Gazi Husrev-begova knjižnica u Sarajevu

Izvor: Wikipedija
Gazi Husrev-begova knjižnica
Zgrada NSK
Zgrada Gazi Husrev-begove knjižnice u Sarajevu
DržavaBosna i Hercegovina
Osnovana:1537.
Adresa:Gazi Husrev-begova br. 46, 71000 Sarajevo
Ravnatelj:Osman Lavić
Internetska stranica:www.ghb.ba

Gazi Husrev-begova knjižnica (GHB), osnovana je 8. siječnja 1537. godine u Sarajevu i predstavljala je najznačajniju ustanovu ove vrste na Balkanu tijekom cijelog osmanskog razdoblja.

Fond Knjižnice[uredi | uredi kôd]

Fond Gazi Husrev-begove knjižnice broji oko osamdeset tisuća svezaka knjiga, naslova časopisa i dokumenata na orijentalnim, bošnjačkom i nekim europskim jezicima. Periodika se sastoji od najstarijih listova tiskanih u Bosni i Hercegovini, nekih sarajevskih dnevnih listova kao i gotovo svih naslova bošnjačkih listova i časopisa koji su izlazili ili danas izlaze u Bosni i Hercegovini. Naročito je značajan autograf Ljetopisa sarajevskog kroničara Mula Mustafe-Bašeskije, koji obuhvaća vrijeme od 1747. do 1804. godine.

Najstariji rukopis u Gazi Husrev-begovoj knjižnici je djelo Ihjau ulumud-din, od Ebu Hamid Muhameda el-Gazalije (umro 1111. godine), teološko-mističko djelo, prepisano 1131. godine. Knjižnica posjeduje veliki broj povijesno bosanskohercegovačkih tekstova od naročite važnosti.[1][2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Historijat: Gazi Husrev-bego, Gazi Husrev-begov vakuf, Biblioteka. ghb.ba (bošnjački). Pristupljeno 6. studenoga 2017.
  2. Sarajevska hagada i Rukopisna zbirka GHB upisani u registar Memorije svijeta. zemaljskimuzej.ba (bošnjački). Pristupljeno 6. studenoga 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Gazi Husrev-begova knjižnica u Sarajevu