Elevator

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Elevatori u luci Hamburg.
Način djelovanja elevatora za komadnu robu.

Elevator (engl., od kasnolat. elevator: podizatelj) je uređaj za prijenos (transport) materijala (prenosilo), najčešće okomiti, rjeđe pod nagibom. Pogon može biti ručni ili mehanički s motorom s unutarnjim izgaranjem, odnosno elektromotorom. Najviše je u upotrebi elevator s električnim pogonom.

Elevator s lancem[uredi VE | uredi]

Elevator s lancem sastoji se od para beskrajnih lanaca koji se gibaju preko lančanika. Upotrebljava se na gradilištima, u rudnicima, skladištima, radionicama i drugdje. Za prijenos sipkog materijala (pijesak, ugljen, ruda i slično), na lancima su pričvršćene posude koje grabe materijal i izbacuju ga kada prijeđu preko gornjeg lančanika. Za prijenos komadnoga materijala, na lancima su pričvršćene ploče, konzole ili držači. Na ratnim brodovima, elevator smješten u zatvorenom (često i oklopljenom) rovu služi za prijenos streljiva iz komora za streljivo do topovskog oružja.

Vijčani elevator[uredi VE | uredi]

Vijčani elevator sastoji se od okomite ili kose cijevi i rotirajuće spiralne vijčane plohe, a služi za prijenos sipkog materijala.

Pneumatski elevator[uredi VE | uredi]

Pneumatski elevator upotrebljava se za prijenos lakoga sipkog materijala (žito, brašno, piljevina). Sastoji se od sustava cijevi i sisaljke (crpke ili pumpe) koja stvara vakuum u spremniku (rezervoaru). Postoje i kombinacije s vakuumom i strujom zraka pod tlakom u pojedinim dijelovima cjevovoda. [1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. elevator, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2019.