Prijeđi na sadržaj

Druga nogometna liga FBiH

Izvor: Wikipedija
Druga nogometna liga FBiH
Sport nogomet
Država BiH
Osnovana 2002.
Viša liga Prva liga FBiH
Niža liga županijske lige
Kupovi
 - domaći Nogometni kup BiH
Nogometni kup FBiH

Druga nogometna liga FBiH je ligaško natjecanje trećeg stupnja koje se odigrava na području Federacije Bosne i Hercegovine. Organizator natjecanja je Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine.

Povijest i struktura natjecanja[uredi | uredi kôd]

Druga nogometna liga FBiH igra se od 2002. godine. U sezonama 2002./03. i 2003./04. liga je bila podjeljena na šest skupina: Sjever, Jug, Zapad, Centar 1A, Centar 1B i Centar 2. Prvaci šest drugoligaških skupina igrali su doigravanje za ulazak u Prvu ligu FBiH. Tri pobjednika u doigravanju ostvarivala su plasman u viši rang natjecanja.[1][2]

Reorganizacijom natjecanja, od sezone 2004./05. Druga liga FBiH se sastoji od četiri skupine: Sjever, Centar, Jug i Zapad s tim da se skupina Zapad u nekim sezonama dijeliti na dvije podskupine Zapad I i Zapad II. Skupine su raspoređene tako da ih čine klubovi iz najmanje dva županijska nogometna saveza. Prvaci drugoligaških skupina najčešće ostvaruju direktan plasman u Prvu ligu FBiH, a u određenim slučajevima igra se doigravanje za ulazak u Prvu ligu kako bi se dobila dva nova prvoligaša.

Druga liga FBiH se popunjava prvacima županijskih liga te klubovima koji ispadaju iz Prve lige FBiH. U odnosu na njihov broj iz Druge lige ispadaju najčešće dva, a ponekad i više klubova.

Skupine Druge lige Županijski nogometni savezi koji ih čine
Sjever Posavska županija, Tuzlanska županija
Centar Sarajevska županija, Zeničko-dobojska županija, Bosansko-podrinjska županija
Jug Zapadnohercegovačka županija, Hercegovačko-neretvanska županija, Hercegbosanska županija
Zapad Županija Središnja Bosna, Unsko-sanska županija

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. O savezuArhivirana inačica izvorne stranice od 29. lipnja 2019. (Wayback Machine), nsfbih.ba, preuzeto 13. rujna 2017.
  2. Bosnia-Hercegovina 2003/04, rsssf.com, preuzeto 13. rujna 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]