Francesco Barberini

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka sadrži mnoštvo nepotrebnih anglizama i struktura koje postoje u engleskom jeziku, a ne postoje u hrvatskom jeziku.
Slobodno pomozite to prevesti i ispraviti vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.


Translation arrow.svg
Ovaj članak ili dio članka, djelomično ili uopće nije preveden s engleskog jezika.
Slobodno pomozite u prijevodu vodeći računa o stilu i pravopisu. Izvornik se možda nalazi na popisu drugih jezika.


Francesco Barberini 1624, nakon što ga je njegov stric, papa Urban VIII. postavio za kardinala.

Francesco Barberini (23. rujna 1597- - 10. prosinac 1679-) bio je talijanski katolički kardinal, nećak pape Urbana VIII (vladao 1623-1644). On je neizmjerno imao koristi od nepotizma kojeg prakticira njegov ujak. Dobio je razne uloge u vatikanskoj administraciji, ali svojim osobnim kulturnim interesima, osobito u književnosti i umjetnosti, značilo da je postao vrlo značajan zaštitnik. Njegov tajnik je antikvar Cassiano dal Pozzo koji je također bio pronicljiv zaštitnik umjetnosti. Francesco je bio stariji brat kardinala Antonija Barberinia i Taddea Barberinia, koji je postao princ Palestrina.

Karijera[uredi VE | uredi]

On je rođen u Firenci od Carla Barberinia i Costanze Magalotti, a studirao je na Sveučilištu u Pisi, gdje je uz pomoć obiteljskog prijatelja Galilea Galileia, diplomirao kanon i građanska prava 1623. Dana 2. listopada iste godine, njegov ujak, Maffeo Barberini, nedavno izabran kao Papa Urban VIII, postavio ga je za kardinala, državnog tajnika i papinskog legata u Avignonu kad mu je bilo dvadeset i šest godina. On je održao posljednju poziciju do 1633. U skladu sa suvremenim, John Bargrave, Papa redovito iz svog nećaka kao kardinala vlasnik trgovačkog broda ("kardinal majstor"), mnogo nezadovoljstva posjete katoličke diplomata koji su tvrdili da su imali samo jedan vlasnik trgovačkog broda, sam Papa.

U 1625, on je otišao u Pariz kao poseban legat, a od ožujka do rujna, poduzeo je razne pregovore s kardinalom Richeliom uključujući rasprave prije Ugovora iz Monçona. Sve u svemu, pregovori nisu bili politički uspjeh za papinstvo, ali kao „zaslađivač“ on je dobio dar od šest tapiserija od kralja [[Luj XIII.|Luja XIII].], koje je projektirao Peter Paul Rubens. 1625. on je otputovao u Španjolsku kao papinski legat i ta misija je također bila uspješna. Vratio se u Rimu sljedeće godine. Od 1628 je uspješno vodio vanjsku diplomaciju Papinske države. Pokazuje jasan stav koji pogoduje Francuskoj u ratu nasljedstva za Marquisate od Montferrata i tijekom Tridesetogodišnjeg rata. U 1632 je imenovan papinskim zamjenikom-kancelarom.

Veliki inkvizitor rimske inkvizicije, postavljen 1633, ostao je do svoje smrti. On je bio dio Inkvizicijog suda ispitivanja o Galileu. Bio je jedan od trojice članova suda koji je odbio suditi Galileu.

Neprijateljstva između papinstva i Farnese Vojvodstva Parme i Piacenza je rezultiralo ratom u Castru 1641, iz kojeg papinstvo ne izlaze dobro, a mir je zaključen mjesec dana prije smrti Urbana 1644. Nakon što je postalo jasno da je Barberini kandidat za Urbanovog nasljednika, kardinal Giulio Sacchetti, nije bio idući izabran od strane papinske konklave. Francesco i Antonio Barberini uključuju svoj glas kako bi podržao Giovannia Battista Pamphilia u nadi da bi moglo izgledati više povoljno za ih. Oni su bili u krivu. Pamphili, koji je u ime Nedužnih X (1644-1655) pokrenuo istragu u svoje rukovanje financijama u ratu Castro prisiljavajući prvo Antonio da pobjegne u Pariz 1645, da se nakon toga i Francesco i njegov brat Taddeo Barberini 1646 odluče na bijeg. Ovdje su ostali pod zaštitom kardinala Mazarina. Dvije godine kasnije, Francesco je tražio oprost pape koji obnavlja njemu oduzete nekretnine.

