Državna agencija za istrage i zaštitu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu - engl. State Investigation and Protection Agency) je bosanskohercegovačka državna policijska agencija. SIPA je pod izravnom upravom Ministarstva sigurnosti BiH, te je prva policijska agencija na državnom nivou nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Osnutak i nadležnost[uredi VE | uredi]

Agencija je osnovana 2002. godine pod nazivom Agencija za informacije i zaštitu. Zadatak agencije bio je prvotno prikupljanje i obrada podataka od interesa za provođenje međunarodnih i kaznenih zakona BiH, kao i za zaštitu vrlo važnih osoba, diplomatsko-konzularnih predstavništava i objekata institucija Bosne i Hercegovine, te diplomatskih misija.[1] U lipnju 2004. godine transformirana je u Državnu agenciju za istrage i zaštitu, te je dobila policijska ovlaštenja i postala prva policijska agencija koja svoju mjerodavnost ostvaruje na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. Agencija je dobila operativnu samostalnost, a zadaci su joj:[1]

  • sprečavanje, otkrivanje i istraga kaznenih djela iz mjerodavnosti Suda BiH
  • fizička i tehnička zaštita štićenih osoba i objekata
  • zaštita ugroženih svjedoka i svjedoka pod prijetnjom i slično

SIPA je, prema tome, između ostalog nadležna za:

Struktura[uredi VE | uredi]

Sjedište agencije je u Sarajevu. Na čelu agencije je Ravnatelj, čiju službu trenutno obnaša Darko Ćulum.[2] Ravnatelju u vršenju službe pomaže zamjenik i dva pomoćnika.

Postoje četiri regionalna ureda SIPA-e, sa sjedištima u Banjoj Luci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli.

Reference[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Službena stranica SIPA-e pristupljeno 13. prosinca 2009.
  2. Ravnatelj Sipe

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]