Mula Mustafa Bašeskija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mula Mustafa Bašeskija
Puno ime Mula Mustafa Bašeskija
Pseudonim Ševki
Rođenje 1731. ili 1732. godine
Sarajevo
Smrt 18. kolovoza 1809.[1]
Sarajevo
Zanimanje književnik
Nacionalnost Bošnjak
Književne vrste kronika

Mula Mustafa Bašeskija (Sarajevo, 1731. ili 1732.Sarajevo, 18. kolovoza 1809.),[1] bosanskohercegovački je ljetopisac, pjesnik, kaligraf i sakupljač pučkoga i kulturnoga blaga. Točan datum rođenja nije mu u potpunosti utvrđen, a o njemu se zna samo ono što je ostavio u svom djelu Ljetopis.

Životopis[uredi VE | uredi]

Sin je Ahmedov, unuk Kadri-hodže. Rodio se u Sarajevu, u Mimar-Sinanovoj mahali, a početno obrazovanje dobio je u mektebu kod hodže Sulejman-efendije Arnauta. Bio izučenim sastavljačem zamolbi i utoka, te zapisa protiv uroka. Godine 1757. postavljen je za sibjan-mualima (učitelj u vjerskoj školi) u mektebu kod Ferhadije. Potom je bio imamom, da bi na kraju otvorio svoj pisarnički ured.[2]

Ljetopis[uredi VE | uredi]

Ljetopis Mule Mustafe Bašeskije ima veliku kulturnu značajnost, jer prikazuje povijest Sarajeva u drugoj polovici 18. stoljeća. Ljetopis je napisan na turskome jeziku, a obuhvaća kroniku nekoliko desetljeća, na kraju 18. stoljeća i sam početak 19. stoljeća. Ljetopis je sastavljen arapskim neshi-pismom, a na turskome jeziku, kakvim se tada u Sarajevu i diljem Bosne, govorilo među manjim brojem gradskoga pučanstva. Osmanlije su takav prirodni jezik nazivali bosanskim narječjem ("Bošnjak-lehdže"). Drži se kako je Bašeskija prestao pisati ljetopis zbog svoje bolesti.

Ovo djelo je jedino takvog tipa u bošnjačkoj književnosti toga doba.[nedostaje izvor]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Mula Mustafa Bašeskija