Enes Čengić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Enes Čengić (Foča, 4. travnja 1926.Zagreb, 17. kolovoza 1994.), hrvatski književnik i publicist,[1] bio član Društva hrvatskih književnika, porijeklom iz vrlo stare bosanske plemićke obitelji.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen u Foči. Građansku školu završio u Foči, Željezničku tehničku u Sarajevu. Počeo pisati kao vanjski suradnik sarajevske novinske kuće Oslobođenje.[1]

Kao zagrebački dopisnik Oslobođenja od 1955. godine zapažen po reportažama, komentarima, putopisima i intervjuima s istaknutim ličnostima kulturnog i javnog života. Surađivao je u dnevnicima Vjesniku, Večernjem listu, Delu, Politici, Večernjim novostima, u tjednicima Danas, Svijet, NIN i dr., te u radijskim, a i televizijskim emisijama, u nekima kao scenarist i pripovjedač.[1]

Dokumentarno važan zbog brojnih fotoportreta znamenitih suvremenika i niza Krležinih portreta, koje je snimio.

Krleži je posvetio najveći dio svoje publicističke djelatnosti. Pokrenuo je i uredio projekt tiskanja Izabranih djela u 20 tomova i Sabranih djela Miroslava Krleže u 50 tomova. Ta edicija Sabranih djela prva je ikad objavljena i ujedno do danas jedina - potpuna kolekcija djela Miroslava Krleže.[1]

Krleža je oporučno na Čengića prenio doživotno upravljanje svim svojim autorskim, izdavačkim i reproducentskim pravima te zaštitu svog književnog djela.

Čengić je autor 11 knjiga, među kojima i o Gustavu Krklecu i Branku Ćopiću.[1]

Svoj je rad posvetio nadasve hrvatskom kulturnom krugu, gdje posebno mjesto zauzimaju knjige o Krleži. U fotomonografiji Krleža kronološki obrađuje njegovu biografiju, uz koju donosi bogat, široj javnosti uglavnom nepoznat ilustrativni materijal.

Istaknuti su Čengićevi šestotomni memoari S Krležom iz dana u dan I-IV (1985.) i Post mortem I-II (1990.), kojima stiče epitet Krležina Eckermanna.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Dobitnik je brojnih priznanja i dviju nagrada za životno djelo. 1966. je godine dobio Šestotravanjsku nagradu Grada Sarajeva.[2] Postumno je 2007. odlikovan i najvišim hrvatskim državnim odlikovanjem za zasluge u kulturi – Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e Krležijana Đ. Zć.: Enes Čengić, LZMK (pristupljeno 6. ožujka 2017.)
  2. Dobitnici Šestoaprilske nagrade od 1956. godine do danasInačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2016. (bošnjački jezik)
  3. Narodne novine 68/2007. Odluka o odlikovanju Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi, 2. srpnja 2007. (pristupljeno 6. ožujka 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]