Na povratku u Rim, Francesco je nastavio svoju ulogu kao zaštitnik umjetnosti, iako u smanjenom mjerilu. Opet iz Bargrave dolazi zanimljiv uvid u Barberini lik - kardinal odbio sastati s Bargrave (unatoč broja zahtjeva preko nekih 11 mjeseci) na temelju koje je držao pisma uvođenja upućene kardinala Capponi i Panciroli ali ne i za njega, predložio Bargrave susreo s drugima na prvom mjestu.

1666. on je postao dekan Kolegija kardinala te sudjeluje u sjednicama 1667. i 1669.-1670. i 1676. Umro je u Rimu 1679. u dobi od osamdeset dvije godine.

Pokrovitelji[uredi VE | uredi]

Francesco Barberini oko 1623. od Berninia. Sada se nalazi u Nacionalnoj galeriji umjetnosti u Washingtonu D.C.

Francesco Barberini bio je aktivan kao zaštitnik umjetnosti i to u svojstvu privatnog zaštitnika i u okviru šireg područja. 1623 postao je član Conregazione della Reverenda Fabbrica di San Pietro te je uspio osigurati oltarna povjerenstava za Svetog Petra od strane umjetnika kao što su Giovanni Lanfranco, Andrea Sacchi, Pietro Da Cortona, Nikola Poussin, Simon Vouet. Privatno, kupio je nekoliko slika Poussina tijekom umjetnikovih ranih godina u Rimu.

1625. je stekao palaču Sforza na Quirinal Hillu u Rimu, a godinu dana kasnije ju je dao svome bratu Taddeo. Nakon kupnje dodatne zemlje oko palače, arhitekt Carlo Maderno je angažiran preobrazbu stranice u mnogo veći i Grander palače koja je postala Palazzo Barberini i učinkovita obiteljska palača u kojoj Taddeo i njegova obitelj žive u jednom krilu, Francesco u drugom. Francesco i Urban su na ruku savjetovati o svom ukrasu. Ikonografski Program obilježava Barberini obitelj osmišljen po toskanskom pjesniku Francescu Braccioliniju za veliku kopiju svoda glavnog salona. Proveo ju je Pietro Da Cortona u obilan prikaz iluzionizma, boje, pokreta i ukrašenja koji je označio novi pomak za svjetovnog baroknog interijera.

Također, u Palazzo Barberini, Francesco je osnovao Arazzia Barberinij ili Barberini Tapiserija Radovi 1627. koji je bio otvoren do 1638. Njegova proizvodnja uključuje šest tapiserija koje je projektirao Cortona na temu „Priča o Konstantinu“, nadopune onima koje je kardinal primio od francuskog kralja 1625., koje je projektirao Rubens. Uz Cortona (učenika Giovana Francesco Romanellia) koji je zauzet s Barberini svodom, Francesco ga je počeo angažirati za obavljanje drugih slika i oltara, a također učinio ga je nadzornikom za tapiserijskih radova.

Osnovao je bogatu knjižnicu na Palazzo Barberiniju u kojoj je čuvao drevne grčke i rimske rukopise i on podržava brojne europske intelektualce, stručnjake, znanstvenike i umjetnike, uključujući i Jeana Morina, Gabriela Naudéa, Gerharda Johann Vossiusa, Heinsiusa i Johna Miltona. Također, u Palazzo Barberini, on je pokrenuo mali Prirodoslovni muzej i botanički vrt i njegove zbirke potvrđuje njegove interese u drevnim skulpturama, numizmatici i natpisima. Libellus de Medicinalibus Indorum Herbis (Knjiga indijanskog ljekovitog bilja ), ponekad se naziva Codex Barberini, imenovan njemu u čast.

Kardinal Francesco Barberini pridonio je financijski crkavi u Rimu. Kao zaštitnik Akademije sv. Luke, ceh umjetnika u Rimu, posvetio je sredstva za izgradnju Akademijine crkve Santi Luca e Martina, koju je projektirao Cortona. Sagradio je crkvu San Bonaventure al Palatino, obnavlja crkve San Giacomo alla Lungara i San Salvatore u Campo. Obnovio je crkve Santa Maria u Palmisu (koja je naziva Domine Quo Vadis) i San Sebastiano al Palatino. Imao je zbor San Lorenzo u Damaso kojeg je preuredio. Plaća za drveni strop Sant'Agata dei Goti. Iako je u početku imao sredstva dostupna za izgradnju San Carlo alle Quattro Fontane, koju je projektirao Francesco Borromini, to nije potrajalo. On je također naručio razne spomenike za crkvene interijere, uključujući i one za Aleandro G. i B. Guglielmi koji su bili njegovi učitelji, u San Lorenzo fuori le Muri koje je dizajnirao Cortona.