Dodatak:Popis svetaca koje je kanonizirao papa Franjo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ovo je popis svetaca koje je kanonizirao papa Franjo (2013. – ...).

Br. Svetac Datum kanonizacije Mjesto kanonizacije
1. Otrantski mučenici[1] 12. svibnja 2013. Trg svetog Petra, Vatikan
2. Laura Montoya Upegui[1] 12. svibnja 2013. Trg svetog Petra, Vatikan
3. Marija Guadalupe Garcia Zavala[2] 12. svibnja 2013. Trg svetog Petra, Vatikan
4. Anđela iz Foligna[3] 9. listopada 2013. Vatikan
5. Petar Faber[4] 17. prosinca 2013. Vatikan
6. Josip de Anchieta[5] 3. travnja 2014. Vatikan
7. Marija od Utjelovljenja[5] 3. travnja 2014. Vatikan
8. Franjo de Laval[5] 3. travnja 2014. Vatikan
9. Ivan XXIII.[6] 27. travnja 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
10. Ivan Pavao II.[6] 27. travnja 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
11. Kuriakos Elias Chavara[7] 23. studenog 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
12. Nikola Saggio[7] 23. studenog 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
13. Eufrazija Eluvathingal[7] 23. studenog 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
14. Giovanni Antonio Farina[7] 23. studenog 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
15. Ljudevit iz Casorie[7] 23. studenog 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
16. Amato Ronconi[7] 23. studenog 2014. Trg svetog Petra, Vatikan
17. Josip Vaz[8] 14. siječnja 2015 Colombo, Šri Lanka
18. Emilija de Villeneuve 17. svibnja 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
19. Marija Kristina Brando 17. svibnja 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
20. Mariam Baouardy 17. svibnja 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
21. Marija Alfonsina Danil Ghattas 17. svibnja 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
22. Junípero Serra 24. rujna 2015. Washington D.C., SAD
23. Ljudevit Martin 18. listopada 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
24. Azalija Martin 18. listopada 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
25. Vinko Grossi 18. listopada 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
26. Marija Izabela Salvat Romero 18. listopada 2015. Trg svetog Petra, Vatikan
27. Ştanislav Papczyński 5. lipnja 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
28. Marija Elizabeta Hasselblad 5. lipnja 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
30. Terezija Kolkatska[9] 4. rujna 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
31. Joseph Gabriel Brochero[10] 16. listopad 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
31. Joseph Sánchez del Río[11] 16. listopad 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
32. Manuel González García[11] 16. listopad 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
33. Elizabeth iz Trojstva[11] 16. listopad 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
34. Alfonso Maria Fusco[11] 16. listopad. 2016 Trg svetog Petra, Vatikan
35. Lodovico Pavoni[11] 16. listopad 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
36. Solomon Leclercq[11] 16. listopad. 2016. Trg svetog Petra, Vatikan
37. [[Franjo I Jacinta MartoFranjo Marto[12] 13 Svibanj 2017 Fátima, Portugal

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 "Pope Bestows Sainthood on Italians Massacred by Ottomans", Voice of America, objavljeno 12. svibnja 2013 pristupljeno 3. travnja 2014.
  2. "El Papa declara santa a la 'madre Lupita', la monja de los enfermos", CNN Mexico, objavljeno 12. svibnja 2013. pristupljeno 3. travnja 2015.
  3. "Pope declares new saint, advances seven causes", Vatican Radio, objavljeno 11. rujna 2013. pristupljeno 4. travnja 2015.
  4. "It's official: Jesuit Fr. Peter Faber is a saint", National Catholic Reporter, objavljeno 3. travnja 2015. pristupljeno 4. rujna 2014.
  5. 5,0 5,1 5,2 "Pope declares by decree three new saints for the Americas", Catholic News Service, objavljeno 3. travnja 2014. pristupljeno 4. travnja 2015.
  6. 6,0 6,1 Sainthood for John Paul II and John XXIII, as crowds pack St. Peter's Square. CNN (27. travnja 2014.) pristupljeno 4. travnja 2014.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 "Pope Francis: homily for Christ the King canonization Mass", Vatican Radio, objavljeno 23. studenog 2014. pristupljeno 3. travnja 2015.
  8. l Goan-born Joseph Vaz granted sainthood by Pope Francis in Sri Lanka (14. siječnja 2015.) pristupljeno 4. travnja 2015.
  9. Vjera i djela, Mr. Snježana Majdančić-Gladić, »Sveta Majka Terezija!«, objavljeno 5. rujna 2016., pristupljeno 23. rujna 2016.
  10. [https://www.romereports.com/en/2016/10/16/live-pope-francis-canonizes-seven-new-saints/
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 Pogrješka u citiranju: nije zadan tekst za izvor 16Oct
  12. Predložak:Citeweb