Elizabeth Ann Seton

Izvor: Wikipedija
Elizabeth Ann Seton
Elizabeth Ann Seton
Rođena 28. kolovoza 1774.
New York, Flag of the United States.svg SAD
Preminula 4. siječnja 1821.
Emmitsburg, Flag of the United States.svg SAD
Beatificirana 17. ožujka 1963.
Kanonizirana 14. rujna 1975.
Slavi se u Katolička Crkva
Spomendan 4. siječnja
Zaštitnica Katoličkih škola
Udovica
Zaštitnica gradova, krajeva i država Maryland
Shreveport
Zaštitnica zanimanja Pomoraca
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sv. Elizabeth Ann Seton (28. kolovoza 1774., New York4. siječnja 1821., Emmitsburg), prva američka svetica, utemeljiteljica prve američke katoličke škole i američke kongregacije Sestara milosrdnica sv. Josipa.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođenje, djetinjstvo i mladost[uredi | uredi kôd]

Elizabeth Ann Seton rođena je 28. kolovoza 1974. u New Yorku kao Elizabeth Ann Bayley. Njezini roditelji, Richard Bayley i Catherine Clayton, bili su bogati protestanti koji su prezirali katolike. Odrasla je u visokom društvu kao članica Episkopalne Crkve, a bez majke je ostala s tri godine. Voljela je prirodu, poeziju, glazbu i jahanje. Udala se 1794. za bogatog poduzetnika Williama Setona i rodila mu petoro djece.

Međutim, William je ubrzo bankrotirao i obolio od tuberkuloze, pa je s Elizabeth i djecom otputovao u Italiju u nadi da će toplija klima pomoći njegovom zdravlju. Smjestili su se u Livornu, na obali Sredozemnog mora, ali je William 27. prosinca 1803. umro, ostavljajući Elizabeth samu s petoro djece.

Obraćenje i katoličko djelovanje[uredi | uredi kôd]

Nakon suprugove smrti Elizabeth je neko vrijeme ostala u Italiji, ali se 1804. vratila u SAD, nailazeći na brojne poteškoće. Istovremeno je pronašla utjehu u katoličkoj vjeri te je krštena 14. ožujka 1805. u Crkvi sv. Petra na Manhattanu. Mnogi njezini "prijatelji" i članovi obitelji odbacili su je zbog tog čina, ali pomogli su joj ostali vjernici i Crkva.

Nakon krštenja, Elizabeth se posvetila duhovnom životu, istovremeno brižno odgajajući svoju djecu. Na poziv nadbiskupa od Baltimorea preselila je 1809. u Emmitsburg, gdje je 31. srpnja utemeljila zajednicu Sestara milosrdnica. Zajednica je bila posvećena brizi za siromašnu djecu, po uzoru na Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog u Francuskoj. Zaštitnik zajednice bio je sveti Josip. Zajednica je 1810. dobila i svoju školu, prvu u SAD-u, nakon čega je pokrenut cjelokupni sustav američkih župnih škola. Elizabeth je postala prva ravnateljica škole, a 1813. je utemeljila i prvo američko katoličko sirotište.

Smrt i naslijeđe[uredi | uredi kôd]

Krajem 1820-ih Elizabeth je oboljela od tuberkuloze, te je 4. siječnja 1821. preminula, ostavljajući za sobom troje žive djece. Umrla je u Emmitsburgu, gdje se danas nalazi bazilika posvećena njoj te nacionalno svetište s njezinim relikvijama. Beatificirao ju je 17. ožujka 1963. papa Ivan XIII., a kanonizirao ju je 14. rujna 1975. papa Ivan Pavao II. Kao prva kanonizirana svetica, Elizabeth Ann Seton je kamen temeljac američkog katoličanstva, danas dominantne religije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Narod: 4. siječnja sveta Elizabeth Ann Seton - postavila temelje katoličanstva i katoličkih škola u SAD-u