Prijeđi na sadržaj

Pet tjedana u balonu

Izvor: Wikipedija
Pet tjedana u balonu

Naslovnica Hetzelovog izdanja
Naziv izvornika Cinq semaines en ballon
Autor Jules Verne
Prijevod Ljiljana Škifić
Ilustrator Édouard Riou i Henri de Montaut
Država Drugo Francusko Carstvo
Jezik Francuski
Serijal Neobična putovanja #1
Rod
(stil, žanr)
Pustolovni roman
Izdavač Pierre-Jules Hetzel
Datum (godina)
izdanja
1863.
Sljedeća Putovanja i pustolovine kapetana Haterrasa #2

Pet tjedana u balonu[1] ili Pet nedjelja u balonu[2] (francuski: Cinq semaines en ballon) pustolovni je roman Julesa Vernea objavljen 1863. godine. Ovo je njegov prvi roman u kojem je usavršio sastojke za svoja kasnija djela, vješto miješajući radnju pune pustolovina s nevjerojatnim obrtima koji drže pažnju čitatelja preko tehničkih, zemljopisnih, i povijesnih opisa. U knjizi je dat kratak pogled na istraživanja Afrike, koja u to vrijeme Europljanima nije bila u potpunosti poznata.

Tadašnja čitalačka publika veoma je bila zainteresirana za priče o istraživanjima Afrike, stoga je ovaj roman odmah postao hit. Roman je Julesu Verneu omogućio financijsku neovisnost i dugotrajni ugovor s izdavačkom kućom Pierre-Julesa Hetzela, koja je tijekom naredna četiri desetljeća objavila šezdesetak njegovih knjiga.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Znastvenik i istraživač, Dr. Samuel Fergusson, u pratnji svog sluge Joea i njegovog prijatelja profesionalnog lovca Richarda „Dicka” Kennedyja, kreću balonom napunjenim vodikom na putovanju Afrikom koja tada još u potpunosti nije bila istražena. Samuel Fergusson izumio je mehanizam koji omogućuje duga putovanja balonom, tako što je eliminirao potrebu za puštanjem plina ili bacanjem balasta kako bi kontrolirao visinu na kojoj se nalazi balon. Ovim letom namjeravalo se povezati putove Richarda Francisa Burtona i Johna Hanninga Spekea u istočnoj Africi s putovima Heinricha Bartha u područja Sahare i Čada. Putovanje počinju na Zanzibaru te prelaze Viktorijino jezero, jezero Čad, Agadez, Timbuktu, Djenné i Ségou na putu do Saint-Louisa u današnjem Senegalu.

Karta koja prikazuje prevaljeni put s istoka na zapad Afrike.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pet tjedana u balonu