Dragoslav Herceg

Izvor: Wikipedija
Prof. dr. Dragoslav Herceg, matematičar

Prof. dr. Dragoslav Herceg (Kula, 9. ožujka 1948.), matematičar, redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Osnovnu školu i Gimnaziju "Jovan Jovanović Zmaj" završio je u Novom Sadu. Na studij matematike Filozofskog fakulteta u Novom Sadu upisao se školske 1967./1968. godine, a diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu 1971. godina. Na istom Fakultetu završio je poslijediplomski studij obranom magistarske teze "Približno rešavanje nekih klasa operatorskih jednačina" 1976. godine i obranio doktorsku disertaciju "Diferencni postupci s neekvidistantnim mrežama" 1980. godine.

Nastavni i stručni rad[uredi | uredi kôd]

Školske 1971./1972. godine radio je kao asistent na Višoj tehničkoj školi u Novom Sadu. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu izabran je za asistenta 1972., za docenta 1980., za izvanrednog profesora 1985., a za redovnog profesora 1989. godine. Na znanstvenom usavršavanju u Matematičkom institutu sveučilišta u Münsteru (Njemačka) proveo je osam mjeseci 1977./78. godine. Bio je gostujući profesor u Coimbri (Portugal) 1989. godine.

Nastavu na osnovnim i poslijediplomskim studijima držao je na više fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu. Bio je mentor više obranjenih doktorskih disertacija, magistarskih teza, specijalističkih radova te diplomskih radova. Održao je više predavanje po pozivu u Mađarskoj, Njemačkoj, SAD, Portugalu i Jugoslaviji.

Rad s mladima[uredi | uredi kôd]

U znanstvenom i stručnom radu profesora Hercega ističe se rad s mladim znanstvenicima u okviru Grupe za numeričku matematiku, kojom rukovodi neprekidno od 1979. godine. Posljednjih nekoliko godina profesor Herceg bavi se metodikom nastave matematike pa je organizirao više seminara za srednjoškolske profesore na tu temu, kao i specijalistički studij na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.


Izvor: