Frenkie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Frenkie
Ime u rodnom listuAdnan Hamidović
Rođen/a31. svibnja 1982.
Žanr/oviHip hop
Djelatno razdoblje1997. – danas
Producentska kućaFm-Jam, Menart
AngažmanDisciplinska Komisija
Internetska stranicaSlužbena stranica

Adnan Hamidović (Bijeljina, 31. svibnja 1982.), poznatiji pod umjetničkim imenom Frenkie, bosanskohercegovački je reper.

Početci[uredi | uredi kôd]

Rođen je 31. svibnja 1982. u Bijeljini, gdje je živio do 1992., kad je izbio rat u BIH. Nakon izbijanja rata seli se sa svojom obitelji u Njemačku i ondje živi sve do 1998.

Prve korake u hip hop-kulturi napravio je upravo u Njemačkoj, gdje je prvi put čuo hip hop glazbu i počeo se baviti grafitima. Tamo je počeo pisati i prve tekstove koji su tad još bili na njemačkom jeziku. Za sebe kaže kako je njemački hip-hop dosta utjecao na njegov današnji stil repanja. Tek 1999. sa početkom emisije Fm-Jam na radiu Kameleon upoznaje Emira i Erola koji su tada skupa vodili tu emisiju, gdje će nastati prvi demo snimci, u podrumu radio Kameleona.

Disciplinska Komisija[uredi | uredi kôd]

Prvi uspjesi su započeli u skupini Disciplinska Komisija koja je nastala 2000. godine u Tuzli. Uz Frenkija, činili su je: Edo Maajka, King Mire, Hamza, Koma, Dj Emir i Erol. Poslije toga je usljedilo par demo snimaka koji su također rađeni u radio Kameleonu. Nakon kraćeg vremena, Edo Maajka objavljuje svoje dvije pjesme koje će mu donijeti ugovor kod Menarta: "Mahir i Alma" i "Minimalni rizik".

Nakon snimanja svog prvog albuma, Edo prima dosta ponuda za koncerte i kreće na velike turneje širom područja nekadašnje SFRJ. Frenkie se pridružuje Edi na svakom koncertu kao drugi pjevač. Frenkija je publika upamtila po njegovoj energičnosti i brzini. On nastavlja rad sa Komisijom i paralelno s time počinje i snimati svoje prve samostalne stvari.

Prvi album[uredi | uredi kôd]

Na ljeto 2005. Frenkie izdaje svoj prvi album pod imenom Odličan CD koji je dobio vrlo dobre ocjene od publike, ali i kritičara. Frenkijeve tekstove kritičari uspoređuju s anarho punkom, gdje ga je Ilko Čulić usporedio s riječima skupine Rage Against the Machine: On više zvuči kao neki sljedbenik Rage Against The Machine nego neki MTV reper. Najslušanija pjesma s prvog CD-a je "Hajmo ih rušit" koja je često bila na prvim mjestima radijskih top-lista. Za tu je pjesmu dobio Davorina za najbolju vokalnu suradnju. Pored Davorina, Adnan je osvojio Zlatnu Kooglu za najboljeg novog izvođača 2005.

2006. godine Frenkie se priključuje aktivističkom pokretu DOSTA, nazočuje prosvjedima i odlučuje snimiti album pod imenom DOSTA!. Cijeli album je snimljen za manje od 20 dana. Svi prihodi od prodaje utrošeni su na promicanje pokreta. Taj album je snimio sa mladim brčkim producentom King Mirom. Isključivo je rađen za bosansko tržište, i ne može ga se naći nigdje izvan granica BiH.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]