Državna cesta D102

Izvor: Wikipedija
Državna cesta D102
Krčka magistrala
Osnovni podatci
Vrsta: državna cesta
Duljina: 48,3
Upravitelj: Hrvatske ceste d.o.o.
Od: D8  Šmrika
Glavni
čvorovi:
D103  blizu Zračne luke Rijeka

D104  blizu Malinske

Do: Baška
Područja: Hrvatsko primorje (otok Krk)
Gradovi: Krk
Krčki most

D102 je državna cesta koja povezuje kopno s otokom Krkom i završava na južnom kraju otoka, u Baški. Njezin drugi, poznatiji naziv, je Krčka magistrala. Državna cesta D102 je glavna prometnica na otoku Krku. Duga je 48,3 km. Krčka magistrala je ljeti s preko 23 000 vozila dnevno, jedna od najprometnijih cesta u Hrvatskoj.[1]

Trasa ceste[uredi | uredi kôd]

Sjeverni kraj se nalazi u blizini Kraljevice na raskrižju s D8, Jadranskom magistralom. Cesta se nastavlja preko Krčkog mosta.

Na sjevernom dijelu otoka, od Omišlja do Malinske nalazi se na stalnoj udaljenosti od oko 2 km od obale. Na tom dijelu se odvaja kratka državna cesta D103 koja povezuje D102 sa zračnom lukom Rijeka. Prema jugu D102 nastavlja južno ravno kroz unutrašnjost prema gradu Krku. U unutrašnjosti otoka nalazi se križanje s državnom cestom D104 koja ide jugozapadno prema trajektnoj luci Valbiska. Od križanja prema jugu, podno vrha Kaslira, sa zapadne strane prolazi pored jezera Ponikava na prostoru mjesnog odbora Poganka - Sveti Anton. Prolazeći kroz grad Krk, cesta D102 obilazi Puntarsku dragu i nastavlja na jugoistok prema Baški. Malo dalje od Punta je raskršće na kojemu od D102 kreće županijska cesta 5183 prema Vrbniku, a koja vodi kroz vrbničko polje.

Stari kameni most kojim državna cesta D102 prelazi preko rijeke Suha Ričina ili Vela Rika, jedinog stalnog vodotoka na hrvatskim otocima, nedaleko Drage Bašćanske

Prema Baški se cesta D102 prvo uzdiže na visinu od oko 400 metara, preko prijevoja Treskavac, a zatim se strmo i vijugavo spušta kroz bašćansku dolinu.

Cesta prolazi pored sljedećih važnih naselja (od sjevernog prema južnom kraju): Kraljevica, (zračna luka Rijeka), Omišalj, Njivice, Malinska, Krk, Punat, Draga Bašćanska, Jurandvor i Baška.

Raskrižja[uredi | uredi kôd]

D102 se križa sa sljedećim županijskim i lokalnim cestama:

Izgradnja i rekonstrukcije[uredi | uredi kôd]

D102 je zapravo cesta koja vodi drevnim putem koji je izgrađen u rimsko doba između središnjeg otočnog naselja Krka (tada Kurikte tj. Vecle) i novoizgrađnog grada Fulfiniuma kraj Omišlja. Najveći dio tog puta je asfaltiran tijekom 1970-ih godina, a kojom prilikom je otok posjetio i tadašnji predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito.

Od tada sve do iza 2000. g. cesta nije bila obnavljana. Zbog gustog prometa, a s obzirom na to da je otok Krk jedna od najsnažnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, cesta je bila izuzetno dotrajala, oštećena i opasna. Stoga se nakon 2000. g. pristupilo etapnoj rekonstrukciji i proširenju iste.

 • Godine 2002. obnovljena je i proširena dionica između Omišlja i Njivica.
 • Godine 2005. izgrađena je i obilaznica grada Krka u duljini od 3,8 km, a kojom je bitno smanjen intenzitet prometa u samom gradu Krku te omogućena brža i sigurnija vožnja D102.
 • Tijekom 2008.obnovljena je dionica između Njivica i Malinske, ali nije saniran opasni zavoj na lokalitetu Kokanj iako je to bilo najavljeno.[2]
 • Krajem 2008. pa sve do početka ljetne sezone 2009. godine rekonstruirana je najoštećenija dionica D102, između Malinske i Krka. Zbog toga je cesta kroz taj period u potpunosti bila zatvorena za promet.[3] Međutim, unatoč obnovi i proširenju, cesta je ostavljena na identičnoj trasi zbog čega su i dalje ostali brojni, opasni i nepregledni zavoji. Prije pristupanja obnovi ove dionice, razmatrala se mogućnost njezinog izmještanja prema zapadu tj. prema naselju Vrh, a kako bi se u većoj mjeri zaobišlo jezero Ponikve koje je najvažniji izvor pitke vode na otoku.
 • U 2010. g. obnovljena je i proširena tzv. peta etapa D102 između Dunata kraj Punta i grada Krka te dio ceste prema Baški na Treskavcu.[4] D102 je obnavljana novcem Svjetske banke u sklopu programa Bettermen.[5]
 • U drugom dijelu 2010. g. u planu je izgradnja velikog rotora na lokalitetu Dunat, a kojim bi se povezale ceste D102 iz smjera Krka, odnosno u smjeru Baške te odvojci za Punat, Kornić te sam Dunat. Izgradit će se rotor i na već postojećoj krčkoj zaobilaznici, a kojim će se poboljšati sadašnje nepregledno raskršće na ulazu u Krk.[6]
 • Prilikom izgradnji dionica između Malinske i Krka te Krka i Dunata, uz cestu je izgrađena i biciklistička staza, a u planu je njezina izgradnja i na preostalim dijelovima D102.[7][8]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. Internetski portal "Limun" o krčkoj magistrali. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. veljače 2021. Pristupljeno 22. lipnja 2010.
 2. Dnevne novine "Novi list" o obnovi ceste D102 između Malinske i Njivica
 3. Internetski portal "Javno"-zatvaranje ceste Malinska - Krk[neaktivna poveznica]
 4. Dnevne novine "Novi list" o petoj fazi obnove D102[neaktivna poveznica]
 5. Internetski portal "Rijekadanas" o obnovi D102
 6. Internetski portal "Otok Krk"
 7. Službene stranice općine Baška
 8. Internetski portal "Limun" o biciklističkoj stazi na krčkoj magistrali. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. ožujka 2016. Pristupljeno 22. lipnja 2010.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Državna cesta D102