Duško Tambača

Izvor: Wikipedija

Duško Tambača (Šibenik, 3. srpnja 1946. – ?, 13. veljače 2024.) bio je hrvatski glazbeni pedagog, skladatelj, melograf.

Rodio se u Šibeniku 3. srpnja 1946. godine. Školovao se u Splitu. Mnogo je doprinio razvoju klapskog pjevanja u Dalmaciji. Utemeljio je i vodio velik broj klapa kao što su: Šufit, Cambi, Dalmacija, Puntari, Trogir i dr. Skladao je mnogo klapskih pjesama, šansona, zabavnih i duhovnih pjesama. Osvajao je brojne nagrade na festivalima, naročito na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.[1] Uglazbio je i stihove mnogih čakavskih pjesnika.[2] Promicao je žensko klapsko pjevanje i pridonio njegovom razvoju. Kao melograf zabilježio je mnoge dalmatinske napjeve. Ravna Festivalom sjevernojadranskih klapa u Senju. Dopredsjednik je i jedan od osnivača Udruge radio Sudamja u Splitu za pomoć djeci s posebnim potrebama.[3] Član je Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatske glazbene unije i Matice hrvatske. Živi i radi u Splitu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 22. kolovoza 2010. Pristupljeno 22. siječnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. http://www.almissa.com/dusko_tambaca.htm
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. studenoga 2010. Pristupljeno 22. siječnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)