Drvna tehnologija

Izvor: Wikipedija
Drvna tehnologija
Drvna tehnologija
Primjer mehanička obrade drva. Austrijska pilana iz 19. stoljeća.
Znanstveno područje Biotehničke znanosti
Klasifikacija znanosti u Hrvatskoj

Drvna tehnologija znanstvena je disciplina unutar područja biotehničkih znanosti koja se bavi izučavanjem drva, njegove obrade i prerade.

Drvna tehnologija izučava porijeklo, građu, svojstva i greške drva kao materijala. Također izučava tehnologiju obrade drveta: alate, strojeve i postupke, kojima se drvo mehanički ili kemijski obrađuje i prerađuje.

Mehaničkom obradom mijenja se oblik materijala, primjerice iz sirovine stabla obradom se dobivaju piljenice, koje su poluproizvod.

Kemijskom obradom mijenjaju se struktura i svojstva drveta. Tehnologija prerade izučava načine mehaničke ili kemijske prerade drva. Postupcima prerade od drva se dobiva niz proizvoda (ploče vlaknatice, papir, celuloza, octena kiselina, aceton, formaldehid, tanin, terpentinsko ulje, kolofonij i drugi).

Ciljevi drvne tehnologije su odabir najboljeg materijala u skladu s postavljenim zahtjevima konačnog proizvoda, iznalaženje načina obrade s minimalnom količinom otpadaka, uz što manji utrošak radnog vremena i energije, te dobivanje što trajnijeg proizvoda sigurnog za uporabu, visoke estetske kvalitete i pristupačne cijene.

U Hrvatskoj, kao zemlji bogatoj šumama, postoji tradicija gospodarenja šumama i drvne tehnologije i industrije. Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu na Drvnotehnološkom odsjeku izvodi studij drvne tehnologije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta