Dunavski peljar

Izvor: Wikipedija
Dunavski peljar

Naslovnica romana
Naziv izvornika Le pilote du Danube
Autor Jules Verne
Prijevod Ljerka Depolo
Ilustrator Georges Roux
Država Treća Francuska Republika
Jezik Francuski
Rod
(stil, žanr)
Pustolovni roman
Korice Tvrde
Broj stranica 244
Gledište Treća osoba
Vrijeme radnje 19. stoljeće
Mjesto radnje Dunav
Glavni lik(ovi) Sergej Ladko

Dunavski peljar (francuski: Le pilote du Danube), francuski je pustolovni roman kojeg je napisao književnik Jules Verne.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U djelu se miješaju tri različite priče. U prvoj od njih glavni junak romana, odvažni dunavski pilot Sergej Ladko, upleće se u pripremanje domoljubnog ustanka s ciljem oslobađanje Bugarske. Druga priča govori o jednoj lijepoj mladoj ženi za čiju se ljubav bore dva podjednako odlučna muškarca. Treća priča je uzbudljiva kriminalistička priča u kojoj budimpeštanski detektiv Karl Dragoch, šef Dunavske policije, pokušava ući u trag opasnoj razbojničkoj bandi.

Likovi[uredi | uredi kôd]

  • Sergej Ladko – bugarski domoljub i dunavski peljar, čovjek koji tijekom osmanske vlasti potpomaže ustanak svog naroda. Zbog osmanskih progona bježi iz domovine i vraća se kao Ilija Brusch, njemački ribolovac i pustolov. Tijekom plovidbe Dunavom doživljava nevjerojatne pustolovine, ali na kraju završava kao otac troje uspješne djece.
  • Karl Dragoch – mađarski detektiv, inteligentan i konzervativan. Njegov zadatak je uhvatiti dunavske lopove, zbog čega počne sumnjati na Sergeja i ukrcava se u njegov brod pod imenom gospodin Jager.
  • Nača Gregorović – mlada Bugarka i Sergejeva djevojka, kasnije i žena, razlog njegovog i Ivanovog sukoba.
  • Ivan Striga – vođa bande koji je zaljubljen u Naču; sukobljava se sa Sergejem i izdaje ga osmanskim vlastima. Nakon toga počinje terorizirati dunavske obale i za sve optužuje Sergeja, koji ga ubija u sukobu na brodu.
  • Gospodin Miclesco – poglavar Dunavskog saveza.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Dunavski peljar