Felix Baumgartner

Izvor: Wikipedija
Počast na ulici pobjednika Straße der Sieger (Mariahilfer Straße, Beč.

Felix Baumgartner (* 20. travnja 1969. u Salzburgu) austrijski je BASE skakač i športaš.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Baumgartner je završio mehaničarsko zanimanje i radio kao automehaničar. S 18 godina potpisao je ugovor na pet godina kod austrijske vojske, gdje je obučen za tenkistu, a kasnije služio kao padobranski instruktor u Bečkom Novom Mjestu.

Nakon završetka službe austrijskoj vojsci, i preko 2500 obavljenih skokova padobranom, počeo se baviti izvođenjem BASE skakanjem padobranom s visokih zgrada, mostova, antena i planina

2012. projektom Red Bull Stratos postavio je novi svjetski rekord: padobranski skok s 39.045 m visine uz pomoć specijalne kapsule i helijevog balona. Također, oborio je svjetski visinski rekord za let balonom (39.045 m), najbrži slobodni pad (1342 km/h ili 1,24 macha) i prvi je čovjek koji je probio zvučni zid u slobodnom padu.

Rekordi[uredi | uredi kôd]

  • 1999. Svjetski rekorder u BASE skoku s najviše zgrade Petronas Twin Towers u Kuala Lumpuru.
  • 1999. Svjetski rekorder u BASE skoku s najmanje visine, s Kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru.
  • 2002. Spomen ploča s njegovim imenom postavljena je u "Ulici pobjednika" u Beču.
  • 2004. U Nacionalnom parku Velebit skok u jamu Mamet.
  • 2012. Skok iz visoke stratosfere s visine 39.045 metara. Srušio je rekorde za skok s najveće visine, najbrži slobodan pad te rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom. Njegov slobodan pad ipak nije bio dovoljno dug da obori Kittingerov rekord u duljini slobodnog pada. Glasnogovornik je za britanski Telegraph potvrdio da je Baumgartner probio zvučni zid.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Felix Baumgartner
Nedovršeni članak Felix Baumgartner koji govori o športašu ili športašici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.