Dodatak:Popis negativaca iz stripa Zagor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovaj članak sadrži popis svih negativaca koji su se u stripu Zagor pojavili dva ili više puta, ili se po nečemu istakli nad ostalima.

Indijanci[uredi | uredi kôd]

  • Kanoxen - indijanski poglavica plemena Delaware iz Darkwooda koji želi uništiti sve bijele doseljenike.
  • Žuta sjekira
  • Nakawa
  • Hawak - indijanski poglavica Cayuga koji otima žene
  • Dwayan - suradnik braće Kinsky koji žele postati kraljevi Darkwooda

Vračevi, mistici i natprirodna stvorenja[uredi | uredi kôd]

  • Čarobnjak Kandrax - keltski druid koji namjerava na tlu Amerike obnoviti keltsku civilizaciju.
  • Madame Marie Laveau - voodoo vještica zaljubljena u Zagora, bivša članica posade pirata Jeanna Lafittea.
  • Wendigo - duh zla, suparnik duhu dobra, Manituu.
  • Devil Mask (Demonska maska) - vrač-poglavica plemena Hurona
  • Barun Bela Rakosi - mađarski plemić vampir.
  • Vukodlak - Doktor Stubb je bio žrtva ugriza vukodlaka i tako je i sam postao jedan od njih. Poginuo je padom u provaliju. Kasnije se Zagor susretao i sa drugim vrstama vukodlaka koji više nisu bili ljudi nego nemrtve sluge vampira.
  • Crni gospodar - gospodar zla u alternativnom svijetu zvanom Golnor kojim namjerava zavladati.
  • Vještica Jaska
  • Vještica iz Sierre
  • Molok - stvorenje bazirano na Frankensteinovom čudovištu, i Molok je sastavljen od dijelova ljudskih leševa i oživljen od strane profesora Talbota. No prilikom oživljavanja, Molokov mozak je oštećen i on je postajao izrazito nasilan. Pobjegao je od Talbota i lavina ga je odnijela u rijeku gdje se zaledio. Pronašli su ga Indijanci i vjerujući da je bog, odvukli ga u kocki leda u selo i štovali ga. Talbot se uz pomoć Zagora i Chica domogao Moloka, prevario ih i ponovno oživio Moloka. No njegov mozak je bio još oštećeniji nego prvi put i Talbotov grbavi pomoćnik Ivan je nemjeravao iskoristiti Moloka za osvetu ljudima koji su ga prezirali. No Molok je ubio Ivana i vratio se Talbotovoj kući da i njega ubije. Talbot je bježeći uspio namamiti Moloka u živo blato u kojem su obojica nestali.

Vojnici[uredi | uredi kôd]

  • General Wilcox - zapovjednik američke vojske kojemu je zadaća protjerati sva plemena Indijanaca Seminola sa Floride.
  • Ludvig Skondlervitz - bivši pruski pukovnik koji se nakon napuštanja vojske posvetio izumima u cilju rata. Preselio je u Darkwood te ondje podigao dvorac iz kojeg planira u Darkwoodu podići Friedland, samoodrživi grad savršenog sklada u kojem će živjeti elita europskog plemstva. Taj cilj namjerava ostvariti uz pomoć otrovnog plina koji je izumio, padobrana i sličnih stvari. U tome ga spriječi Zagor.
  • Philip Warvick - bivši britanski pukovnik koji želi SAD ponovno pripojiti Britaniji.
  • Otto Kraus, bivši pruski satnik i zapovjednik paravojnog odreda zvanog "Crni vukovi".

