Giambattista della Porta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Giambattista della Porta
Giambattista della Porta.jpeg
Rođenje oko 1535.
Mjesto rođenja Napulj, Italija
Smrt 4. veljače 1615.
Napulj, Italija
Državljanstvo Talijan
Polje Okultizam, astrologija, alkemija,
Matematika, fizika, filozofija
Poznat po Izum teleskopa
Kopija najstarijeg poznatog Galilejeva teleskopa (dalekozora).

Giambattista della Porta (Napulj, oko 1535. - Napulj, 4. veljače 1615.), talijanski fizičar, filozof, astrolog i književnik. Proučavao prirodne znanosti i pisao o magnetizmu, elastičnoj sili pare, o mračnoj komori (camera obscura), o šifriranome tajnom pismu, o fiziologiji biljaka i tako dalje. Prvi dalekozor konstruirao je vjerojatno u Italiji oko 1590. Giambattista della Porta. Saznavši za to otkriće, izradio ga je i Galileo Galilei i opisao način njegove izradbe. Johannes Kepler, a i drugi, priznali su mu prvenstvo u izumu teleskopa. [1]

Životopis[uredi VE | uredi]

Rodio se u obitelji bogatog i utjecajnog Narda Antonija della Porte, koji je bio u službi njemačkog cara Karla V. Habsburga.[2] Bio je treći od četvero sinova od kojih je jedan umro u ranoj dobi. Obrazovanje je stekao privatnim podukama, a znanju matematike i medicine podučio ga je talijanski znanstvenik Girolamo Cardano.

Godine 1558. objavio je djelo Magiae naturalis, sive de miraculis rerum naturalium u kojem je proučavao prirodni svijet ustvrdivši da ga je moguće mijenjati putem teorijskih i praktičnih pokusa.[3] U knjizi obrađuje mnoge teme, uključujući demonologiju, magnetizam i cameru obscuru. Oko 1560. osnovao je "Tajnu akademiju" (tal. Accademia dei Segreti), čiji je cilj bio rad na proučavanju i diskutiranju o prirodi, a uključivao je ujedno i znanstvena opažanja i magiju.[4] Tijekom djelovanja Akademije, Della Porta je često putovao po Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.

Godine 1578. inkvizicija je privela i ispitala Della Portu zbog sumnje na bavljenje magijom i proricanjem te zabranila rad Akademiji.[5] Sljedeće godine preselio se u Rim i ušao u službu kardinala Luigija d'Este s kojim je 1580. otišao u Veneciju, gdje radio na paraboličnim ogledalima i lećama. Godine 1581. vratio se u Napulj, ali idalje je ostao u kardinalovoj službi.

Djela[uredi VE | uredi]

  • Prirodna magija (lat. Magiae Naturalis, 4 knjige, 1558., drugo izdanje u 20 knjiga 1589.),
  • O ljudskoj fiziognomatici (lat. De humana physiognomonia libri III, 1586.)
  • Villae, 1592.
  • O lomu u optici (lat. De refractione, optices parte, 1593.)
  • O destilaciji (lat. De distillatione , 1609.)

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Della Porta, Giambattista, [1] "Hrvatska enciklopedija", Leksikografski zavod Miroslav Krleža, www.enciklopedija.hr, 2015.
  2. Porta biography
  3. Porta biography
  4. Answers.com
  5. Porta biography

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]