Edo Murtić

Izvor: Wikipedija
Edo Murtić
Edo Murtić
Rođenje 4. svibnja 1921.
Smrt 2. siječnja 2005.
Nacionalnost Hrvat
Portal o životopisima

Edo Murtić (Velika Pisanica, 4. svibnja 1921.Zagreb, 2. siječnja 2005.), hrvatski slikar, grafički dizajner, kazališni scenograf, akademik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Velikoj Pisanici kraj Bjelovara. Njegova se obitelj 1925. seli u Zagreb, gdje polazi osnovnu i srednju školu. Studirao je na Akademiji primijenjene umjetnosti. Profesori su mu bili Petar Dobrović i Ljubo Babić.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1935. u Zagrebu. Od 1941. sudjeluje u Drugom svjetskom ratu, a 1943. se uključuje u pokret otpora protiv fašista. Puno je putovao u inozemstvo, posebno Francusku, SAD i Italiju. Njegovi radovi dobili su međunarodna priznanja.

Grob Ede Murtića na Mirogoju

Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija po čitavom svijetu. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike.

Bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Hrvatskog helšinskog odbora. Uglavnom je živio u Zagrebu i Vrsaru. Proglašen je počasnim građaninom grada Bjelovara. U gradu na korzu kod muzeja podignuta je skulpura njemu u čast. Umro je u Zagrebu.

Galerija radova[uredi | uredi kôd]

Djela[uredi | uredi kôd]

  • Šušnjarska bitka u Vučjaku Kamenskom.[1]
  • oslikao je zidove predvorja samostojne višekatnice Kockice u Zagrebu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Edo Murtić