Kongregacija za nauk vjere

Izvor: Wikipedija
Emblem of the Papacy SE.svg
Kongregacije
Kongregacija za nauk vjere
Kongregacija za bogoštovlje i sakramente
Kongregacija za evangelizaciju naroda
Kongregacija za kauze svetaca
Kongregacija za biskupe
Kongregacija za kler
Kongregacija za Istočne Crkve
Kongregacija za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života
Kongregacija za katolički odgoj
Congregatio pro Doctrina Fidei

Kongregacija za nauk vjere (lat. Congregatio pro Doctrina Fidei, C.D.F.) jedna je od devet kongregacija Rimske kurije koja se bavi proučavanjem izričaja vjere u suvremenom svijetu te o tome daje svoje izjave, koje se donose na potvrdu papi. Glavni zadatak ove Kongregacije jest uobličavanje katoličkog vjerovanja današnjim jezikom. Tako je pod njezinim vodstvom izašao posljednji Katekizam Katoličke Crkve iz 1994., te kompendij toga Katekizma deset godina kasnije.

21. srpnja 1542. papa Pavao III. utemeljio je Sacra congregatio Romanae et universalis inquisitionis seu Sancti officii, koja nije imala nikakve veze sa srednjovjekovnom papinskom inkvizicijom. Ova je ustanova bila sastavljena od šest kardinala inkvizitora imenovanih izravno od pape, a imali su ovlasti nad čitavom Crkvom. Jedan od povoda osnivanja ove ostanove bili su sukobi s reformatorima, no njezina glavna svrha bilo je suprotstavljanje zloglasnoj Španjolskoj inkviziciji, koja se sasvim otela iz crkvenoga nadležtva i postala sredstvom političke borbe španjolske krune.

Godine 1908. papa Pio X. promijenio je naziv u "Kongregaciju svete službe" (Sacra congregatio Sancti officii). Pismom Pavla VI. Integrae servandae iz 1965. promijenjeno je ime ovog tijela Katoličke Crkve u "Kongregacija za nauk vjere" (Congregatio pro doctrina fidei).

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Enciclopedia italiana di scienze, lettere ed arti, sub voce „Inquisizione“, str. 338.
  • The Encyclopedia of Religion (ed) Mircea Eliade, sub voce „The Inquisition“, New York 1987., str. 254.