Koordinate: 45°42′00″N 16°25′01″E / 45.7°N 16.417°E / 45.7; 16.417

Donji Šarampov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Donji Šarampov
Donji Šarampov na karti Hrvatska
Donji Šarampov
Donji Šarampov
Donji Šarampov na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Ivanić-Grad
Površina 32,15 km²
Nadmorska visina 95 m
Zemljopisne koordinate 45°42′00″N 16°25′01″E / 45.7°N 16.417°E / 45.7; 16.417
Stanovništvo (2001.)
 - Ukupno 656
 - Gustoća 20,40 st./km²
Pošta 10310 Ivanić-Grad
Pozivni broj +385(0)1
Autooznaka ZG

Donji Šarampov je gradsko naselje grada Ivanić-Grada koji se nalazi u Zagrebačkoj županiji.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Donji Šarampov se nalazi u jugoistočnom dijelu Ivanić-Grada, na području sjeverozapadne Moslavine na nizinskom terenu koji sa zapada omeđuje rijeka Lonja, a sa sjevera željeznička pruga Zagreb - Vinkovci, te s juga autocesta Zagreb - Lipovac. Naselje se razvilo dvjestotinjak metara od strogog centra Ivanić-Grada ulicom Stjepana Majdeka dužine tri kilometra te je razgranato s nekoliko sporednih cesta i ulica. Samo naselje se sastoji od nekoliko samozvanih dijelova kao što su: Kosnica, Cepetari, Jajčani…

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Prema popisu iz 2001. godine ima 656 stanovnika.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Građenjem nove utvrde u sklopu sustava Vojne krajine na mjestu današnjega Ivanić-Grada polovicom 16. stoljeća uz kanal sa jugoistočne strane ivanićke tvrđe nastalo je naselje Donji Šarampov koje je bilo prvi štit pred Turcima. Naselje je dobilo ime od mađarske riječi „sorompo“ što na hrvatskom jeziku znači jarak. Donji Šarampov pripada pod krajišku vojnu organizaciju, a crkveno župi Svetog Petra u Ivaniću gdje pripada i dan danas. Prvo stanovništvo su činili Hrvati predavci koji su izbjegli iz područja što su ga osvojili Turci, te Hrvati iz Posavine i Polonja. Ukidanjem Varaždinske krajine 8. lipnja 1871. Ivanić dolazi pod građansku vlast Hrvatske i dobiva status grada, a Donji Šarampov je vezan na općinu Kloštar Ivanić sve do pedesetih godina 20. st. kada ulazi u Općinu Ivanić-Grad, a devedesetih godina 20 st. novim ustrojem u Hrvatskoj, postaje gradsko naselje Grada Ivanić-Grada.

Gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Na prostoru samog naselja Donji Šarampov nalaze se ležišta nafte i prirodnoga plina, a južno od željezničke pruge Zagreb - Vinkovci u osnivanju je poslovno-stambena zona.

Kultura[uredi | uredi kôd]

  • DVD Donji Šarampov
  • Društvo žena Donji Šarampov

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]