Drivenik

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Drivenik. Za gradina iznad Drivenika pogledajte Drivenik (gradina).
Drivenik
Drivenik na karti Hrvatska
Drivenik
Drivenik
Drivenik na zemljovidu Hrvatske
Država Flag of Croatia.svg Hrvatska
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Vinodolska općina
Najbliži (veći) grad Crikvenica
Zemljopisne koordinate 45°14′24″N 14°39′04″E / 45.24°N 14.651°E / 45.24; 14.651Koordinate: 45°14′24″N 14°39′04″E / 45.24°N 14.651°E / 45.24; 14.651
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka RI
Crkva Svetog Dujma210907.jpg
Crkva Svetog Dujma

Drivenik je naselje u zaleđu Crikvenice, u Vinodolskoj općini.

Povijest[uredi VE | uredi]

Drivenik se prvi put spominje 1228. godine kao jedan od supotpisnika Vinodolskog zakonika.

Kaštel (gradina)[uredi VE | uredi]

Smješten je Driveniku, u Vinodolu, između dva brda na visokom brijegu "Glavica" (181 m), na čijem vrhu kao kruna stoji izgrađena utvrda, tj. gradina. Sagrađen je u 13. stoljeću.

Nekada se u drivenički kaštel ulazilo pokretnim mostom preko iskopanog jarka napunjenog vodom. Veliki četvorokutni prostor branili su visoki zidovi i četiri ugaone okrugle kule i polukružni bastion. Visoko uokolo zidova tekao je drveni hodnik za obranu. Iz njega se ulazilo kroz vrata u ugaone kule, a njima se stepenicama spuštalo u njegovu unutrašnjost. Unutar kaštela bile su stambene zgrade, magazini, podrumi i cisterna za vodu.

Od 13. st. u kaštelu je sjedište župne uprave, a dolaskom Frankapana tu je rezidencija feudalčeva izaslanika-satnika.

U 16. st. Kaštel je povećan i po sustavu renesansnih utvrda dobio okrugle kule. Od 1577. godine gradom upravljaju Zrinski.

Poznato je da su 1607. godine Turci prodrli u Vinodol. Mirno su se šetali ispod gradskih zidina po driveničkim vinogradima, no kad im se "gradska gospa" nasmijala oni navališe i popališe grad.

Drivenikom su upravljali Frankopani i kasnije Zrinski, a nakon njihove urote i smaknuća doživljava sudbinu ostalih općina.

Izgradnjom ceste koja od 1746. godine povezuje Novi Vinodolski s Bakrom, stanovništvo se, privučeno zaradom, spušta s brijega u dolinu, te se uz cestu razvija današnji Drivenik, koji ima 373 stanovnika.

Crkva Svetog Dujma[uredi VE | uredi]

Barkona crkva posvećena starokršćanskom mučeniku sv. Dujmu iz 3. stoljeća, biskupu antičke Salone. Drivenička je crkva kao institucija vrlo stara, ali današnja zgrada je iz 19. stoljeća. Na mjestu stare, manje crkve podignuta je nova trobrodna crkva 1821. godine, dok je zvonik kraj nje sagrađen godine 1806. godine. Prema predaji, ispod glavne lađe nalaze se katakombe, u koje se ulazilo iz podruma nekog malenog objekta koji je ranije stajao pred crkvom.

Crkva Svetog Stjepana[uredi VE | uredi]

Gotička kapela iz 15. stoljeća s preslicom za tri zvona. Izgrađena je na mjestu starije romaničke crkve iz 13. stoljeća. U crkvi sv. Stjepana nalazili su se tzv. “zlatni” oltari iz 17. stoljeća koji su danas u Muzeju za umjetnost i obrt. Tu je bila i znamenita drivenička Pietà iz 15. stoljeća koja se nalazi u istom muzeju.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Drivenik TZ općine Vinodol (pristupljeno 11. siječnja 2019.)


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Drivenik