Pomorci i mornari[uredi | uredi kôd]

Znanstvenici[uredi | uredi kôd]

  • Profesor Hellingen - poludjeli znanstvenik sa kojim se Zagor najčešće sukoljavao. Njegovi izumi su daleko ispred njegovog vremena.
  • Ludwig Richter - njemački arheolog koji pokušava pronaći četiri dragulja s Atlantide da bi sastavio takozvani ključ spoznaje i otkrio sve tajne Atlantide pa tako i njena oružja
  • Hegel von Axel - alkemičar iz Nürnberga, poznat među Indijancima kao Vatreno oko.
  • Profesor Adolf Verybad - ekscentrični znanstvenik koji radi za američku vojsku.
  • Robert Gray - bivši bojnik američke vojske koji je postao genijalni kriminalac sa nadimkom "Alkemičar".
  • Barun Wolfingham - njemački znanstvenik, sljedbenik Dagona, boga zla.

Razbojnici[uredi | uredi kôd]

  • Supermike - prvim imenom Mike Gordon, mladić koji namjerava nadmašiti Zagora u svemu. Nekada je Zagorov neprijatelj a nekada saveznik.
  • Iron Man - bivši kovač koji je uz pomoć nove vrste metala pokušao zavladati Darkwoodom.
  • Happy Lou - nespretni razbojnik i krijumčar oružja
  • Ben Stevens - Kralj Orlova - Stevens je prvotno bio kopač zlata kada su indijanci iz plemena Munsee napali logor i pobili sve njegove drugove a njega ostavili u nesvijesti. Misleći da je mrtav, živog su ga skalpirali. Zaklevši se na osvetu, počeo je dresirati orlove i prozvao se Kralj orlova. Po njegovim naredbama, orlovi su napali pleme Munsee i on je ucjenio poglavicu da za njega iskapaju zlato. Zagor se sukobio sa njim i Stevens je pokušao pobjeći preko provalije držeći se za kanđe najvećeg orla. No ptica je zajedno sa Stevensom pala u provaliju i on je u padu izgubio lijevu nogu. Stevens se tada počeo baviti kirurgijom i indijancu Ultoru presadio orlova krila čime je ovaj stekao mogućnost letenja. Zagor se opet sukobio sa Stevensom i ovaj je tada poginuo. No Hellingen je uz pomoć Vendiga, duha zla, Stevensa vratio u život te je ovaj mnoge Drakwoodske indijance i trapere pretvorio u kentaure i ljude ptice. U ponovnom sukobu sa Zagorom, Stevens je poginuo i po drugi put.
  • Eskim
  • Timber Bill - pokvareni drvosječa, često je radio nevolje i Zagor se više puta sukobljavao sa njima.
  • Jednooki Džek - razbojnik sa kojim se Zagor nekoliko puta sukobio. Nadimak "Jednooki" je dobio zbog toga što mu je jedno oko stakleno. Ubijen je u dvoboju sa Zagorom.
  • Bimbo Sullivan - pokvareni trgovac oružjem.
  • Jim Gitara - mladi gitarist i lopov koji u svojoj gitari skriva pištolj koji koristi za pljačkanje naivaca. Jedan od rijetkih kojemu je dopušteno od Zagora i Chica napraviti budale. No iako formalno jesu protivnici, često znaju biti i saveznici u borbi protiv mnogo većih zločinaca pa mu Zagor zna "progledati kroz prste".
  • Collin "Skull" Randall - mutant sa dva mozga, posjeduje velike mentalne moći koje koristi za pljačku.
  • Nat Murdo - škotski mladić koji je isprva bio Zagorov neprijatelj a kasnije saveznik.
  • Mortimer - vrlo inteligentan kriminalac koji pravi vrlo uspješne planove za pljačku. Pri tom se koristi anagramima svog vlastitog imena. Ima suradnicu i ljubavnicu Sybil Kant.
  • Krojač - tajanstveni vođa kriminalne organizacije kojemu je cilj steći što veću moć u svijetu.
  • Olaf Botegosky - Zagorov dvojnik koji je iskoristio svoj izgled da se obogati na račun Darkwoodskih stanovnika. No Zagor ga je svaki put uspio zaustaviti.
  • Crni Šeik - arapski plemić koji je došao u službeni posjet SAD-u.
  • Obojeni Čovjek - odbjegli robijaš, Skondlervitzov pomoćnik.
  • Thunderman