličke)[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.religioustolerance.org/chr_brief2.htm
  2. Responses to Some Questions Regarding Certain Aspects of the Doctrine on the Church. Kongregacija za nauk vjere
Nedovršeni članak Popis kršćanskih denominacija koji govori o kršćanstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.