Gazi Husrev-begov bezistan

Izvor: Wikipedija
Unutrašnjost bezistana

Gazi Husrev-begov bezistan je jedan od očuvanih bezistana u Sarajevu, koji i danas služi svojoj namjeni-trgovini. Bezistan je dio zadužbine Gazi Husrev-bega. Izgrađen je 1555. godine u neposrednoj blizini Kuršumli medrese, Begove džamije i Sahat-kule, s kojima je povezan istočnim ulazom. Pravokutnog je oblika s ulazima, koji omeđuju 109 m dugu ulicu u kojoj su smještene male trgovine.[1] Duž bezistana paralelno se pruža Gazi Husrev-begova (Zlatarska) ulica. U gradnji su sudjelovali dubrovački majstori.[2] Zbog nešto niže temperature koja je postignuta gradnjom ispod razine okolnih ulica, izvorna namjena bezistana je bila trgovina namirnicama. Svojim izgledom Gazi Husrev-begov bezistan podsjeća na Kapali čaršiju i bezistane u Istanbulu ili souk (trgovačka ulica u arapskim zemljama) u gradovima na istoku.

Pored bezistana je postojao i tašlihan koji se građen u isto vrijeme kad i bezistan, također kao vakuf Gazi Husrev-bega. U požaru 1879. godine pretrpio je velika oštećenja, a posljednje zidine tašli hana nestale su 1912 godine.[3]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.sonar.ba/discover.php?lang=ba&action=full&id=12
  2. http://www.sarajevo-tourism.com/bos/sarajevothroughhistory.htm
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. svibnja 2010. Pristupljeno 6. listopada 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]